Crno tržište cigareta u BiH postalo veće od legalnoga

U odnosu na standard stanovništva, cigarete u BiH najskuplje su u Europi, a zbog pogrešne trošarinske politike, kada je duhan u pitanju, vrijednost crnog tržišta duhana premašila je vrijednost legalnog tržišta, što je postalo jedan od važnijih ekonomskih problema s obzirom na to da su gubici za državu i industriju ogromni.

Poznate nove cijene cigareta nekih proizvođača u BiH

Proizvođači i distributeri duhana i duhanskih prerađevina imali su rok do 15. prosinca Upravi za neizravno oporezivanje BiH dostaviti nove maloprodajne cijene cigareta i duhana. Do sada su cijene dostavila četiri proizvođača.

Cigarete su većinom poskpjele u prosjeku između 0,10 i 0,20 KM, dok su cigarete proizvođača JTI Poslka SP z.o.o. poskupjele za 1 KM.

Cijene stupaju na snagu u razdoblju od 1. siječnja do 15. siječnja 2021. godine.

U sjedećim danima se očekuje kako će biti poznate cijene duhana i cigareta ostalih proizvođača i distributera.

Povećanje cijena cigareta i duhana?

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu suradnju Uprave za neizarvno oporezivanje Ratko Kovačević kazao je kako je Upravni odbor UIO donio odluku o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i duhan za 2021. godinu, a da veliki proizvođači još nisu dostavili cijenu.

Usvojene nove trošarine na cigarete i duhan

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH usvojio je odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa za razdoblje listopad - prosinac 2020. godine prema kojoj FBiH pripada 62,83 posto, Republici Srpskoj 33,62 posto te Dristriktu Brčko 3,55 posto.

Turska zabranila uvoz e-cigareta

Turska je u utorak objavom u Službenim novinama zabranila uvoz e-cigareta i srodnih proizvoda.

Zabrana pokriva sve vrste proizvoda koji se koriste za elektroničko pušenje, uključujući uređaje za e-cigarete, pribor, rezervne dijelove i tečnosti.

Primjenjuje se i na proizvode s e-cigaretom koji koriste grijanje ili spaljivanje, uključujući elektronske nargile, bez obzira na sadržaj nikotina.

Neusklađeno poskupljenje cigareta u BiH: Tko tu što naplaćuje?

Najprije je Vijeće ministara BiH predložilo razmatranje moratorija na poskupljenje cigareta, da bi u međuvremenu odlukom Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH cijene skočile. Tek će se sada u Parlamentu BiH razmatrati zastarjeli prijedlog.

Povjerenstvo za financije i proračun Predstavničkog doma Parlamenta BiH razmatrat će 15. siječnja Prijedlog zakona o dopuni Zakona o trošarinama u BiH, prema kojem bi posebne trošarine na cigarete iznosile 75 KM na 1.000 komada, odnosno 1,5 KM za pakiranje cigareta od 20 komada.

Od danas skuplje cigarete u BiH

Cijene pojedinih cigareta od danas su više od 0,10 do 0,30 KM po kutiji, potvrđeno je iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

Podsjećaju da je Upravni odbor UNO ranije donio Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i iznosa trošarine na duhan za pušenje za 2020. godinu, kojom je definirano da će se od 1. siječnja 2020. godine na cigarete i duhan za pušenje plaćati proporcionalna trošarina po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i posebna trošarina u iznosu od 82,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,65 KM za pakiranje od 20 komada.

Nova godina donosi i novo poskupljenje cigareta

Cijene nekih cigareta u sljedećoj godini ostat će na istoj razini kao i u tijeku 2019., dok će određene poskupjeti u rasponu od 0,10 do 0,30 KM po kutiji, potvrđeno je iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Nove cijene cigareta u BiH

Odlukom o utvrđivanju posebnei minimalne trošarine na cigarete i iznosa trošarina na duhan za pušenje za 2020. godinu, koju je nedavno usvojio Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), definirano je da će se od 1. siječnja 2020. godine, na cigarete i duhan za pušenje plaćati sljedeća trošarina:

(a) proporcionalna trošarina po stopi od 42% maloprodajne cijene cigareta;

(b) posebna trošarina u iznosu od 82,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,65 KM za pakiranje od 20 komada.