Ako ste kupili neki od ovih proizvoda, prestanite ih koristiti

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine upozorava na opasne proizvode koji se mogu kupiti u trgovinama diljem BiH.

Provjerom je utvrđeno da laserska igračka pištolj Airsoft Gun, kao i laserska igračka pištolj Air Sport Gun te laserski pokazivač LD predstavljaju rizik od ozljede oka i oštećenja vida.

Uvoznik je poduzeo mjere povlačenja proizvoda s tržišta i njihovo uništavanje, te se prporučuje potrošačima koji su kupili ovaj proizvod da ga prestanu upotrebljavati i da ga vrate u trgovinu u kojoj su ga i kupili.

Povučena igračka sluz ljigavac "Slim kristal"

Igračka sluz ljigavac "Slim kristal" povučena je s tržišta Bosne i Hercegovine, jer može imati štetne posljedice po zdravlje djece.

Igračka je proizvedena u Kini, a uvoznik je "Bimaco" Široki Brijeg, priopćili su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Migracija bora iz igračke je veća od dopuštene, a izmjerena vrijednost iznosi 734 mg/kg. Gutanje ili kontakt sa prekomjernom količinom bora može imati štetan uticaj na zdravlje djece, odnosno na njihov reproduktivni sustav - navodi se u priopćenju.

Previsoke koncentracije bora i kroma u sluzavim igračkama

Kontakt s prekomjernom količinom bora može oštetiti reproduktivni sustav, a previše bora, ali i kroma, u sluzavim je svjetlucavim igračkama, objavilo je Ministarstvo gospodarstva Hrvatske.

Male su i sliče jajima te ih djeca mogu progutati, a ne odgovaraju Direktivi 2009/48/EZ o sigurnosti igračaka.

Mogle su se kupiti preko Amazona, a hrvatsko Ministarstvo savjetuje da se odmah prestanu koristiti.

Povučeni opasni proizvodi za bebe

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine u petak je na popis nesigurnih proizvoda stavila dva pomoćna predmeta koja često kupuju mladi roditelji - hodalicu i stolicu za hranjenje.

Naloženo uništavanje 480 dječjih lutki iz Kine

Sanitarna granična inspekcija Federalne uprave za inspekcijske poslove na Carinskoj ispostavi (FUZIP CI) Halilovići je 11. prosinca ove godine tijekom redovitog pregleda pri uvozu naložila laboratorijsku analizu pošiljke dječjih lutki porijeklom iz Kine.

Prema nalazima kemijske analize od 16. prosinca utvrđeno je da ispitani uzorak, zbog povećanog sadržaja di (2-etiheksil) ftalata (DEHP), ne odgovara odredbama Odluke o ograničavanju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate.

Pametne dječje igračke podložne hakiranju

Poznati britanski portal Which? bavi se profesionalnim recenzijama i testovima svega i svačega, pa se tako s vremena na vrijeme dohvate i kakvih popularnih elektroničkih gadgeta.

U ovo predblagdansko vrijeme mnogi su roditelji možda odlučili svojoj djeci pokloniti neku "pametnu" igračku, a Which? kaže kako su neke od njih prilično ranjive s tehnološke strane.

Za potrebe testiranja kupili su sedam igračaka iz popularnih trgovačkih lanaca u svojoj zemlji i pokušali ih "hakirati". Možda i nije iznenađujuće da su i uspjeli.

Više opasnih dječjih proizvoda na bh tržištu!

Agencija za nadzor nad tržištem BiH objavila je tijekom ovog mjeseca upozorenja o više nesigurnih predmeta na tržištu, a u svim slučajevima radi se o proizvodima za djecu, većinom iz Kine.

Tako je utvrđeno da lutka "Atinil - Fashion show", čiji je uvoznik "Fis", predstavlja kemijski rizik jer sadrži di flaflate u količinama koje nisu u skladu s Odlukom o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate.

Nesigurne igračke, stolice za hranjenje, hodalice, romobili...

Agencija za nadzor nad tržištem u proteklom razdoblju objavila je nove nesigurne proizvode pronađene u BiH, a među njima je najviše proizvoda za djecu.

Čak šest proizvoda na listi dodanih u posljednja tri tjedna su igračke ili proizvodi za najmlađe, a svi osim jednog su iz Kine.

Tako je ustanovljeno da lutka "Atinil - Fashion show", čiji je uvoznik FIS Vitez, sadrži kemijske spojeve koji prelaze dopuštenu granicu te je igračka rizična za korištenje i uvoznik je poduzeo mjere povlačenja s tržišta, povrata od potrošača i uništavanja.

Igračke iz Kine opasne po zdravlje

U bh entitetu Republici Srpskoj (RS) je zabranjen uvoz 1.440 komada dječijih igračaka "Natural world" porijeklom iz Kine, zbog nedopuštenog sadržaja ftalata, priopćeno je iz entitetskog Inspektorata.

Zdravstveni inspektor je u postupku inspekcijskog nadzora izvršio pregled pošiljke i uzeo uzorke za potrebe laboratorijskog ispitivanja sigurnosnih proizvoda.

Svaki drugi ljigavac opasan je po zdravlje vaše djece

Na tržištu dječjih igračaka posljednjih godina sve su popularniji takozvani ljigavci. Osobito među školskom djecom. Da te igračke mogu biti opasne, doznaje se putem Rapexa, europskog sustava brzog uzbunjivanja. A na to upozoravaju i stručnjaci.

Od ukupnog broja analiziranih uzoraka, 50 posto je bilo neispravno, što ukazuje na problem kojem se treba stati na kraj, kaže Lidija Barušić iz Zavoda za javnost zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'.