Pandemija prepolovila uvoz automobila u BiH

Automobilska industrija jedna je od najpogođenijih pandemijom, a to se posebno vidi u drastičnom padu uvoza novih, ali i rabljenih automobila.

U prošloj godini u Bosnu i Hercegovinu uvezeno je samo 6.910 novih automobila, što je za čak 3.715 manje nego godinu ranije, podaci su Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

Još veći pad zabilježen je u uvozu rabljenih automobila, gdje se broj prepolovio. U 2020. godini uvezena su samo 34.053 polovna vozila, a godinu ranije 63.366.

Ombudsmani o Telemachu: Imate pravo raskida ugovora

Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH poduzela je istražne radnje temeljem činjenica navedenih u stotinama žalbi potrošača korisnika Telemach usluga.

Temeljem istražnog postupka, tj. utvrđenog činjeničnog i pravnog temelja i odvagujući sve interese u pitanju. Napominju kako Telemach kao strana prozvana za kršenje prava potrošača nije dala objašnjenje za svoje radnje.

Telemach okrivio ombudsmana za diskriminaciju

Senzacionalistička obraćanja Ombudsmana za zaštitu potrošača Saše Marića povodom isteka ugovora Telemach BH s Telekomom Srbija o emitiranju kanala Arena Sport, kao i preporuke u telekomunikacijskom sektoru koje je ombudsman uputio jedino operateru Telemach BH, predstavljaju pokušaj da se selektivnom primjenom propisa i nametanjem pravno neutemeljenih zahtjeva, koji ne važe za druge operatere, vrši nedozvoljeni pritisak na korisnike Telemach BH", stoji u priopćenju ove kompanije.

U pandemiji smo kupovali više nego ikad, ali što?

Socijalni odnosi, pomaganje, dijeljenje i solidarnost pomoglo je ljudima širom svijeta da očuvaju mentalno zdravlje u vrijeme pandemije. A da bi lakše proveli vrijeme u izolaciji kupovali smo više nego ikad.

Jedno od istraživanja koja su provedena širom svijeta pokazala su da u vrijeme pandemije, primjera radi u Americi, garaže kuća su se pretvarale u kina, no u Bosni i Hercegovini više nego ikad kupovali su se veliki TV ekrani.

Zabraniti rast cijena do proljeća!

U 12. mjesecu živi se bolje, a siječanj je važno "izgurati" do kraja pa kako god - kazao je sugovornik s kojim smo polovinom prosinca razgovarali o potrošačkoj košarici za blagdane. Slavio je Božić pa Novu godinu. Potrošilo se, kaže nam, oko 500 KM, međutim, tu su i neki neplanirani troškovi kojih uvijek ima, a jedna dobra stvar je što je dobio tzv. 13. plaću ili božićnicu pa je to olakšalo putovanje kroz, za mnoge, najradosniji mjesec u godini.

Spriječen uvoz tona hrane s pesticidima

Na bh. tržištu može se pronaći raznovrsna hrana. Uz certificirane proizvode koji se mogu kupiti na policama bosanskohercegovačkih trgovina i tržnica, moguće je kupiti i onu koja nije baš najzdravija. Tako je, osim domaće hrane, odnosno one koju proizvode poljoprivrednici, na bh. tržištu itekako prisutna hrana s inozemnih tržišta koja je, prema riječima poljoprivrednika, slabije kvalitete od domaće.

Grijalice iz Turske povlače se s tržišta BiH

S tržišta BiH povlače se i uništavaju dvije vrste električnih kvarcnih grijalica, jer predstavljaju opasnost od požara i opekotina, a kupcima ovih proizvoda preporučuje se da ga prestanu koristiti i vrate u trgovinu gdje je kupljen.

Ovo je objavila Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Hrana i režije poskupile, odjeća i prijevoz pojeftinili

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u studenom su u prosjeku više za 0,1 posto u odnosu na listopad.

Hrana i bezalkoholna pića, te zdravstvo u prosjeku su skuplji za po 0,1 posto, stanovanje i režijski troškovi za 0,2 posto, namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,4 posto, a različiti proizvodi i usluge za 0,5 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Rast cijena goriva u skoro cijeloj BiH

Cijene goriva na crpkama širom BiH u zadnjih nekoliko dana ponovo rastu.

Na jednoj benzinskoj crpki u Banja Luci ističu kako je prije nekoliko dana benzin koštao 1,74 KM, a sadašnja cijena mu je 1,81 KM po litru.
Dizel je ranije koštao 1,76 KM, a sada je za litar ovog goriva potrebno izdvojiti i 1,83 KM. U prethodnih pet-šest dana cijena goriva porasla je u prosjeku od pet do sedam feninga, kažu na jednoj od banjalučkih benzinskih crpki.

S tržišta se povlače četiri vrste grijalica i laserske igračke

S tržišta BiH povlače se četiri električne kvarcne grijalice, od kojih se dvije i uništavaju, jer predstavljaju opasnost od požara i opekotina, a onima koji su kupili jednu od ovih grijalica, preporučuje se da je odmah prestanu koristiti te da je vrate uvozniku ili u radnju gdje su je kupili, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem.