Uvezeno 500 tona mesa i 1.000 grožđa manje nego lani

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da su adekvatne mjere i politike zaštite domaće proizvodnje u proteklom razdolju rezultirale smanjenjem uvoza mesa za više od 30 posto i grožđa za približno 40 posto u BiH, priopćeno je u utorak iz Ministarstva.

S tržišta se povlači svježi posni sir

U proizvodu, Natural Quark12% Protein (Svježi posni sir proteinski, K plus), težine 500g, roka trajanja 01.10.2020., utvrđen je porast broja kvasaca i promjena boje.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 178/2002 Europskog parlamenta i Vijeća od 28. siječnja 2002. o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

Proizvod je povučen sa tržišta i neškodljivo će se uništiti.

Moguća su nova poskupljenja

Svijet se, barem po skupoći, vratio na vrijeme prije pandemije, što je potvrdila i Agencija za hranu Ujedinjenih naroda.

Organizacija za hranu i poljoprivredu već je navela da su indeksi cijena hrane porasli za 2,2 posto, najviše otkad UN prati kretanje cijene od prije dva desetljeća.

Siromašne zemlje već strahuju od ponavljanja prehrambene krize iz recesijskih godina 2007. i 2008.

Cijene niske, ima svega, samo prodaje nema

Sredina je rujna, vrijeme kada se već polako počinju pripremati sva ona ukusna čuda zimnice. Svaka domaćica ima neke svoje male trikove kad je u pitanju priprema zimnice koji se, uglavnom, prenose generacijski, od baka, majki... Treba reći kako je u nedostatku svježeg povrća i voća pripravljena zimnica velika blagodat za trpezu u zimskim danima.

Ljubav, tradicija i posebno čuvani rituali i recepti znamenje su svake obitelji. Svi imaju svoje bilježnice, "kuhare", koje brižljivo čuvaju, ali isto tako s pažnjom ugoste svojim pripravcima drage goste.

Breskve iz Turske pune pesticida

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske je u okviru redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porijekla pri uvozu, uvozniku sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine zabranila uvoz pošiljke breskve porijeklom iz Turske, u količini od 17.700 kilograma, zbog povećanog sadržaja pesticida, objavio je portal Akta.

Prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida.

Lidl Home stiže u BiH!

Lidl Home otvara svoja vrata u Bosni i Hercegovini.

Naime, kako je navedeno na njihovoj Facebook stranici, radi se o outlet kompaniji koja na svojim policama i u asortimanu ima najbolji omjer kvalitete i cijene.

Otvorenje je planirano 19. kolovoza u sarajevskom naselju Hrasno, u ulici Trg heroja 8 s početkom u 19 sati.
LIDL Home je tek osnovana kompanija. Iako mlada i u počecima, iza imena stoje godine rada odgovornosti i istraživanja tržišta. Zahtjevi tržišta su doprinijeli da se otvori jedna ovakva mlada i kupcima prilagođena prodavnica, poručeno je.

Prodaja na tržnicama pala za 18,5 posto

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na tržnicama u Federaciji BiH u svibnju ove godine iznosila je 1.094.729 KM

Ovo predstavlja smanjenje prodaje za 248.630 KM ili za 18,5 posto u odnosu na svibanj 2019. godine.

Prema pokazateljima Federalnog zavoda za statistiku, sudjelovanje u ukupnoj prodaji poljoprivrednih proizvoda na tržnicama posmatrano po grupama proizvoda bilo je sljedeće: povrće 44,6 posto, voće 29,4 posto, perad i jaja 10,6 posto, mlijeko i mliječni proizvodi 10,8 posto, med 2,3 posto i ostali proizvodi 2,4 posto.

Hitan opoziv: Ako ste kupili ovaj proizvod, nemojte ga konzumirati

Iz Ministarstva su u četvrtak priopćili kako je na zahtjev trgovačkog lanca Spar Hrvatska, kao subjekta u poslovanju s hranom, obavijestilo potrošače o hitnom povlačenju.

Zbog utvrđene povišene količine bakterije Listeria monocytogenes Ministarstvo poljoprivrede s hrvatskog je tržišta povuklo norveški dimljeni losos Despar, kojeg je na tržište stavio Spar Hrvatska.

Danas je Svjetski dan sigurnosti hrane - posao svih nas

Drugu godinu zaredom, 7. lipnja širom Planete se obilježava Svjetski dan sigurnosti hrane (WFSD - World Food Safety Day), kojim se ukazuje na bezbroj prednosti sigurne i zdrave hrane.

Nakon što je u prosincu 2018. godine Generalna skupštine Ujedinjenih naroda (UN) usvojila Rezoluciju o proglašenju Svjetskog dana, ovo pitanje dobija sve više na značaju, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Hrana koju trebate izbjegavati

Konzumiranje hrane bez nutritivne vrijednosti jedan je od glavnih faktora rizika za dobijanje raka, no, jeste li znali da čak i neke namirnice za koje mislimo da su zdrave i bezopasne također mogu biti kancerogene?

Naime, određeni sastojci koji se nalaze u gotovo svim zapakovanim namirnicama mogu biti kancerogeni i predstavljati ozbiljan rizik.

Gazirani sokovi

Gazirani šećer ne samo da su puni šećera već sadrže karamel i boje. Ovi sokovi sadrže 4-MEI spoj koji je američka savezna država Kalifornija stavila na popis kancerogenih.