Inflacija u zemljama članicama eurozone dostigla je rekordnih 10 posto zbog rasta cijena električne energije i prirodnog plina, naviješajući recesiju u jednoj od najvećih svjetskih ekonomija.

Potrošačke cijene u eurozoni koja ima 19 zemalja, dostigle su 10 posto u rujnu, u odnosu na 9,1 u kolovozu, priopćilaje u petak statistička agencija EU Eurostat. Samo prije godinu dana inflacija je iznosila tek 3,4 posto.

Ovo su najviša poskupljenja od 1997. godine kada je počelo vođenje evidencije za euro.

Cijene energije su glavni generator inflacije, s rastom od 40,8 posto u odnosu na godinu dana ranije. Cijene hrane, alkohola i duhana skočile su za 11,8 posto.

Inflacija je potaknuta stalnim smanjenjem isporuka prirodnog plina iz Rusije i uskim grlima u nabavci sirovina i dijelova dok se svjetska ekonomija pokušava oporaviti od pandemije COVID-19.

Smanjenja isporuka ruske energije dovela su do rasta cijena plina do točke u kojoj energetski intenzivna poduzeća, kao što je proizvodnja gnjojiva i čelika, kažu kako više ne mogu poslovati s profitom.

U međuvremenu, zbog visokih cijena komunalija, hrane i goriva potrošačima ostaje manje novca za ostale potrepštine. Zbog toga ekonomisti predviđaju recesiju, odnosno ozbiljan i dugotrajan pad privredne aktivnosti, za kraj ove i prve mjesece sljedeće godine.

Europska središnja banka podiže kamatne stope u cilju suzbijanja inflacije, ali ne raspolaže instrumentima za snižavanje cijena energije.