Zašto mobiteli postaju sve skuplji?

Vjerojatno ste primijetili da su smartfoni u zadnjih nekoliko godina prilično poskupjeli. Razloga za to je više, a da bismo ovaj fenomen u potpunosti razumjeli, moramo se vratiti na početak desetljeća, kad su se tadašnji top modeli mogli kupiti za relativno malu svotu u pretplatničkim paketima operatera. Što su tarife bile skuplje, to su uređaj bili jeftiniji. U konačnici, u najskupljim tarifama top modele se mogli dobiti praktički besplatno.

Samsung razvija "savršeni ekran" za pametne telefone

Dizajn i izgled pametnih telefona promijenio se posljednjih nekoliko godina te prednji dio uređaja sada gotovo u potpunosti zauzimaju ekrani – nema više home tipke ispod ekrana, niti su kamere smještene u velikom rubu iznad zaslona.

Dio mobilnih kompanija krenuo je Appleovim smjerom te koriste tzv. notch, odnosno hardverski urez u ekran u kojem je smještena kamera, neke kompanije eksperimentiraju sa skrivenim prednjim kamerama koje iskaču iz kućišta prilikom snimanja selfija, dok su se kompanije poput Honora i Samsunga odlučile na drugačiji pristup.

Bežične slušalice mogu uzrokovati rak

Svjetska zdravstvena organizacija i UN objavili su peticiju kojom tvrde da popularne Appleove slušalice AirPods nose rizik od razvoja karcinoma. Peticiju je potpisalo 250 znanstvenika. Upozoravaju da mnogi uređaji odašilju radiofrekventno zračenje kakvo se koristi za WiFi, mobilne podatke i Bluetooth.

Posebno su zabrinjavajuće AirPod slušalice jer ih se stavlja duboko u slušni kanal i tako se osjetljivo područje uha izlaže zračenju za koje se smatra da je povezano s razvojem karcinoma.

Koji je bolji: Samsung Galaxy S10 protiv iPhonea XS?

U pogledu na specifikacije nove Samsungove perjanice i Appleovog smartfona Tportal je napravio brzinsku usporedbu.

Galaxy S10 ima nešto veći zaslon nešto veće razlučivosti nego iPhone XS. U Samsungovu uređaju je 6,1-inčni (15,4 centimetra) AMOLED rezolucije 3.040 puta 1.440 piksela (550 ppi), dok Appleov nudi 5,8-inčni (14,7 cm) Super Retina OLED, rezolucije 2.436 puta 1.125 piksela (458 ppi). S10 na zaslonu ima kružić za kameru, a iPhone XS - zubić.

S10 je nešto veći i neznatno deblji, ali je dobrih 20 grama lakši nego iPhone XS.

Terabajt na microSD kartici

Počeo je Mobile World Congress u Barceloni pa svakodnevno možemo očekivati uzbudljive novosti iz svijeta tehnologije, mobitela, ali i pohrane podataka.

Danas su tako na ovom sajmu službenu premijeru doživjele dvije microSD kartice različitih proizvođača, ali istoga kapaciteta: obje s po čak terabajtom prostora za pohranu podataka.

Znate li zašto Huawei osvaja tržište pametnih telefona?

Prema novom istraživanju južnokorejski Samsung i američki Apple sve brže gube udio na svjetskom tržištu pametnih telefona zbog kineskog Huaweija, kojeg potrošači preferiraju zbog znatno nižih cijena premimum modela.

Tržišni podaci koje je objavila tehnološko-istraživačka tvrtka Gartner pokazali su da se udjel Huaweija na tržištu pametnih telefona povećao u godinu dana za više od četiri postotna boda, na gotovo 15 posto u zadnjem tromjesečju 2018.

Samsung predstavio pametni sat, narukvicu za fitness i bežične slušalice

Iako su na jučerašnjoj konferenciju u prvom planu bili telefoni, Samsung je pripremio nešto i za ljubitelje nosive tehnologije.

Na sinoćnjoj velikoj konferenciji na kojoj smo napokon vidjeli telefon sa savitljivim ekranom Galaxy Fold i novu generaciju Galaxy S telefona, južnokorejska kompanija predstavila je i pametni sat, narukvicu i bežične slušalice Galaxy Bud.

Ovo je trenutačno 7 najboljih mobitela na svijetu

Početak godine idealno je vrijeme za osvrt na najbolje mobitele; u isto vrijeme izdrađuju se top lista najboljih proizvoda, a već duže vrijeme na tržištu pametnih telefona situacija je vrlo zanimljiva.

Velike tvrtke bore se za prevlast, a kupci najčešće biraju mobitele s najboljim odnosom kvalitete i cijene.

Portal cnet odbarao je sedam modela koji bi ove godine mogli biti najbolji:

Procurile fotografije tri nova mobitela linije Samsung Galaxy S10

Iako će Samsung tek sljedećeg mjeseca održati događaj na kojem će predstaviti tri nove verzije mobitela iz linije Galaxy S10, fotografije ovih uređaja počele su kružiti internetom.

Naime, popularni i relevantni američki bloger Evan Blass objavio je fotografiju na kojoj se mogu vidjeti tri uređaja - S10E, S10 Lite i S10 Plus.

Glasine o tome kako će S10 biti izrađen u tri varijante kruže od prošle jeseni.