Ista trošarina za vrhunski viski i alkohol u tekućini za pranje prozora

alkohol

Bosna i Hercegovina na trošarinama na alkoholna pića godišnje zaradi skoro 100 milijuna maraka.

BiH je na 93. mjestu u svijetu po konzumaciji alkohola, a u prosjeku svaki stanovnik popije oko pet litara alkoholnih pića godišnje. Ali država ne zarađuje samo na pivu, žestokim pićima, vinima...

U skupinu alkohola na koje se plaćaju trošarine spadaju i alkoholi koji se koriste u kemijskoj industriji. I na njih se plaća ista trošarina kao što je slučaj sa svim ostalim alkoholnim pićima.

Najveće nelegalno tržište i najskuplje cigarete u regiji

trafika

BiH ima najveće nelegalno tržite duhanom i duhanskim prerađevinama u regiji, tvrde u British American Tobaccco-u na osnovu istraživanja koje je nedavno uradila ova tvrtka i koje je proslijeđeno i vlastima BiH.

Situacija je više nego alarmantna, tvrde, na crno tržište otpada gotovo 50 posto svih prozvoda.

Gdje odlaze milijarde od trošarina na cigarete?

cigareta

Cigarete, rezani duhan i sve duhanske prerađevine su posljednjih godina u zemljama regije drastično poskupjele, a objašnjenja vlada i resornih ministarstava zaduženih za zdravlje stanovništva su takve poteze branile željom za smanjenje broja pušača, zaštiti nepušača i djece, te najčudnijim razlogom za mnoge konzumente duhanskog dima - da se poskupljenjem trošarina na cigarete približimo zakonskoj regulativi EU.

Novo poskupljenje cigareta

cigarete

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UO UNO) BiH usvojio je na današnjoj sjednici Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine na cigarete i duhan za pušenje za 2019. godinu.

Članovi UO UNO, na sjednici koja je danas održana u Mostaru, donošenjem ove odluke utvrdili su da se nova minimalna i specifična trošarina na cigarete i duhan primjenjuje od 1. siječnja 2019. godine.

Pivo će poskupjeti najmanje 15 posto

čaša

Pivopije širom svijeta iduće godine, najvjerojatnije, očekuje povećanje cijena za više od 15%, zbog sušne godine.

Očekuje se i rast gotovo svih važnih troškova u proizvodnji piva.

Prema izvješću investicijske banke Berenberg, najveći svjetski proizvođači piva suočavaju se s rastom troškova proizvodnje od približno 16%. Ti troškovi će se vrlo vjerojatno preliti na cijene piva iduće 2019. godine.

Poskupljenje proizvodnje prvenstveno je rezultat skoka cijene ječma, jednog od ključnih sastojaka piva, čiji je rod ove godine uvelike podbacio širom Europe zbog suše.

Značajno smanjena prodaja cigareta u BIH

cigarete

Broj zakonito prodanih kutija cigareta te rezanog duhana u BiH značajno opada. U isto vrijeme raste broj pokušaja nezakonitog uvoza cigareta iz drugih zemalja.

Samo u prva četiri mjeseca ove godine spriječeno je krijumčarenje robe u vrijednosti većoj od dva milijuna maraka, što je skoro dvostruko više nego u istom razdoblju lani.

Najveća količina te robe odnosi se upravo na cigarete i duhanske prerađevine.

Novo poskupljenje cigareta u BiH

trafika

Tvrtka Philip Morris d.o.o. Sarajevo dostavila je Upravi za neizravno oporezivanje BiH (UNO) nove cijene cigareta koje će na snagu stupiti 1. lipnja i 1. srpnja ove godine. Glasnogovornik UIO Ratko Kovačević je potvrdio ovu informaciju kazavši kako se poskupljenje odnosi na Marlboro Red Core i Marlboro Touch te Chesterfield.

Cigarete Marloboro Red Core i Marlboro Touch, koje sada koštaju 5 KM, od 1. srpnja će poskupjeti za 0,20 KM, što znači da će njihova cijena iznositi 5,20 KM.

Novi udar na pušače: Poskupjelo 14 vrsta cigareta

trafika

Pušači su samo mjesec poslije posljednjeg poskupljenja suočeni sa novim jer je od početka travnja poskupjelo 14 vrsta cigareta.

Cigarete su poskupjele početkom ove godine kao posljedica konstantnog usklađivanja trošarinske politike BiH i EU, dok je cijena 67 vrsta dodatno porasla od početka ožuka.

Novo poskupljenje uslijedilo je početkom ovog mjeseca jer je tvrtka "Philip Morris" korigirala cjenik za osam, a mostarski "Ataco" za šest vrsta cigareta.

BiH na prvom mjestu u regiji po cijeni potrošačke košarice

košara

Cijena potrošačke košarice za četveročlanu obitelj u BiH porasla je na 1073 eura. Imajući u vidu prosječne plaće u Federaciji i Republici Srpskoj bosanskohercegovačke obitelji svakodnevno se suočavaju sa pukim preživljavanjem.

Prema podacima entitetskih zavoda za statistiku prosječna plaća u prosincu 2017. godine u FBiH je iznosila 447 eura, dok je u siječnju 2018. godine u RS bila 422 eura. Ove brojke su jasan pokazatelj da ni dvije prosječne plaće nisu dovoljne za jednu potrošačku košaricu.