Iz LIDL-a potvrdili kako analiziraju bh. tržište

Iz njemačkog maloprodajnog lanaca LIDL-a potvrđeno je kako analiziraju bh. tržište, te da je BiH sfera interesa ove svjetski poznate tvrtke.

LIDL neprestano istražuje potencijalne ciljeve za širenje, te analizira uvjete na lokalnom tržištu i potencijal kupaca. Možemo potvrditi kako trenutno analiziramo tržište u Bosni i Hercegoviniž, poručili su iz ove tvrtke.

Međutim, trenutno, nismo u mogućnosti komentirati prirodu i opseg naših mogućnosti na ovom tržištu niti dati bilo kakve datume za potencijalna otvaranja trgovina, rečeno je.

Toyota BiH: Upozorenje o lažnoj nagradnoj igri

Toyota u Bosni i Hercegovini došla je do informacija da su u našoj zemlji počele kružiti SMS poruke u kojima se građani obavještavaju kako su sretni dobitnici nagradne igre u organizaciji Toyote.

Cijene se vratile na staro, već od 2021. nova poskupljenja

U doba prije pandemije, koje već spada u kategoriju "dobrih, starih vremena", na "tiha" poskupljenja i nismo obraćali previše pozornosti - govore kupci koje susrećemo u trgovinama ovih dana. Iako se i prije pandemije, kada je BiH u pitanju, pazilo na to što se kupuje, sada je oprez veći.

Plaće ne mogu pokriti ni osnovne životne potrebe, kupovna moć sve manja

Potrošnja u Bosni i Hercegovini je u padu, što potvrđuju podaci o smanjenju prometa u trgovini na malo. U uvjetima pandemije koronavirusa, koja traje već šesti mjesec, slabi kupovna moć, građani su promijenili potrošačke navike i manje troše, a pad prometa bilježi se čak i u osnovnim prehrambenim proizvodima.

Kupovna moć manja za trećinu, najviše žalbi na cijene maski

Bh. građani posljednjih nekoliko mjeseci počeli su iz korijena mijenjati prioritete i navike, posebice kada je riječ o potrošnji. No, uz izmjenu navika nisu izostale ni žalbe, a o tome na što su najčešće bh. građani imali zamjerke, je li ih bilo više u odnosu na prije... doznaje se od Gordane Bulić, predsjednice Udruge građana Klub potrošača TŽ-a.

Ombudsmeni i udruge u zaštiti potrošača

U posljednjih šest mjeseci, za vrijeme pandemije koronavirusa, Instituciji ombudsmena za zaštitu potrošača pristiglo je više od 400 raznih žalbi i pritužbi.

U početku su se građani BiH uglavnom žalili na rast cijena i nedostatak određenih artikala na policama u trgovinama, a kasnije i na nepravedne usluge u telekomunikacijskom, bankarskom sektoru i slično.

Uvezeno 500 tona mesa i 1.000 grožđa manje nego lani

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da su adekvatne mjere i politike zaštite domaće proizvodnje u proteklom razdolju rezultirale smanjenjem uvoza mesa za više od 30 posto i grožđa za približno 40 posto u BiH, priopćeno je u utorak iz Ministarstva.

Cijene niske, ima svega, samo prodaje nema

Sredina je rujna, vrijeme kada se već polako počinju pripremati sva ona ukusna čuda zimnice. Svaka domaćica ima neke svoje male trikove kad je u pitanju priprema zimnice koji se, uglavnom, prenose generacijski, od baka, majki... Treba reći kako je u nedostatku svježeg povrća i voća pripravljena zimnica velika blagodat za trpezu u zimskim danima.

Ljubav, tradicija i posebno čuvani rituali i recepti znamenje su svake obitelji. Svi imaju svoje bilježnice, "kuhare", koje brižljivo čuvaju, ali isto tako s pažnjom ugoste svojim pripravcima drage goste.

Potrošačka košarica za kolovoz skuplja za 200 KM u odnosu na srpanj

Potrošačka košarica u Federaciji BiH za kolovoz iznosi 2.054 KM i za 232 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec, priopćio je Savez samostalnih sindikata BiH.

Iz ovog sindikata podsjećaju da je prosječna plata isplaćena u FBiH za lipanj ove godine iznosila 953 KM i za 18 KM je viša od prosječne plate isplaćene u svibnju.

Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom iznosi 46 posto, piše Srna.

Breskve iz Turske pune pesticida

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske je u okviru redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porijekla pri uvozu, uvozniku sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine zabranila uvoz pošiljke breskve porijeklom iz Turske, u količini od 17.700 kilograma, zbog povećanog sadržaja pesticida, objavio je portal Akta.

Prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida.