Zašto je došlo do nestašice meda?

Od početka ove godine u Semberiji je primjetna nestašica meda. Loše vrijeme koje sprječava ispašu, manji prinosi i misteriozna bolest koja odnosi pčelinja društva - samo su neki od razloga negativnog trenda, koji je, prema statistikama, pogodio i ostatak zemlje, ali i veći dio Europe.

Povećana potražnja za medom s jedne strane i nepovoljne vremenske prilike koje uzrokuju smanjene prinose s druge strane, dovele su do nestašice meda u Semberiji od početka godine.

Duhanske trošarine plaćat će se prilikom uvoza i prodaje u BiH

Uvoznici i proizvođači duhanskih prerađevina u Bosni i Hercegovini mogli bi uskoro dobiti nove rokove za plaćanje trošarina. Naime, na Vijeću ministara Bosne i Hercegovine danas bi se trebao naći nacrt zakona o izmjenama Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini, a koji je predložila Uprava za neizravno oporezivanje, odnosno Upravni odbor te institucije. Kako doznajemo iz dobro obaviještenih izvora, novi nacrt zakonskog rješenja o trošarinama precizira izjednačavanje rokova plaćanja trošarina na duhanske prerađevine na istovjetan način kao i za ostale trošarinske proizvode.

Vlada povlači odluku o kontroli cijena?

Na sljedećoj sjednici Vlade Federacija Bosne i Hercegovine bit će razmotrena optimizacija odluke o propisivanju mjere izravne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode utvrđivanjem maksimalne marže. Do tada se postojeća odluka neće primjenjivati, dogovoreno je danas na sastanku predstavnika Vlade FBiH i Udruge poslodavaca FBiH.

Vladi naloženo žurno ograničiti cijene goriva i hrane

Predstavnički dom Parlamenta FBiH zadužio je Vladu FBiH žurno donijeti mjere izravne kontrole cijena osnovnih životnih namirnica i osnovnih higijenskih proizvoda kroz utvrđivanje maksimalnih marži na iste.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH nalažio je Vladi FBiH, Ministarstvu zdravstva FBiH i Kriznom stožeru FBiH ograničavanje cijena laboratorijskih nalaza, testova i svih drugih usluga vezanih za dijagnostiku i liječenje koronavirusa u svim zdravstvenim ustanovama na području entiteta.

Pojašnjenje ministra o poskupljenjima u BiH

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović u razgovoru za Fenu izjavio je da je prioritetna i dominantna aktivnost Federalnog ministarstva trgovine da prati i analizira sve aspekte u vezi velikog povećanja cijena pojedinih proizvoda iz grupe osnovnih životnih namirnica, konkretno ulja, šećera i brašna.

Naravno da se bavimo time. Nažalost, problem ovog povećanja cijena je prvenstveno uzrokovan vanjskim faktorom i posljedica je pandemije COVID 19, rekao je Vujanović.

Vrtoglav rast cijena: Litar ulja skuplji od goriva

Vrtoglavi rast cijena osnovnih životnih namirnica bilježi se proteklih mjeseci u BiH, a brašno, ulje, šećer i sol u prosjeku su skuplji za 25 posto. U teškom ekonomskom i pandemijskom razdoblju ovo je dodatni udarac na džepove ionako ojađenih građana.

Brašno, ulje, šećer, sol, meso, jaja, mlijeko, ali i gorivo, proizvodi su koje bh. građani svakodnevno koriste, a njihove cijene proteklih mjeseci kontinuirano rastu. Vrećice su, iz mjeseca u mjesec, sve praznije, čemu svjedoče i u Klubu potrošača Tuzlanske županije.

Poskupljenja u BiH, traži se reakcija nadležnih

U Bosni i Hercegovini rastu cijene osnovnih prehrambenih proizvoda.

Ombudsmeni traže reakciju vlada, iz kojih odgovaraju kako prate stanje.

U međuvremenu, udruge za zaštitu potrošača savjetuju građanima da budu maksimalno racionalni, jer im nitko ne jamči bolje stanje do kraja godine.

Pogledajte prilog televizije Al Jazeera Balkans o poskupljenjima u BiH.