Na sljedećoj sjednici Vlade Federacija Bosne i Hercegovine bit će razmotrena optimizacija odluke o propisivanju mjere izravne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode utvrđivanjem maksimalne marže. Do tada se postojeća odluka neće primjenjivati, dogovoreno je danas na sastanku predstavnika Vlade FBiH i Udruge poslodavaca FBiH.

Zlatan Vujanović, federalni ministar trgovine, na konferenciji za novinare nakon sastanka s predstavnicima Udruge poslodavaca FBiH rekao je kako je potrebna optimizacija kako nitko ne bi bio na gubitku, odnosno kako bi amortizacija negativnih utjecaja na ekonomiju bila izbalansirana, na optimalnoj razini.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruge poslodavaca FBiH rekao je kako su prezentirali zašto je postojeća odluka neprihvatljiva za trgovce i dodao kako se nada da će korigirana ili optimirana odluka koja bude donesena u četvrtak biti prihvatljiva. Naglasio je kako je, pored određivanja maksimalne visine marže, potrebno razmotriti i obuhvat proizvoda obzirom da po trenutnoj odluci on iznosi od 9.000 do 12.000 proizvoda.

Istaknuo je kako ranije donesenu odluku neće provoditi, kao i da su zamolili zaustavljanje inspekcijskih aktivnosti kontrole provođenja odluke dok se ne održi sjednica Vlade FBiH po ovom pitanju, kao i da ostaje neriješeno pitanje kazni koje su zbog neprovođenja odluke trgovci dobili od subote do danas.