Predsjednik Udruge prometnika naftnih derivata Gospodarske komore FBiH Milenko Bošković izjavio je da je teško predvidjeti kretanje cijena goriva na bh. tržištu u sljedećem razdoblju.

Podsjetio je da je s izbijanjem pandemije došlo do značajnog pada cijena zbog čega su mnogi i prestali s proizvodnjom, ali da se ona vremenom oporavila i sada iznosi oko 70 dolara za barel.

Treba imati u vidu i da BiH uvozi 100 posto naftnih derivata iz četiri ili pet izvora, da ima manje od deset veletrgovaca, kao i da je prijedlog za ograničenje marži još u parlamentarnoj proceduri, rekao je Bošković.

Naglasio je kako su cijene goriva u BiH trenutno najniže u regiji, te da više od pola strukture cijene čine trošarine i različita davanja.

Svaka kompanija vodi svoju politiku cijena, ali u većini slučajeva ljeti zbog veće potrošnje cijene goriva rastu, iako se znalo dogoditi i da padaju, naveo je Bošković.

Precizirao je kako je nafta burzovna roba na koju utječu globalna događanja i poremećaji na tržištu.

Bošković je dodao da je mnogim distributerima tijekom pandemije bilo ugroženo poslovanje, zbog čega su neki razmišljali i o uvođenju samoposluge na crpkama što bi dovelo do otpuštanja radnika.