Sve češća je pojava opasnih i otrovnih igračaka na tržištu Bosne i Hercegovine.

S tržišta Bosne i Hercegovine povučena su dva modela dječjih laserskih pištolja i dva modela laserskih pokazivača jer je utvrđeno da predstavljaju rizik od ozljede oka i oštećenja vida.
Riječ je o igračkama koje su proizvedene u Kini, a za koje je proizvođač i uvoznik nepoznat. Ovi proizvodi ne sadrže potrebna upozorenja i informacije za korisnike.

Poslovni subjekt je poduzeo mjere povlačenja proizvoda s tržišta i uništavanja predmetnih proizvoda. Preporučuje se potrošačima koji su kupili ovaj proizvod da ga prestanu upotrebljavati i da isti vrate u trgovinu maloprodaje gdje su ga nabavili - priopćeno je iz Agencije za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine.

U upozorenju se navodi kako laserske igračke pištolji predstavljaju rizik od ozljede oka i oštećenja vida jer izmjerena srednja snaga laserskog snopa iznosi 3,2 ± 0,2 mW, što prema klasifikaciji u normi BAS EN 60825-1:2016 odgovara klasi 3R. Također, proizvod ne sadrži potrebna upozorenja i informacije za korisnike.

Prije nekoliko mjeseci isto upozorenje objavljeno je za lasersku igračku mač. Ova laserska igračka također predstavlja rizik od ozljede oka i oštećenja vida jer izmjerena srednja snaga laserskog snopa iznosi 6,2 ±0,4 mW, što prema klasifikaciji u normi BAS EN 60825-1:2016 odgovara klasi 3B. Ni ovaj proizvod nije sadržavao potrebna upozorenja i informacije za korisnike.

Upozorenja