Kako doista paziti na zaštitu tržišnog natjecanja i spriječiti zloporabe u dijelu kartelskog dogovaranja cijena i dalje, promišljaju u za to nadležnoj Agenciji Europske unije.

Margrethe Vestager, povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja, jučer je izvijestila da razmišljaju o izradi vlastitog softvera odnosno seta algoritama koji bi prepoznavali potencijalno "dogovarajući" softver.

Zadaća Agencijskih algoritama, dakle, bila bi da otkriju softver koji kartelima služi za dogovaranje cijena ili istiskivanja konkurencije s tržišta.

Margrethe Vestager ustvrdila je kako današnja tehnologija omogućava da bez ljudske interakcije i formalnih dogovora tvrtke zapravo dogovore kako će se ponašati na tržištu. Otkriće o raznim mogućnostima softvera potkrijepili su podatkom da su pri lanjskom istraživanju spoznali da dvije trećine maloprodajnih lanaca koristi algoritme ne bi li pratili cijene svoje konkurencije. U tom kontekstu imaju i novi problem, odnosno dilemu, koga smatrati krivim. Jesu li za dogovaranje cijena na tržištu krivi oni koji su osmislili softver ili oni koji su ga koristili? Za sada nemaju odgovor, te izvješća kažu da se o tome tek debatira. Vestager je priopćila kako je naručila studiju o tom pitanju kako bi se nadogradili alati kojima bi se mogla služiti Agencija.

Moramo uzeti u obzir da algoritmi nisu išli na pravni fakultet, te algoritmima možda pada na pamet da se udruže s drugima koji jednako tako ne poznaju zakone - slikovita je bila Vestager na jučerašnjoj konferenciji koju je organizirala Belgijska Agencija te dodala - moramo biti u tijeku i unaprijediti naše programe i algoritme sa zadaćom da paze na tržište i spriječe svako kršenje pravila EU u dijelu tržišnog natjecanja.

Agencija već godinu dana razmatra nove alate za pravodobnu zaštitu, a ovoga puta nade polažu u vlastitu tehnologiju.