Hrana u BiH skuplja nego u zemljama Europske unije

Kupovna moć građana BiH opada iz mjeseca u mjesec. Istraživanje koje je njemačka agencija GFK provela u 42 države Euroe pokazuje da se BiH, kada je riječ o kupovnoj moći, nalazi na 40. mjestu, što je svrstava na samo dno. Iza nas su samo Makedonija i Moldavija.

Kava, jaja, grah

Kako navodi predsjednik Udruge za poboljšanje kvaliteta života "Futura" iz Mostara Marin Bago, već s početkom ove godine cijene nekih od osnovnih životnih namirnica porasle su i za 20 posto.

S tržišta se povlači prehrambeni proizvod, ako ste ga kupili nemojte konzumirati

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u srijedu potrošače da s tržišta povlači dagnje pakirane u mrežici od jednog kilograma, koje proizvodi i pakira Obrt za ribarstvo, trgovinu i usluge "Katić" iz Šibenika, zbog utvrđene bakterije Escherichia coli.

Proizvod nije u skladu s europskom uredbom br. 2073/2005 o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Riječ je o dagnjama pakiranima u mrežici od jednog kilograma pod LOT brojem 132872, s datumom proizvodnje 12. travnja 2019., u kojima je utvrđena bakterija Escherichia coli.

Coca-Cola Hrvatska pod istragom

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je po službenoj dužnosti postupak protiv tvrtke Coca-Cola HBC Hrvatska, radi utvrđivanja sklapanja zabranjenog sporazuma, odnosno zlouporabe vladajućeg položaja, u smislu odredaba Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja, objavila je u utorak Agencija na svojim mrežnim stranicama.

Razlog za pokretanje postupka, kako navode iz Agencije, su ugovori koje je Coca-Cola Hrvatska sklopila sa svojim kupcima, a koji sadrže odredbe koje za cilj i posljedicu imaju isključivu kupnju proizvoda Coca-Cola Hrvatska.

Trgovine u BiH preplavile otrovne jagode

Inspekcija je na tržištu BiH zatekla jagode koje sadrže kemikalije koje se povezuju s rakom. Jagode su kemikalijom zaštićene od insekata.

Iz Grčke ih je uvezla tvrtka iz Federacije BiH, a trebale su se naći na policama većih trgovačkih lanaca.
Prilikom pregleda pošiljke inspektor je analizom uzoraka potvrdio povećanu nazočnost pesticida spinosad, iznad dopuštenih vrijednosti, priopćeno je iz Inspektorata RS.

S tržišta se povlači kukuruzna krupica Lara iz Srbije

Ministarstvo poljoprivrede RH izvijestilo je o povlačenju proizvoda Kukuruzna krupica Lara 1 kg, podrijetlom iz Republike Srbije, zbog povećane količine tropanskih alkaloida, priopćeno je u ponedjeljak iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

dm povukao dječje kašice zbog aflatoksina

Iz predostrožnosti dm drogerie markt iz prodaje povlači proizvode - babylove kašica, breskva i marakuja u jabuci, 190 g, od 4. mjeseca, s rokom trajanja do 16.10.2020. - babylove kašica, jagoda i malina u jabuci, 190 g, od 4. mjeseca, s rokom trajanja do 16.10.2020. -babylove kašica, jagoda i banana u jabuci s muslijem, 90 g, od 1. godine, s rokom trajanja do 16.10.2020. i 17.10.2020.

Razlog povlačenja aflatoksin

Vlastitom kontrolom je utvrđeno kako se u proizvodima s isključivo gore navedenim rokovima trajanja ne može isključiti mogućnost visokog udjela aflatoksina.

Koliko mesa ima u pašteti, hrenovkama?

Građani BiH jedu uglavnom zdravu hranu, i zaista su rijetki mikrobiološki nalazi koji ne zadovoljavaju utvrđene kriterije, kaže prof. dr. Enver Karahmet, profesor na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu i dugogodišnji ekspert za sigurnost hrane za Jugoistočnu Europu.

U restoranskoj hrani bakterije, a u trgovinama istekli rokovi

Hrana je odavno postala veliki biznis, ali potrošači, unatoč raznim propisima i raznim inspekcijama, ni izbliza nisu tako zaštićeni kako to inače misle. Ni uz najbolju volju, inspekcije se ne mogu naći u svakom trenutku u svakoj trgovini ili restoranu tako da je sve na savjesti vlasnika i zaposlenih u istim.

Zabranjena dvostruka kvaliteta proizvoda

Nakon deset sati pregovora, u četvrtak navečer postignut je konačan dogovor europskih institucija o zabrani dvostruke kvalitete proizvoda na istoku i zapadu EU u okviru revizije Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi.

Hrvatska europska parlamentarka Biljana Borzan je rekla kako je riječ o završetku petogodišnje borbe, koja će rezultirati istim kvalitetom svih proizvoda u cijeloj Europi.