Dva od 114 testiranih uzoraka jaja u Italiji imala su tragove insekticida fipronila, priopćilo je u ponedjeljak talijansko ministarstvo zdravstva, čime je Italija postala posljednja europska zemlja pogođena skandalom u vezi sa zatrovanim jajima.

Ministarstvo nije pojasnilo gdje su tragovi insekticida pronađeni. Uzorci su uzeti s talijanskih i uvoznih jaja ili hrane koja sadrži jaja.

Fipronil se obično koristi za uklanjanje ušiju i krpelja sa životinja, ali je Europska unija zabranila njegovo korištenje u prehrambenoj industriji.

Insekticid je sada pronađen u jajima u 17 europskih zemalja otkako je skandal izbio u kolovozu, i proširio se čak i do Hong Konga.

Milijuni jaja povučeni su iz supermarketa, a deseci peradarskih farmi su zatvoreni, dok će Europska komisija održati krizni sastanak u rujnu.

Belgija je prva zemlja koja je službeno obavijestila agenciju EU zaduženu za sigurnost hrane o prisutnosti zatrovanih jaja 20. srpnja, a za njom su slijedile Nizozemska i Njemačka.

Talijanska udruga poljoprivrednika, Coldiretti, pozvala je vladu objaviti listu rizičnih proizvoda u cilju spriječavanja masovne panike zbog zatrovanih jaja.

Udruga navodi kako Talijani u prosjeku pojedu po 215 jaja po osobi svake godine i da je većina jaja - oko 610.000 kilograma - uvezenih između siječnja i svibnja, došla iz Nizozemske.