Osam vrsta grijalica na tržištu BiH označene kao opasne

Osam vrsta električnih kvarcnih grijalica koje su se našle na tržištu BiH označene su kao opasne, pokazuju sumirani podaci za prošli mjesec. Proizvodi, kako je navedeno iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH, predstavlјaju opasnost od požara i opekotina.

Kao jedan od nedostataka navodi se to što se, recimo, na nekim od njih zaštitna rešetka može potpuno skinuti bez upotrebe dodatnog alata.

Neusklađeno poskupljenje cigareta u BiH: Tko tu što naplaćuje?

Najprije je Vijeće ministara BiH predložilo razmatranje moratorija na poskupljenje cigareta, da bi u međuvremenu odlukom Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH cijene skočile. Tek će se sada u Parlamentu BiH razmatrati zastarjeli prijedlog.

Povjerenstvo za financije i proračun Predstavničkog doma Parlamenta BiH razmatrat će 15. siječnja Prijedlog zakona o dopuni Zakona o trošarinama u BiH, prema kojem bi posebne trošarine na cigarete iznosile 75 KM na 1.000 komada, odnosno 1,5 KM za pakiranje cigareta od 20 komada.

Prije deset godina potrošačka košarica bila jeftinija za više od 700 maraka

Građani BiH se godinama prisjećaju vremena kad se za samo jednu marku mogla kupiti kutija cigareta. Odavno nema cigareta za marku niti kruha za pola marke. Osnovne životne namjernice, odjeća, režije, higijenski proizvodi… samo su dio potreba za koje bh. građani svakodnevno izdvajaju sve više novca, dok plaće i mirovine ne rastu.

Od danas skuplje cigarete u BiH

Cijene pojedinih cigareta od danas su više od 0,10 do 0,30 KM po kutiji, potvrđeno je iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

Podsjećaju da je Upravni odbor UNO ranije donio Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i iznosa trošarine na duhan za pušenje za 2020. godinu, kojom je definirano da će se od 1. siječnja 2020. godine na cigarete i duhan za pušenje plaćati proporcionalna trošarina po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i posebna trošarina u iznosu od 82,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,65 KM za pakiranje od 20 komada.

Poskupila voda, struja, plin, odjeća, zdravstvo...

Potrošačke cijene u Bosni i Hercegovini u studenom ove godine nastavile su bilježiti rast u odnosu na prethodno razdoblje.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u studenom 2019. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile rast za 0,1 posto, podaci su državne Agencije za statistiku.

Nova godina donosi i novo poskupljenje cigareta

Cijene nekih cigareta u sljedećoj godini ostat će na istoj razini kao i u tijeku 2019., dok će određene poskupjeti u rasponu od 0,10 do 0,30 KM po kutiji, potvrđeno je iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Povučeni opasni proizvodi za bebe

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine u petak je na popis nesigurnih proizvoda stavila dva pomoćna predmeta koja često kupuju mladi roditelji - hodalicu i stolicu za hranjenje.

Opasne grijalice iz FIS-a

Na tržištu Bosne i Hercegovine pronađeni su električna kvarcna grijalica i toster koji spadaju u grupu nesigurnih proizvoda jer predstavljaju rizik od opekotina, požara i strujnog udara, zbog čega su poduzete mjere njihovog povlačenja s tržišta.

Potrošačima koji posjeduju ove proizvode preporučeno je da ih prestanu koristiti i da ih vrate uvozniku ili u trgovinu u kojoj su ih kupili.

Tiha poskupljenja u BiH

Neke vrste mesa i voća, ali i ostalih prehrambenih proizvoda poput brašna, šećera i meda poskupjeli su u protekloj godini, ne mnogo, ali dovoljno da dodatno pojačaju glavobolju potrošačima.

Usporedba cijena namirnica u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Austriji i Njemačkoj...

Prosječna plaća u Bosni i Hercegovini u rujnu ove godine, prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, iznosila je 916 maraka, dok je u istom periodu u Hrvatskoj isplaćena prosječna plaća u iznosu od 6.418 kuna, točnije 1.658 KM.

U Srbiji je prosječna plaća iznosila 53.698 dinara, što je oko 873 KM, dok je u Sloveniji prosječna plaća iznosila 972 eura, što iznosi oko 1.901 KM.

U Njemačkoj prosječna plaća iznosi 1.890 eura, oko 3.696 KM, a u Austriji 1.999 eura, blizu 3.909.