Novo poskupljenje goriva, dizel na rekordnim razinama

točenje

Građane Bosne i Hercegovine već početkom novog tjedna dočekala je vijest o novom poskupljenju goriva za pet feninga.

Ovo je još jedno u nizu poskupljenja od početka godine, a cijena litre dizela u ovisnosti od benzinske crpke kreće se do 2,46 feninga, a na pojedinim crpkama i više. Ova cijena dizela rekordna je u Bosni i Hercegovini.

Trenutno je cijena barela nafte na londonskom tržištu 76,3 dolara, dok je u Sjedinjenim Američkim Državama jutros, odnosno na newyorškom tržištu, cijena barela 67,83 dolara.

Kupci iz BIH sve češće na meti internet prijevara

kupovina

Internetska prodaja postala je iznimno popularan način prodaje, kao i dostavljanje proizvoda iz cijelog svijeta na domaće tržište. Međutim, kao i u mnogim segmentima, postoji i zakonska nedefiniranost te prostor za zloupotrebe i prevare, na što upozoravaju inspektori.

Gdje odlaze milijarde od trošarina na cigarete?

cigareta

Cigarete, rezani duhan i sve duhanske prerađevine su posljednjih godina u zemljama regije drastično poskupjele, a objašnjenja vlada i resornih ministarstava zaduženih za zdravlje stanovništva su takve poteze branile željom za smanjenje broja pušača, zaštiti nepušača i djece, te najčudnijim razlogom za mnoge konzumente duhanskog dima - da se poskupljenjem trošarina na cigarete približimo zakonskoj regulativi EU.

Bh. građani radije biraju uvozne proizvode

kupovina

Zabrinjavajući je podatak kako oko 75% hrane za potrebe građana BiH dolazi iz uvoza, a što je najlošije, u najvećoj mjeri uvozimo meso i prerađevine od mesa, žitarice te mlijeko i mliječne proizvode.

Iako je u posljednjih pet godina izvoz hrane u porastu, pa su neki artikli stigli čak do Australije, još uvijek se u BiH uvozi dvostruko više hrane nego što se izveze, piše Večernji list.

Povrće iz Italije, Egipta i Bugarske, junetina iz Nizozemske i Poljske, čokolada iz Srbije i Hrvatske, još uvijek su na bh. trpezama zastupljeniji nego domaća hrana.

Novo poskupljenje cigareta

cigarete

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UO UNO) BiH usvojio je na današnjoj sjednici Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine na cigarete i duhan za pušenje za 2019. godinu.

Članovi UO UNO, na sjednici koja je danas održana u Mostaru, donošenjem ove odluke utvrdili su da se nova minimalna i specifična trošarina na cigarete i duhan primjenjuje od 1. siječnja 2019. godine.

Trgovci u BiH biraju Top 100 proizvoda

znak

Drugu godinu zaredom u Bosni i Hercegovini bira se 100 proizvoda koje svaka bolje snabdjevena trgovina mora imati na svojim policama.

Istraživačka agencija Nielsen, koja na tržištu BiH djeluje od 2006. godine, predložila je skoro 400 brendova za koje su putem online upitnika glasali trgovci iz BiH, a In Store magazin je organizovao izbor top 100 proizvoda.

Prema istraživanju, jedno domaćinstvo u prosjeku ima potrebu za maksimalno 500 različitih proizvoda. Ta brojka je promjenjiva u zavisnosti od razvijenosti tržišta, tako da za naše tržište ona ne prelazi 400.

Nema propisa koji bi obvezali trgovce prodavati proizvode iste kvalitete kao u EU

trgovina

Uskoro bi mogla biti prekinuta praksa dovođenja u zabludu potrošača od multinacionalnih kompanija koje su kupcima istočne Europe prodavale razne proizvode lošije kvalitete od onih namijenjenim razvijenim zemljama EU.

Paste za zube, deterdženti, čokolade, šamponi, pa čak i mlijeko, mesni proizvodi, uređaji i kozmetika daleko su inferiorniji na Balkanu u odnosu na proizvode na Zapadu.

Samo slični zapadnim

Izuzetak nije ni tržište BiH koje je zatrpano uvoznim proizvodima lošije kvalitete od identičnih roba koje se prodaju na tržištu zemalja zapadne Europe.

Opasni dječji proizvodi na tržištu

romobil

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine je upozorila potrošače o opasnosti proizvoda namijenjenih djeci. Među opasnim proizvodima su dječje hodalice, romobil i trotinet, priopćeno je iz ove Agencije.

Iz Agencije su dječiju hodalicu Robi Ebl procijenili kao ozbiljan rizik od ozljede za djecu. Dječija hodalica Orange Baby Land je također okarakterizirana kao rizik za ozljedu za djecu. Navedeno je da dječija hodalica nije stabilna i da postoji mogućnost prevrtanja i da na njoj ne postoji deklaracija na službenim jezicima Bosne i Hercegovine.

Ovakav odnos cijena i plaća nema nigdje

cijene

Maloprodajne cijene nafte porasle su do 10 feninga po litru na bezinskim pumpama u BiH. Ovo je četvrto poskupljenje u ovoj godini zbog kojeg se kao posljedica, a prema mišljenju analitičara kao izgovor, povećavaju cijene životnih namirnica i drugih usluga. Potrošačka košarica sada iznosi 2.000 KM.

Poskupjelo brašno, cijene kruha od 1,40 pa do 4,50 KM

pekarnica

Skok cijene brašna od šest feninga po kilogramu u posljednjih mjesec dana u RS-u doveo je do poskupljenja pekarskih proizvoda za 20 posto, dok su cijene svih pekarskih proizvoda u FBiH za sada iste i nema najava poskupljenja.