S tržišta Bosne i Hercegovine u ovoj godini povučena su čak 11.482 komada igračaka i proizvoda za djecu. Igračke su povučene s tržišta i uništene jer su predstavljale kemijski rizik, odnosno sadržavale su nedopuštenu količinu štetnih kemijskih tvari, potvrdili su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Štetne kemikalije

Specijalist dječje kirurgije Edin Husarić s Klinike za dječje bolesti UKC-a Tuzla za Faktor ističe da se u proizvodnji igračaka ne bi smjeli koristiti brom, živa, olovo, kadmij, antimon, arsen, krom, kobalt, nikal, kositar, brom, ftalat te da bi se opće povećan broj alergijskih stanja kod djece mogao povezati sa sadržajem štetnih kemikalija u igračkama.
Te tvari su alergene, kancerogene ili mogu imati drugi štetni utjecaj na zdravlje, ovisno o koncentraciji i razini izloženosti. Osim toga, jako je štetan i PVC. PVC se izrađuje od ostataka plastike i može sadržavati ftalate, supstancije koje se dodaju plastici da bi bila fleksibilnija, a na ljude djeluju kao azbest – objašnjava liječnik.

Dječje igračke, napravljene od PVC-a, zabranjene su u Europi, a u SAD-u su ih neke kompanije prestale dobrovoljno proizvoditi. Ipak, igračke od PVC-a se i dalje masovno proizvode u Kini i upravo su nesigurne igračke na tržištu BiH u najvećoj mjeri podrijetlom iz Kine.

Kvalitetnije je skuplje

Nažalost, jedina vodilja za kupnju igračaka mnogima je cijena, s obzirom na to da ne mogu priuštiti skuplje i kvalitetnije igračke.
Nisam na to obraćala pozornost dok nisam detaljno počela čitati o štetnosti PVC igračaka. Sada pazim da kupujem što manje plastičnih stvari svojoj kćerki, ali, nažalost, sve što je kvalitetnije i sigurnije je i jako skupo, a plastične igračke koje se proizvode u Kini su jeftinije te ih gotovo svi zato i kupuju i ne znajući koliko zaista mogu biti štetne - kazala je majka petogodišnjakinje.

faktor.ba