Službenici Europskog centra za prevenciju i kontrolu oboljenja izjavili su danas da je pokrenuta istraga o brzom širenju epidemije salmonele kod 134 djece, jer sve ukazuje ista ima veze sa "Kinder" jajima. Brojne zemlje zbog toga povlače sporne proizvode s tržišta.

U priopćenju Centra se navodi da su čokoladni proizvodi identificirani kao "najvjerojatniji put zaraze" i da su zaražena djeca, uglavnom mlađa od deset godina.

Prvi slučaj otkriven je u siječnju u Britaniji.

Dužnosnici ističu da je epidemija karakterizirana "neuobičajeno visokim brojem djece smještene u bolnicu" i da je počelo povlačenje proizvoda u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Irskoj, Luksemburgu i Britaniji, Kosovu.

Britanska Agencija za zaštitu zdravlja priopćila je da su identificirana 63 slučaja salmonele koja se dovodi u vezi sa čokoladnim jajima i da su najčešće ugrožena djeca mlađa od pet godina.

U Norveškoj su vlasti povukle nekoliko proizvoda italijanske tvrtke "Ferrero", navodeći kako su prodavana u radnjama širom zemlje.

Talijanska kompanija "Ferrero" povukla je početkom tjedna čokoladna jaja "Kinder surprise" iz prodaje u Britaniji. Povlačenje poslastice povezano je s jednim pakiranjem čokoladnih jaja koja su popularna među djecom zbog malih igrački skrivenih unutar slatkiša.

Agencija za hranu i veterinu Kosova (AHVK) objavila je danas da je na Kosovu zabranjena prodaja proizvoda "Kinder" firme "Ferrero" i da je donijeta odluka o potpunom povlačenju ovih proizvoda s tržišta.