Cijene i dalje rastu, ali stručnjaci predviđaju nova povećanja u sljedećim mjesecima. Posljedično s kretanjem cijena novih vozila, rastu i cijene rabljenih vozila.

Globalni nedostatak poluvodiča izazvan pandemijom koronavirusa i dalje uzrokuje probleme u globalnoj proizvodnji vozila. Još uvijek nema mogućnosti zadovoljiti rastućua potražnja kupaca za novim vozilima opremljenim sve sofisticiranijom tehnologijom. Zbog proizvodnog šoka iz proizvodnih pogona širom svijeta već neko vrijeme dolazi sve manje novih vozila, a trend nestašice će se nastaviti i tijekom ove godine. Uz nedostatak ponude novih, potražnja za rabljenim vozilima raste, a posljedično rastu cijene svih automobila. Rastuća inflacija dolazi kao dodatni pritisak na cijene vozila.

Velika potražnja za novim i rabljenim vozilima

Dok se očekuje da će manjak poluvodiča potrajati bar do kraja ove godine, na tržištu je trenutno velika potražnja za svim vozilima, narudžbe kupaca se gomilaju, a proizvođači i prodavci ih ne mogu pratiti. Zakašnjele i nepouzdane isporuke iz tvornica otežavaju naručivanje vozila, zalihe su male kod većine dobavljača, a rokovi isporuka se i dalje produžavaju. Zbog nedovoljne ponude ili kašnjenja u isporuci - uz nezadovoljstvo potencijalnih kupaca, naravno - dolazi i do rasta cijena. Stručnjaci predviđaju kako će se taj trend nastaviti i tijekom 2022. godine. Predviđa se do 30% porasta cijena kod novih vozila zbog rastuće inflacije. Taj trend nisu zaobišle ni cijene rabljenih vozila, posebno onih starosti do 3 godine, koje vijerno prate cijene novih.

Poskupljenja će biti najizraženija u sljedećim mjesecima

Iako su cijene nekih vozila već porasle, stručnjaci predviđaju kako će poskupljenja sljedećih mjeseci biti još izraženija, pa je trenutačno najbolje vrijeme za kupovinu. Pronađite prodavca koji ima dovoljnu ponudu novih i rabljenih vozila kako biste mogli birati.