Inspekcija za hranu RS-a zabranila je uvoz 11.271 konzerve sardina u biljnom ulju "Sara" težine 150 grama, zbog povećanog sadržaja arsena.

Iz Inspektorata Republike Srpske priopćeno je da su konzerve podrijetlom iz Indonezije, a upotrebljive su do 27. srpnja 2023. godine.

Prilikom pregleda pošiljki hrane iz uvoza, nadležni inspektor izvršio je uzorkovanje navedene pošiljke za laboratorijsku analizu radi ispitivanja sadržaja teških metala i histamina. Na osnovi rezultata analize, koju je izvršio Veterinarski institut "Dr Vaso Butozan", utvrđen je povećan sadržaj arsena, na osnovi čega je ocijenjeno da pošiljka ne zadovoljava parametre propisane pravilnikom o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani, navedeno je u priopćenju.

Iz Inspektorata dodaju da je uvoznik zatražio superanalizu koja je izvršena u Institutu za javno zdravstvo RS-a, a koja je potvrdila rezultate prve analize.
Utvrđena je prisutnost arsena u količini od 3,24 mikrograma po kg, dok je referentna vrijednost tri mikrograma po kg, preciziraju iz Inspektorata.

Sporna pošiljka uništena je pod nadzorom inspekcije.