Polovica automobila uvezenih iz Njemačke ima 'skinutu' kilometražu

polovni automobili

Europski parlament neizravno je priznao kako brojni automobili na tržištu rabljenih imaju skinutu kilometražu izglasavši izvještaj o manipulacijama s brojačima kilometara pa se predlažu zakoni kojima bi takva prijevare bile tretirane kao kazneno djelo.

Premda istraživanju ADAC-a gotovo svaki treći rabljeni automobil koji se trenutačno prodaje u Njemačkoj ima skinutu kilometražu. No, u slučajevima rabljenih automobila koji su namijenjeni za izvoz ta se brojka penje do gotovo 50 posto, piše Autopress.

Toyota najpopularnija svjetska marka automobila

mapa

Toyota, nekad najveći svjetski proizvođač automobila, još uvijek je vruća roba prema Googleu. Japanski brand je prema podacima osiguravajuće tvrtke Veygo najčešće pretraživana auto marka na Googleu, i to u 57 od 171 zemlje obuhvaćene ovom studijom.

Kao i prošle godine, japanski proizvođač je bio apsolutni broj 1 u zemljama kao što su SAD i Kanada, Australija i brojne afričke zemlje, ali više ne i u Kini.

Nove cijene polaganja vozačkih ispita u BiH

znak

Nacrt odluke o jedinstvenim minimalnim proračunskim elementima vrijednosti nastavnog sata iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače uskoro će se naći na stolu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, nakon čega se očekuje stupanje na snagu novih cijena polaganja vozačkih ispita.

Novi cjenik trebao bi se primjenjivati od 2019. godine, a donijet će za nekoliko stotina maraka skuplje polaganje vozačkih ispita.

U BiH uvezeno samo šest električnih vozila

e-Golf

Tijekom prvih deset mjeseci ove godine uvezeno je svega šest električnih vozila u BiH, a stručnjaci misle da su razlozi za to uglavnom njihova visoka cijena i nepostojanje dovoljnog broja punjača, te kažu da država treba na neki način da stimulira uvoz ovakvih vozila.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, vrijednost šest uvezenih električnih vozila ove godine iznosila je 159.760,65 KM s ukupnim trošarinama 42.942,14 KM.

Toyota povlači više od 1,6 milijuna vozila, Europa posebno pogođena

proizvodna vrpca

Japanska Toyota objavila je u četvrtak da povlači više od 1,6 milijuna vozila u svijetu zbog problema sa zračnim jastucima.

Toyota je najprije objavila da povlači 1,06 milijuna automobila. Europa je posebno pogođena s 946.000 vozila, uglavnom modela Avensis i Corolla. Sustav zračnih jastuka mora biti zamijenjen, kaže tvrtka.

Može doći do internog kratkog spoja koji će oštetiti sustav, pojasnila je. U nekim slučajevima, može doći do deaktivacije zračnog jastuka, kao i sustava koji omogućuje pojasevima da se blokiraju u slučaju sudara.

Dok pada cijena barela nafte, cijene goriva u BiH rastu

točenje

I dok cijena nafte na svjetskom tržištu opada, u BiH raste. Samo dizel, koji se najviše koristi za prevoz roba, prelazi 2,4 KM. Prevoznici, ali potrošači očekuju poskupljenja. Strani prevoznici poručuju - gorivo u BiH ne točimo, prenosi N1.

BMW povlači oko 1,6 milijuna vozila

zgrada

Njemački proizvođač automobila BMW povlači oko 1,6 milijuna dizel vozila u Europi i Aziji kako bi otklonio potencijalnu opasnost od izbijanja požara u njihovim motorima.

Do opoziva je došlo nakon BMW-ove istrage kojom je otkriveno da tečnost za hlađenje motora može iscuriti iz jedinice za recirkulaciju izpušnih plinova. Defekt može dovesti do varničenja tijekom vožnje i u "ekstremnim slučajevima" izazvati požar, priopćili su u utorak iz BMW-a.

Novo poskupljenje goriva, dizel na rekordnim razinama

točenje

Građane Bosne i Hercegovine već početkom novog tjedna dočekala je vijest o novom poskupljenju goriva za pet feninga.

Ovo je još jedno u nizu poskupljenja od početka godine, a cijena litre dizela u ovisnosti od benzinske crpke kreće se do 2,46 feninga, a na pojedinim crpkama i više. Ova cijena dizela rekordna je u Bosni i Hercegovini.

Trenutno je cijena barela nafte na londonskom tržištu 76,3 dolara, dok je u Sjedinjenim Američkim Državama jutros, odnosno na newyorškom tržištu, cijena barela 67,83 dolara.

Rabljene dizelaše prodaju na istok Europe, a aute za otpad u Afriku

vozila

Dok stari dizelaši nove vlasnike traže na istoku Europe, svi ostali automobil koji bi u Njemačkoj završili na otpadu, izvoze se u Afriku.

Posao s prodajom rabljenih automobila u Njemačkoj cvjeta, a sva vozila koja imaju ekološku oznaku Euro 5 ili nižu, većinom se izvoze.