Više opasnih dječjih proizvoda na bh tržištu!

Agencija za nadzor nad tržištem BiH objavila je tijekom ovog mjeseca upozorenja o više nesigurnih predmeta na tržištu, a u svim slučajevima radi se o proizvodima za djecu, većinom iz Kine.

Tako je utvrđeno da lutka "Atinil - Fashion show", čiji je uvoznik "Fis", predstavlja kemijski rizik jer sadrži di flaflate u količinama koje nisu u skladu s Odlukom o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate.

Nesigurne igračke, stolice za hranjenje, hodalice, romobili...

Agencija za nadzor nad tržištem u proteklom razdoblju objavila je nove nesigurne proizvode pronađene u BiH, a među njima je najviše proizvoda za djecu.

Čak šest proizvoda na listi dodanih u posljednja tri tjedna su igračke ili proizvodi za najmlađe, a svi osim jednog su iz Kine.

Tako je ustanovljeno da lutka "Atinil - Fashion show", čiji je uvoznik FIS Vitez, sadrži kemijske spojeve koji prelaze dopuštenu granicu te je igračka rizična za korištenje i uvoznik je poduzeo mjere povlačenja s tržišta, povrata od potrošača i uništavanja.

Igračke iz Kine opasne po zdravlje

U bh entitetu Republici Srpskoj (RS) je zabranjen uvoz 1.440 komada dječijih igračaka "Natural world" porijeklom iz Kine, zbog nedopuštenog sadržaja ftalata, priopćeno je iz entitetskog Inspektorata.

Zdravstveni inspektor je u postupku inspekcijskog nadzora izvršio pregled pošiljke i uzeo uzorke za potrebe laboratorijskog ispitivanja sigurnosnih proizvoda.

Svaki drugi ljigavac opasan je po zdravlje vaše djece

Na tržištu dječjih igračaka posljednjih godina sve su popularniji takozvani ljigavci. Osobito među školskom djecom. Da te igračke mogu biti opasne, doznaje se putem Rapexa, europskog sustava brzog uzbunjivanja. A na to upozoravaju i stručnjaci.

Od ukupnog broja analiziranih uzoraka, 50 posto je bilo neispravno, što ukazuje na problem kojem se treba stati na kraj, kaže Lidija Barušić iz Zavoda za javnost zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'.

Povučene lutke štetne po zdravlje djece

Tvrtka "Kovači" iz Tuzi (Crna Gora) povukla je iz svojih radnji igračke "Frozen", "Girl Frozen" i "Lutka Maša", jer su rizične po zdravlje zbog povećanog sadržaja tvari koja može štetiti zdravlju djece i prouzročiti oštećenja reproduktivnog sustava.

Oni su pozvali građane koji su kupili sporne lutke odmah ih vratiti u objekat u kojem su ih kupili, gdje će im biti vraćen novac.
Zahvaljujemo na suradnji i ispričavamo se zbog bilo koje neprijatnosti koje smo prouzrokovali, poručili su iz te tvrtke.

Laserske igračke mogu oštetiti djetetov vid

Sve češća je pojava opasnih i otrovnih igračaka na tržištu Bosne i Hercegovine.

S tržišta Bosne i Hercegovine povučena su dva modela dječjih laserskih pištolja i dva modela laserskih pokazivača jer je utvrđeno da predstavljaju rizik od ozljede oka i oštećenja vida.
Riječ je o igračkama koje su proizvedene u Kini, a za koje je proizvođač i uvoznik nepoznat. Ovi proizvodi ne sadrže potrebna upozorenja i informacije za korisnike.

Opasne dječje lutke na bh.tržištu

Tijekom listopada i studenog ove godine, federalni sanitarni inspektor je na mjestu carinjenja Tuzla (MC), vršeći kontrolu pošiljki dječijih igračaka - lutki porijeklom iz Kine, naložio kontrolu uzorka dječijih lutki "Sweet Fashion Classic", "Diversity Fashion", "Beauty Elegant" i "Sweet Girl".

Povučena 11.482 komada igračaka i proizvoda za djecu

S tržišta Bosne i Hercegovine u ovoj godini povučena su čak 11.482 komada igračaka i proizvoda za djecu. Igračke su povučene s tržišta i uništene jer su predstavljale kemijski rizik, odnosno sadržavale su nedopuštenu količinu štetnih kemijskih tvari, potvrdili su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

​Igračka "ljigavac" povučena s tržišta BiH

Agencija za nadzor nad tržištem BiH upozorila je da igračka ljigavac, bačvica, uvezena iz Kine, nije sigurna za korištenje zbog previsoke količine bora.

U priopćenju se navodi da gutanje ili kontakt s prekomjernom količinom bora može imati štetan utjecaj na zdravlje djece, odnosno na njihov reproduktivni sustav. Uvoznik igračke marke "Dika tojs", "Roks" iz Orašja, poduzeo je mjere povlačenja proizvoda s tržišta i njegovog uništavanja.