Hrvatima propisuju jeftinije lijekove za depresije, koji izazivaju ovisnost

lijekovi

U Hrvatskoj se za liječenje depresija previše koriste jeftiniji lijekovi, koji uzrokuju psihološku i fizičku ovisnost, rezultati su usporednog istraživanja između Hrvatske i Švedske koji će biti objavljen u međunarodnom časopisu.

Skupina hrvatskih i švedskih stručnjaka pripremila je za objavu u online časopisu "Expert Review of Pharmacoeconomics & Outcomes" rezultate istraživanja upotrebe psihotropnih lijekova, u kojem je otkriveno da se u Hrvatskoj najviše propisuju benzodiazepini, a u Švedskoj antidepresivi.

Novi trend u Hrvatskoj - jajomat

jajomat

Nakon mljekomata u Hrvatskoj su sve popularniji - jajomati. Samoposlužni automat puni se svježim, domaćim jajima koja nesu kokoši iz slobodnog uzgoja što kupci - sve više cijene.

Posljednji jajomat postavljen je u Šibeniku. Jaja su stara najviše tri dana. Ivan Rakić, proizvođač jaja, uložio je u jajomat iz dva razloga: lakši plasman i jednostavnija kupnja.

Otkrivena salmonela u purećim ćevapćićiima i pljeskavicama

ćevapćići Piknik

Zbog salmonele s hrvatskog tržišta se povlače pureći ćevapčići i pljeskavice "Piknik" Perutnine Ptuj koji su se prodavali u Lidlu.

Ministarstvo poljoprivrede RH izvijestilo da je u purećim ćevapčićima "Piknik" (480 g, lot broja L1201528507, upotrijebiti do: 25.9.2018.) i purećim pljeskavicama "Piknik" (480 g, lot broja LOT1201528316, upotrijebiti do: 25.9.2018). utvrđena prisutnost bakterije iz roda Salmonella spp.

Hrvati hrle preko granice u kupovinu

između polica

Zbog jeftinijih proizvoda i, s druge strane, sve većih životnih troškova brojni se građani Hrvatske već godinama odlučuju za šoping u susjednoj Bosni i Hercegovini, kao i u Srbiji. Uz znatno niže cijene pojedinih proizvoda, jedan od osnovnih razloga odlaska u prekogranični šoping u BiH je povrat poreza na dodanu vrijednost, koji se obračunava po jedinstvenoj stopi od 17 posto, za koliko stranci u toj zemlji kupuju jeftinije.

U Dalmaciji zaplijenjeno 1225 kg mesa nepoznatog podrijetla

meso

Inspekcijske i carinske službe zaplijenile su na području triju dalmatinskih županija ukupno 1225 kilograma mesa nepoznatog podrijetla, pri čemu je zabranjen rad dvjema klaonicama, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede i mobilna carinska jedinica Ministarstva financija provele su koordiniranu akciju u registriranim subjektima u poslovanju s hranom, mesnicama i klaonicama, na području Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, kaže se u priopćenju.

​Od danas značajno skuplje sve vrste goriva

cijene

Cijene goriva u Republici Hrvatskoj su danas značajno porasle.

Budući da je benzin prosječno poskupio za 21 lipu po litri, od danas bi spremnik benzina trebao koštati 10,5 kuna više. To znači da je litra benzina premašila cijenu od 11 kuna.

Spremnik dizela bit će skuplji za sedam kuna, jer je litra dizela poskupjela za 14 lipa, čime je litra ovoga goriva prešla 10 kuna.

Spremnik autoplina također će poskupjeti, i to za 4,5 kune.

Iz prodaje povučeni Durexovi kondomi

kondomi

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) izvijestila je da je od tvrtke Reckitt Benckiser Healthcare zaprimila obavijest o povlačenju serije kondoma Durex Real Feel (s rokom valjanosti do siječnja 2021) zbog povećane mogućnosti puknuća.

Xiaomi predstavio dugoočekivane pametne telefone

xiaomi Mi A2

Xiaomi je u Madridu predstavio dugo očekivane modele pametnih telefona Mi A2 i Mi A2 Lite. Pred prepunom dvoranom, ovaj je kineski proizvođač pametnih uređaja pokazao zbog čega se nalazi na visokom četvrtom mjestu u svijetu.

Mi A2 nasljednik je popularnog A1 uređaja, no uz broja poboljšanja. Karakterizira ga ultratanki zakrivljeni dizajn od samo 7,3 mm, koji savršeno leži u ruci, a opremljen je i rijetkom Sony 12MP + 20 MP dualnom kamerom koja omogućuje čiste fotografije te selfije. Ne treba zaboraviti ni snažnu bateriju od 3010mAh te AI štednju baterije uz brzo punjenje + QC3.0.

S tržišta povlače meksički mix i povrće za minestrone juhu

smrznuto povrće

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske danas je izvijestilo potrošače o povlačenju i opozivu smrznutog povrća koje na tržište stavlja Stanić d.o.o., a riječ je o Meksičkom mixu od 2,5 kilograma i Povrću za juhu minestrone (10 vrsta povrća), neovisno o roku trajanja i LOT-u, mađarskog proizvođača Greenyard Frozen Hungary Kft.

Podravka povukla zamrznuto povrće zbog sumnje na bakteriju

limenke

Agencija za sigurnost hrane BiH obavijestila je nadležna inspekcijska tijela entiteta i Distrikta Brčko BiH o povlačenju zamrznutog povrća Podravka zbog postojanja sumnje o mogućem mikrobiološkom odstupanju vezano uz bakteriju Listeria monocytogenes.