U studiji o pouzdanosti vozila (VDS) J.D. za 2022. godinu su vlasnici vozila u Sjedinjenim američkim državama postavili Kiju na prvo mjesto među svim automobilskim brendovima, pri čemu su vlasnici vozila Kia izvijestili o manje problema od ostalog 31 brenda.

To je druga godina zaredom kako je Kia zauzela prvo mjesto među masovnim brendovima te prvi put u historiji ovog istraživanja da je bilo koji nepremium brend - Kia - na prvom mjestu u ukupnom poretku.

Kupci vozila Kia su Kiju postavili ispred svih ostalih kako masovnih tako i premium brendova: Kia je sa 145 boda odn. 'problema na 100 vozila' (PP100) prosječnu ocjenu premašila za čak 47 bodova.

Kia Sorento se u studiji odlično iskazao - već drugu godinu zaredom bio je najviše rangirani model u svojoj kategoriji (Upper Midsize SUV).

Kia je jedan od tri brenda u vlasništvu Hyundai Motor Group koji su ostvarili odlične rezultate. Premium brend Genesis proglašen je najboljim premium brendom i ukupno je zauzeo četvrto mjesto, jedno mjesto iza sestrinskog brenda Hyundai Motor koji je bio treći u ukupnom poretku.

U prošlogodišnjem istraživanju Kia se plasirala na ukupno treće mjesto među masovnim i premium brendovima, dok je ove godine napredovala za dva mjesta i osvojila prvo mjesto.

Ove godine strožiji kriteriji

Za potrebe studije VDS za 2022. godinu je J.D. Power u SAD-u anketirala 29.487 vlasnika 32 brenda automobila. U obzir su uzeti samo provjereni kupci i najamnici novih automobila i lakih kamiona 2019. godišta koji su registrirani za vlastitu upotrebu. Ovogodišnje istraživanje je uvelo nove, strožije kriterije zbog kojih su se zabilježeni problemi povećali za 59 % u odnosu na podatke iz 2021. godine, dok se prosjek PP100 sa 121 povećao na 192 boda.