Uz računalo ili papir i olovku napravite rezime stvari koje su vas ,bacile' u dugove. Krenuli smo u novu godinu i bilo bi dobro da sami sebi predočimo stvari onakve kakve jesu. Financije su nešto što stvara probleme posebno onda kad izmaknu kontroli. Teško bi ste danas pronašli veći broj ljudi koji nisu zaduženi na ovaj ili onaj način. Neki imaju kredite koje sve teže vraćaju, tu su zaduživanja za stanove, automobile, za ljetovanja, zimovanja i još dosta tog. Iz mjeseca u mjesec dolaze nam računi za režiju a i oni su sve skuplji.

Negdje moramo presjeći i početi se izvlačiti iz teške financijske stvarnosti. Prva stvar koju treba napraviti je vidjeti gdje trošimo više nego bi smo doista trebali. Recimo, u moru ponuda tarifnih modela telefona, interneta, tv-a i slično mi smo ostali još uvijek na onoj najnepovoljnijoj i najskupljoj. U džepu imamo nekoliko kartica i koristimo ih sve a trebali bi samo onu koja uzima najmanju proviziju a i nju samo u iznimnim slučajevima.

Iako će mnogi reći da nemaju od čega štedjeti to baš i nije tako. Naprimjer, u slučaju da ste pušač smanjite broj cigareta ili čak prestanite pušiti, smanjite broj izlazaka na kavu, ne morate ni novine kupiti svaki dan. Na kraju mjeseca ostat će vam koja crkavica koja će vam pomoći u saniranju financijskih nevolja.

Vrlo je važno plaćati režije koje ne smijemo preskočiti, to je osnovna stvar gdje moramo biti izuzetno disciplinirani i odgovorni. A onda polako rješavati i sve druge prispjele obveze. Da bi smo uspjeli koliko toliko odgovoriti na njih i naše financijsko stanje doveli na podnošljivu razinu moramo bolje razmisliti trebamo li daljnju potrošnju koja će nas sigurno baciti još dublje u probleme ili ćemo se polako al sigurno odricati od stvari bez kojih trenutno možemo a što će nam pomoći da u jednom razumnom roku iz minusa dođemo do pozitivne nule.