Spriječen uvoz tona hrane s pesticidima

Na bh. tržištu može se pronaći raznovrsna hrana. Uz certificirane proizvode koji se mogu kupiti na policama bosanskohercegovačkih trgovina i tržnica, moguće je kupiti i onu koja nije baš najzdravija. Tako je, osim domaće hrane, odnosno one koju proizvode poljoprivrednici, na bh. tržištu itekako prisutna hrana s inozemnih tržišta koja je, prema riječima poljoprivrednika, slabije kvalitete od domaće.

Kupili ste nedavno ovakav tanjur? Ni slučajno jesti s njega

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je potrošače o opozivu proizvoda "Tanjur s cvjetnim dekorom, opal 25,5 centimetara", zbog povećane migracije olova, a proizvod je na tržište stavila tvrtka TEDi poslovanje d.o.o. iz Zagreba.

Šifra proizvoda "Tanjur s cvjetnim dekorom, opal 25,5 centimetara" je 13035001021000000200, a razdoblje prodaje od 15. srpnja do 18.studenoga ove godine, priopćila je u četvrtak Kontakt točka Centar za sigurnost hrane, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HR RASFF SUSTAV). Proizvođač tanjura je Jiangsu Yuefeng Technology Co.Ltd., Huai'an iz Kine.

Nova godina - nova poskupljenja?

Pandemija koronavirusa izazvala je znatne poremećaje na tržištu poljoprivrednih proizvoda. Dok, s jedne strane, poljoprivrednici zbog viškova mlijeka, povrća i mesa, koje nisu uspjeli prodati, prijete prosvjedima, s druge strane najavljena su poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

Kako će se to odraziti na džep građana i zašto proizvodi poskupljuju unatoč postojanju viškova na tržištu?

Cijene brašna i ulja su krajem studenog povećane za deset posto, a početkom sljedeće godine mlinari su najavili još jedno poskupljenje brašna.

Polako poskupljuju osnovne namirnice

Potrošači u BiH brašno i ulje sada plaćaju 10 posto skuplje u odnosu na razdoblje od prije nekoliko mjeseci, što je dodatni udar na džep građana.

Prema podacima Agencije za statistiku, cijena brašna u svibnju ove godine iznosila je marku po kilogramu, da bi prema posljednjem izvješću iz listopada njegova cijena bila povećana za 10 posto. Prema tome, kilogram brašna je sada 1,1 KM, dok je cijena litra ulja sa dvije marke, kolika je bila u ožujku sada porasla na 2,2 KM.

Žurno se povlači proizvod zbog ozbiljnog rizika po zdravlje

U sirovini za proizvodnju proizvoda, GRISSINI CROCCANTI AI CEREALI 250g – TRE MULINI (Grisini s raži, sojom, ekspandiranom durum pšenicom, ekspandiranom rižom i sjemenkama sezama), LOT brojeva: U 2741, U 2742, najbolje upotrijebiti do 30.9.2021., utvrđena je povećana količina pesticida etilen oksida.

Povlači se popularan napitak, zbog ostatka sredstva za ispiranje čašica

Proizvod nije u skladu s Uredbom Europske agencije za sigurnost hrane.

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u četvrtak o opozivu proizvoda NESCAFE SHAKISSIMO ESPRESSO 190 ml, datuma roka trajanja 26. 01.2021., zbog mogućeg ostatka sredstva za ispiranje čašica koje se koristi prije punjenja.

Proizvođač je L.N.U.F BAYEUX, Francuska, a proizvod na tržište Hrvatske stavlja Dukat mliječna industrija d.d.

Neopravdana puzajuća poskupljenja: Skuplje brašno i ulje

Potrošači u BiH brašno i ulje plaćaju 10 posto skuplje u odnosu na razdoblje od prije nekoliko mjeseci.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, pšenično brašno koštalo je marku po kilogramu, a posljednji podaci pokazuju da mu je cijena 1,1 KM, dok je ulje s dvije marke skočilo na 2,2 KM po litru.

Nekim artiklima je pala cijena, ali nedovoljno

Gordana Bulić iz Udruge potrošača "Klub potrošača" kazala je da nemaju prijava enormnih skokova cijena.

Cijene su skoro pa iste, ali može biti i jeftinije. Domaći trgovci drže cijene, čak je pojedinim artiklima pala cijena, ali možda ne dovoljno, kaže Bulić.

Kaže kako je očito da mesari dobro zarađuju, ali da ostali poljoprivrednici i nemaju neke koristi od veće količine rezervi do koje je došlo u pandemiji.

Uvezeno 500 tona mesa i 1.000 grožđa manje nego lani

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da su adekvatne mjere i politike zaštite domaće proizvodnje u proteklom razdolju rezultirale smanjenjem uvoza mesa za više od 30 posto i grožđa za približno 40 posto u BiH, priopćeno je u utorak iz Ministarstva.

S tržišta se povlači svježi posni sir

U proizvodu, Natural Quark12% Protein (Svježi posni sir proteinski, K plus), težine 500g, roka trajanja 01.10.2020., utvrđen je porast broja kvasaca i promjena boje.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 178/2002 Europskog parlamenta i Vijeća od 28. siječnja 2002. o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

Proizvod je povučen sa tržišta i neškodljivo će se uništiti.