Svakodnevni primjeri nas uče da ne možemo biti potpuno opušteni tokom kupovine te da se moramo paziti određenih trgovaca i njihovih 'caka'.

Kupci su prepričali svoja neprijatna iskustva, koja su konkretno doživjeli u trgovinama odjeće.
U jednom dijelu trgovine je bila nova kolekcija, a u drugom dijelu stara i na pojedinim rafama bila je istaknuta etiketa "20 posto sniženje". Razumski, pretpostavila sam da je sva odjeća iza te oznake na sniženju, te da se cijena obračunava na kasi. Kada sam već platila, prodavačica mi je rekla da moj artikl nije na popustu, već samo oni koji imaju etiketu. Znači, trgovci na prvi proizvod okače sniženje, a ostala odjeća u tom redu uopće nije na popustu i "pojeo vuk magarca" - u nevjerici je Sofija iz Banja Luke.

Četvore oči treba otvoriti i u trgovinama sportske opreme.
Kupovala sam djetetu majicu i svidjela mi se jedna pristupačne cijene, ali je bila mala veličina. Tražila sam od prodavačice veći broj i otišla na blagajnu, međutim majicu sam platila četiri marke više, sa obrazloženjem da je to veći broj. Moram biti inspektor kad idem u kupovinu i pet puta provjeravati cijenu za svaku stvar, da me ne bi netko prevario - razočarana je ova majka.

Iz Udruga potrošača savjetuju građanima da bez srama storniraju račun na blagajni, ako nisu zadovoljni cijenom.
Obje cijene proizvoda, redovna i ona sa popustom, moraju biti iskazane na proizvodu, tako da nema dodatnih sniženja na kasi. U trenutku uzimanja proizvoda mi moramo znati kolika je akcijska cijena i koja je bila prije - ističe Dušan Srdić iz udruge "Reakcija".

Događa se, kaže, i da na rafi bude jedna cijena, a na blagajni druga.

Potrošač tada može zahtijevati da kupi proizvod po cijeni koja je bila istaknuta na polici.