Povučeno nekoliko serija lijeka protiv kašlja

Berlin-Chemie Menarini BH d.o.o, nositelj dozvole za stavljanje u promet lijeka "Flavamed" 15 mg/5 ml oralna otopina, povukao je seriju lijeka zbog sumnje u neispravnost njegove kvalitete.

Riječ je o lijeku koji se koristi za liječenje produktivnog kašlja, koji je povezan s bolestima pluća i bronhija. Ovaj lijek razrjeđuje sluz, pa se ona može lakše iskašljati, piše Srpskainfo.com.

Znate li kako stalno konzumirate proizvode koji sadrže GMO

U posljednje vrijeme, na pojedinim proizvodima u Bosni i Hercegovini počele su se pojavljivati oznake "Bez GMO", što potrošače dovodi do pitanja sadrže li oni koji nisu označeni takvom oznakom, genetski modificirane organizme.

Kako se navodi u Informaciji za potrošače o hrani bez GMO u BiH, koju je izdala Agencija za sigurnost hrane BiH, EU regulative, a isto tako i zakonska regulativa u našoj državi obvezno propisuje označavanje genetski modificirane hrane i hrane za životinje.

Lažna dm-ova nagradna igra na Facebooku

Tvrtka dm drogerie markt obavještava kako je na društvenoj mreži Facebook plasirana lažna nagradna igra u kojoj su zlorabljeni ime i logo tvrtke dm, priopćili su iz ove tvrtke

S tim u vezi iz tvrtke dm poručuju kako trenutno ne organiziraju nagradnu igru u okviru koje sudionicima daruju vaučer u vrijednosti od 250 KM, kao što je navedeno na lažnom Facebook profilu.

Više proizvoda se povlači s tržišta

Na tržištu BiH pronađeni su mikser za hranu, stol, dječja lutka, rukavice za plivanje, te biciklistička kaciga koji spadaju u grupu nesigurnih proizvoda, jer predstavljaju ozbiljan rizik za korisnike.

Riječ je o mikseru za hranu marke 'Home KMX-3605-KH', čija je zemlja porijekla Kina, a uvoznik je kompanija "Konzum", objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Na djelu je klasična pljačka građana

U Hrvatskoj je nedavno zabranjena naplata poštarine za dostavu paketa. Naplatu od 4,50 kune (više od jedne marke) je zabranila Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti. Ovakva odluka je zasnovana na činjenici da je Sabor Hrvatske početkom ove godine ratificirao Svjetsku poštansku konvenciju.

Naplata ove vrste poštarine je trn u oku i građanima u BiH. Stoga je Senaid Begić, zastupnik SDP-a u federalnom Parlamentu podnio inicijativu da se i u našoj državi zabrani naplata poštarine za dostavu paketa, a koji ne podliježu carinskoj provjeri.

Građani smatraju kako su lijekovi u BiH skupi!

Građani godišnje za lijekove potroše i više od 300 milijuna maraka, podaci su Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

Pravilnik o načinu kontrole cijena lijekova donesen je prije dvije godine, a u njemu postoje nelogičnosti, smatraju farmaceuti. Takve nelogičnosti najviše osjete građani.

Federacija BiH će uvesti potpunu zabranu plastičnih vrećica

Federacija BiH planira uvesti potpunu zabranu upotrebe plastičnih vrećica, no s druge strane neće uvoditi povratničke naknade za plastične boce kao što je to slučaj u većini europskih zemalja.

Trenutno se u Federaciji BiH priprema nova Uredba o naknadama za plastične vrećice debljine stjenke do 50 mikrona i odnosit će se na sve vrećice bez obzira na veličinu i oblik ručki. Tako da će biti obuhvaćene vrećice koje se daju potrošačima u ljekarnama, prodavaonicama cipela, vrećice u koje se vaga i pakira povrće, vrećice u pekarnicama, trgovinama, itd.

S tržišta se povlače lijekovi Ranitidin, Ranobel i Ranisan

Agencija za lijekove i medicinska sredstava BiH (ALMBiH) izdala je obavijest o povlačenju lijekova Ranitidin HF 150 mg 20 film tableta, Ranitidin HF 75 mg 20 šumećih tableta, Ranitidin HF 150 mg 20 šumećih tableta, Ranobel 150 mg 60 film tableta.

​Skoro 10 posto krivotvorene ambalaže oduzete na granicama EU je iz BiH

Gotovo 10 posto sve krivotvorene ambalaže oduzete na granicama Europske unije je iz Bosne i Hercegovine, pokazuje izvješće koje je objavila Europska komisija. Time je BiH dospjela na drugo mjesto popisa država iz kojih je dolazio najveći broj krivotvorenih artikala u 2018. godini, odmah iza Kine!

Vrijednost ove zaplijenjene ambalaže je nešto veća od milijun eura, a EU je na svojim granicama i naknadno presrela robu u vrijednosti od 740 milijuna eura, piše Radiosarajevo.ba.