BiH tržište nije zaštićeno od nesigurnih proizvoda iz inozemstva

Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić danas je na konferenciji u Sarajevu o izazovima u sustavu infrastrukture kvalitete u BiH kazao da je taj sustav veoma loše razvijen i u principu umjesto da olakša poslovanje više predstavlja barijeru domaćim kompanijama, zbog čega industrijski sektor trpi značajne posljedice.

Hrana u BiH skuplja nego u zemljama Europske unije

Kupovna moć građana BiH opada iz mjeseca u mjesec. Istraživanje koje je njemačka agencija GFK provela u 42 države Euroe pokazuje da se BiH, kada je riječ o kupovnoj moći, nalazi na 40. mjestu, što je svrstava na samo dno. Iza nas su samo Makedonija i Moldavija.

Kava, jaja, grah

Kako navodi predsjednik Udruge za poboljšanje kvaliteta života "Futura" iz Mostara Marin Bago, već s početkom ove godine cijene nekih od osnovnih životnih namirnica porasle su i za 20 posto.

Povučeni šamponi nesigurni za uporabu

Zdravstvena inspekcija u Republici Srpskoj (RS) zabranila je uvoz pošiljke šampona za kosu "Nice day", jer je analizom utvrđeno kako nisu sigurni za upotrebu.

Riječ je o šamponu za kosu, u količini od 800 komada, pakiranja od 1.000 mililitara, proizvođača "Vukohem" iz Šapca, datuma proizvodnje 14. prosinca prošle godine.

Trgovine u BiH preplavile otrovne jagode

Inspekcija je na tržištu BiH zatekla jagode koje sadrže kemikalije koje se povezuju s rakom. Jagode su kemikalijom zaštićene od insekata.

Iz Grčke ih je uvezla tvrtka iz Federacije BiH, a trebale su se naći na policama većih trgovačkih lanaca.
Prilikom pregleda pošiljke inspektor je analizom uzoraka potvrdio povećanu nazočnost pesticida spinosad, iznad dopuštenih vrijednosti, priopćeno je iz Inspektorata RS.

Prosječna plaća u BiH pokrije tek 46 % potrošačke košarice

Iako veliki broj građana susjednih zemalja zbog nižih cijena pojedinih prehrambenih proizvoda dolazi u BiH, s druge strane bh. građani susreću se sa suprotnom situacijom.

Budući da prosječne plaće već godinama nisu značajno rasle, cijene prehrambenih proizvoda iz godine u godinu bilježe blagi porast.

Osnovni troškovi četveročlane obitelji u Federaciji BiH su 2.019 maraka, a u Republici Srpskoj 1.893 marke, ali je i prosječna plaća drugačija, pa ona u oba entiteta pokrije tek 46 posto košarice.

Još samo mjesec dana moguć uvoz vozila starijih od 10 godina

Prije osam godina u BiH ukinuta je odluka o uvozu automobila starijih od sedam godina, a tu odluku trebao je pratiti trend uvođenja euronormi za uvezena vozila.

Posljednja odluka na snazi je od 2016., a njom je predviđena mogućnost uvoza rabljenih automobila Euro 4 standarda. Nova odluka stupa na snagu 1. svibnja, a njom se ograničava uvoz rabljenih vozila na normu Euro 5.

Koliko mesa ima u pašteti, hrenovkama?

Građani BiH jedu uglavnom zdravu hranu, i zaista su rijetki mikrobiološki nalazi koji ne zadovoljavaju utvrđene kriterije, kaže prof. dr. Enver Karahmet, profesor na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu i dugogodišnji ekspert za sigurnost hrane za Jugoistočnu Europu.

Krivotvorena roba sve češće stiže na granice BiH

U posljednje dvije godine u Bosni i Hercegovini primjetno je povećanje broja pokušaja uvoza krivotvorene robe, uglavnom poznatih svjetskih marki, a to je trend koji je zahvatio cijelu Europu, u kojoj čak 6,8 posto uvoza vrijednog 121 milijardu eura otpada na krivotvorine.

U restoranskoj hrani bakterije, a u trgovinama istekli rokovi

Hrana je odavno postala veliki biznis, ali potrošači, unatoč raznim propisima i raznim inspekcijama, ni izbliza nisu tako zaštićeni kako to inače misle. Ni uz najbolju volju, inspekcije se ne mogu naći u svakom trenutku u svakoj trgovini ili restoranu tako da je sve na savjesti vlasnika i zaposlenih u istim.