Adna Commerc Bihać: Miševi veselo trčkaraju po mesu

suho meso

Snimak iz jednog bihaćkog tržnog centra na kojem se vidi kako miš trčkara oko otvorenih kutija u kojima se nalaze suhomesnati proizvodi, a koji je objavljen na društvenim mrežama, uznemirio je sve one koji su ga vidjeli.

Zgroženi građani, uz riječi osude za vlasnike objekta, jer hranu nisu zaštitili na odgovarajući, ukazali su i na opasnosti od moguće zaraze.

​Igračka "ljigavac" povučena s tržišta BiH

ljigavac

Agencija za nadzor nad tržištem BiH upozorila je da igračka ljigavac, bačvica, uvezena iz Kine, nije sigurna za korištenje zbog previsoke količine bora.

U priopćenju se navodi da gutanje ili kontakt s prekomjernom količinom bora može imati štetan utjecaj na zdravlje djece, odnosno na njihov reproduktivni sustav. Uvoznik igračke marke "Dika tojs", "Roks" iz Orašja, poduzeo je mjere povlačenja proizvoda s tržišta i njegovog uništavanja.

Probleme u kupnji javite na besplatni telefon

sastanak

Primjenjivanje kaznene politike za prekršaje u prometu roba i davatelja usluga na području Posavske županije bilo je u fokusu sastanka u Orašju, koji je okupio velik broj inspektora iz službi Županijske uprave za inspekcijske poslove i članove udruge građana PŽ-a "Klub potrošača" Odžak, na čiji poticaj je sastanak i održan, piše Večernji list BiH.

Naglašeno je da je udruzi primarni cilj zaštititi potrošača, dok je inspekcijama, uz to, u nadležnosti i provođenje zakona u svrhu zaštite države.

Dm otvara 5 novih trgovina

izlog

U novoj poslovnoj godini (listopad 2018. - rujan 2019.) kompanija dm drogerie markt namjerava investirati u Bosni i Hercegovini 7,9 milijuna KM, kazao je direktor dm-a u BiH Damir Šlosel.

Najvećim dijelom ulagat ćemo u proširenje distribucijskog centra u Blažuju te u otvorenje pet novih dm trgovina kao i preuređenje sedam postojećih.

Ista trošarina za vrhunski viski i alkohol u tekućini za pranje prozora

alkohol

Bosna i Hercegovina na trošarinama na alkoholna pića godišnje zaradi skoro 100 milijuna maraka.

BiH je na 93. mjestu u svijetu po konzumaciji alkohola, a u prosjeku svaki stanovnik popije oko pet litara alkoholnih pića godišnje. Ali država ne zarađuje samo na pivu, žestokim pićima, vinima...

U skupinu alkohola na koje se plaćaju trošarine spadaju i alkoholi koji se koriste u kemijskoj industriji. I na njih se plaća ista trošarina kao što je slučaj sa svim ostalim alkoholnim pićima.

Zbog arsena zabranjen uvoz sardina

sardine

Inspekcija za hranu RS-a zabranila je uvoz 11.271 konzerve sardina u biljnom ulju "Sara" težine 150 grama, zbog povećanog sadržaja arsena.

Iz Inspektorata Republike Srpske priopćeno je da su konzerve podrijetlom iz Indonezije, a upotrebljive su do 27. srpnja 2023. godine.

Promijenjen pravilnik o dopuštenim količinama kontaminanata u hrani

etikete

Vijeće ministara BiH je donijelo Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o najvećim dopuštenim količinama određenih kontaminanata u hrani, koji je predložila Agencija za sigurnost hrane BiH, kako bi bio osiguran visok stupanj zaštite zdravlja i interesa potrošača.

Izmjene i dopune Pravilnika su i u interesu zaštita proizvođača, je će poštivanjem propisa usklađenih sa EU i međunarodnim standardima biti konkurentniji na tržištu.

Nove cijene polaganja vozačkih ispita u BiH

znak

Nacrt odluke o jedinstvenim minimalnim proračunskim elementima vrijednosti nastavnog sata iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače uskoro će se naći na stolu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, nakon čega se očekuje stupanje na snagu novih cijena polaganja vozačkih ispita.

Novi cjenik trebao bi se primjenjivati od 2019. godine, a donijet će za nekoliko stotina maraka skuplje polaganje vozačkih ispita.

U BiH uvezeno samo šest električnih vozila

e-Golf

Tijekom prvih deset mjeseci ove godine uvezeno je svega šest električnih vozila u BiH, a stručnjaci misle da su razlozi za to uglavnom njihova visoka cijena i nepostojanje dovoljnog broja punjača, te kažu da država treba na neki način da stimulira uvoz ovakvih vozila.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, vrijednost šest uvezenih električnih vozila ove godine iznosila je 159.760,65 KM s ukupnim trošarinama 42.942,14 KM.

Najveće nelegalno tržište i najskuplje cigarete u regiji

trafika

BiH ima najveće nelegalno tržite duhanom i duhanskim prerađevinama u regiji, tvrde u British American Tobaccco-u na osnovu istraživanja koje je nedavno uradila ova tvrtka i koje je proslijeđeno i vlastima BiH.

Situacija je više nego alarmantna, tvrde, na crno tržište otpada gotovo 50 posto svih prozvoda.