U sve većoj mjeri oslanjamo se na kupovinu online putem, a ponekad to rezultira da time da smo nezadovoljni robom koju dobijemo, da nam ona neodgovara ili čak i da je ne dobijemo. U takvim, ali i raznim drugim situacijama tražimo povrat novca.

Prema Zakonu o zaštiti potrošača, kod ugovora o kupoprodaji, osim ako nije ponudio da robu koju potrošač vraća sam preuzme, trgovac mora izvršiti povrat plaćenog tek nakon što mu roba bude vraćena odnosno nakon što mu potrošač dostavi dokaz da je robu poslao natrag trgovcu, ako bi o tome trgovac bio obaviješten prije primitka robe.

U nekim situacijama potrošač ima pravo na raskid ugovora bez da za to navodi razloge. Možda ćete ipak morati platiti troškove slanja robe natrag trgovcu.
Potrošač ima pravo, ne navodeći razloge za to, jednostrano raskinuti ugovor sklopljen izvan poslovnih prostorija ili sklopljen na daljinu od dana njegova sklapanja, a najkasnije u roku od 14 dana, navodi se u zakonu.

No, u određenim slučajevima, potrošač nema pravo na povrat.
Pravo na povrat proizvoda isključeno je u slučaju kada se kupuju proizvodi kojima ubrzo istječe rok trajanja, za proizvode napravljene po mjeri, karte za vlak, ulaznice za koncerte ili za zapakirane nosače podataka čiji je omot potrošač skinuo nakon primitka, naveli su iz MUP-a.

Također, ako kupujete putem stranice web shopa, obavezno prije kupnje pročitajte pravila i uvjete za raskid ugovora, odnosno uvjete za povrat kako biste sve bitne informacije znali na vrijeme.