Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini u cilju stabilizacije prihoda i stanja na tržištu duhanskih prerađevina. Dopunama Zakona specifična trošarina na cigarete u 2019., 2020. i 2021. godini utvrđuje se u iznosu 75,00 KM na 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakiranje od 20 cigareta, čime se uvodi moratorij na daljnje povećanje trošarina na cigarete.

Slijedom sačinjene projekcije prihoda, u tekućoj (2018. godini) očekuje se povećanje prihoda za 37,3 milijuna KM, u 2019. za 39,4 milijuna KM, a u 2020. godini za 41,6 millijuna KM.

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje dužan je do 31. ožujka 2021. godine analizirati efekte moratorija na povećanje specifične trošarina na cigarete.

Razlozi za donošenje predloženog zakona su fiskalnog i ekonomskog karaktera, u smislu stabilizacije naplate prihoda od trošarina na duhanske prerađevine, stabilizacije tržišta cigareta u BiH i spriječavanja daljnjeg podrivanja ekonomskog prostora u BiH. Dosadašnje izmjene Zakona o trošarinama u sferi oporezivanja duhanskih prerađevina su imale za cilj provođenje procesa harmonizacije trošarinske politike sa standardima EU i osiguranja dodatnih prihoda koji su trebali neutralizirati gubitke od carina u vrijeme petogodišnje primjene trgovinskog dijela SSP-a i gubitke prihoda nastale zbog globalne ekonomske krize. Kontinuirani rast trošarinskog opterećenja je doveo do eksplozije naplaćenih prihoda od trošarina , ali i do brzog rasta maloprodajnih cijena, koji je očekivano destimulirao regularnu potrošnju cigareta i ojačao crno tržište, a istovremeno nije smanjen broj pušača.

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenoj zakonskoj proceduri.