Novi udar na pušače: Poskupjelo 14 vrsta cigareta

trafika

Pušači su samo mjesec poslije posljednjeg poskupljenja suočeni sa novim jer je od početka travnja poskupjelo 14 vrsta cigareta.

Cigarete su poskupjele početkom ove godine kao posljedica konstantnog usklađivanja trošarinske politike BiH i EU, dok je cijena 67 vrsta dodatno porasla od početka ožuka.

Novo poskupljenje uslijedilo je početkom ovog mjeseca jer je tvrtka "Philip Morris" korigirala cjenik za osam, a mostarski "Ataco" za šest vrsta cigareta.

BiH na prvom mjestu u regiji po cijeni potrošačke košarice

košara

Cijena potrošačke košarice za četveročlanu obitelj u BiH porasla je na 1073 eura. Imajući u vidu prosječne plaće u Federaciji i Republici Srpskoj bosanskohercegovačke obitelji svakodnevno se suočavaju sa pukim preživljavanjem.

Prema podacima entitetskih zavoda za statistiku prosječna plaća u prosincu 2017. godine u FBiH je iznosila 447 eura, dok je u siječnju 2018. godine u RS bila 422 eura. Ove brojke su jasan pokazatelj da ni dvije prosječne plaće nisu dovoljne za jednu potrošačku košaricu.

Od danas povećane cijene cigareta u BiH

trafika

Od 1. ožujka na snazi su nove cijene cigareta u Bosni i Hercegovini. Tvornice duhana Sarajevo i Rovinj podigli su cijene za uglavnom 10 feninga po kutiji.

Naime, kompanije TDR d.o.o. Sarajevo i Fabrika duhana Sarajevo dostavile su UNO nove maloprodajne cijene cigareta. Prema dostavljenim kalkulacijama novih maloprodajnih cijena cigarete će poskupjeti uglavnom za 0,10 KM po kutiji, dok će samo nekoliko vrsta cigareta poskupjeti za 0,20 KM po kutiji.

Od ožujka poskupljuje 67 vrsta cigareta

Nakon što su od 1. siječnja u Bosni i Hercegovini na snazi nove cijene cigareta, od 1. ožujka će, dodatno, poskupjeti 67 vrsta cigareta. Bit će to novi udar na džepove pušača, a svoje cijene će podići kompanija TDR Sarajevo.

Iz TDR-a su kazali da su Upravi za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNOBiH) već prijavili da će doći do novih poskupljenja određenih vrsta cigareta, piše Radiosarajevo.ba.

Nova godina donijela nove cijene cigareta

Od 1. siječnja 2018. godine na snazi su nove cijene cigareta u Bosni i Hercegovini.

Inače, proizvođači i distributeri cigareta bili su dužni da do 30. studenog 2017. godine u Upravu za neizravno oporezivanje dostaviti nove maloprodajne cijene cigareta su na snazi od početka 2018. godine, a koje su utvrđene u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i iznos trošarine na duhan za pušenje za 2018. godinu, koju Odluku je donio Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje.

Novo poskupljenje cigareta

Proizvođači i distributeri cigareta bili su dužni do 30. studenog 2017. Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH dostaviti nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti na snazi od početka 2018., a koje su utvrđene sukladno Odluci o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i iznos trošarine na duhan za pušenje za 2018., koju je donio Upravni odbor UNO-a.

Novo poskupljenje cigareta u BiH

Pušačima u BiH ovih dana stigao je novi udar na džep jer su Tvornica duhana Sarajevo i "TDR" Sarajevo podigli cijene ukupno devet vrsta cigareta.

Tvornica duhana Sarajevo podigla je cijene šest vrsta cigareta, pa je sada za "Royal blue" i "Royal white" potrebno izdvojiti 4,20 KM po kutiji, dok "Diva slims " i "Diva violet slim" koštaju 4 KM, što je deset feninga više nego ranije.

Za kutiju cigareta "Royal blue 18" i "Royal white 18" potrebno je izdvojiti 3,90 KM.

Peti put ove godine poskupjele cigarete

Pojedine vrste cigareta poskupjele su od 1. rujna, što je peto dizanje cijena duhanskih proizvoda na domaćem tržištu u ovoj godini.

U Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH kazali su da im je kompanija "Philip Morris" iz Sarajeva dostavila 25. srpnja nove cijene dvije vrste njihovih cigareta. Riječ je o "Eve divine slims" i " Eve missile slims ", za koje su pušači ranije izdvajali 4,60 maraka, a od 1. rujna plaćaju deset feninga više. Samo tri mjeseca ranije ista kompanija je digla cijene 19 vrsta cigareta za deset do 20 feninga po kutiji, piše Glas Srpske.

Moguće povlačenje popularnih marki cigareta s tržišta BiH

Porast trošarina bio je najjači čimbenik koji je oblikovao duhansko tržište u Bosni i Hercegovini u 2016. godini. U suštini, cijene su se nastavile značajno povećavati obeshrabrujući potražnju, navodi se u analizi Euromonitora.

Ključna razlika u 2016. godini u odnosu na performanse tijekom razdoblja istraživanja bila je snažan pad pušenja duhana, koji je ostao najpovoljniji izbor za pušače, ali je bio znatno manje povoljan od alternativa i nije bio dovoljno dostupan kao prije uključivanja u Zakon o trošarinama.

Sljedećeg mjeseca novo poskupljenje cigareta!

Od 1. srpnja ove godine doći će do novog poskupljenja cigareta na području Bosne i Hercegovine, i to onih koje proizvode Fabrika duhana Sarajevo i Philip Morris.

Kako su potvrdili iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, cigarete ovih proizvođača poskupjet će između 0.10 i 0.20 KM.

[adsense:responsive:6734933675]

Dodali su da će cigarete koje proizvodi Tvornica duhana Rovinj poskupjeti nešto kasnije, točnije 5. srpnja.