Vlasti u Brazilu suspendirale su 33 vladina dužnosnika zbog navoda da su neki od najvećih brazilskih prerađivača mesa godinama prodavali pokvarenu govedinu i perad. Tri pogona za preradu mesa su zatvorena, dok su 21 pod istragom.

Velika količina mesa koje proizvode ove tvrtke se izvozi u Europu i druge dijelove svijeta, a Brazil je najveći svjetski izvoznik crvenog mesa.

Ministar poljoprivrede Blairo Maggi u ponedjeljak će razgovarati sa stranim veleposlanicima kako bi ih umirio i pokušao spriječiti sankcije protiv brazilskih izvoznika mesa.

Federalna policija je izvršila racije na 194 lokacije u kojima je sudjelovalo više od 1.000 policajaca.

Istražitelji tvrde da su određeni rukovoditelji tvrtki podmićivali inspektore i političare kako bi dobili vladine certifikate za svoje proizvode.

Više od 30 tvrtki je optuženo za kršenja sanitarnih pravila. Među njima su JBS, najveći svjetski izvoznik govedine, te BRF, najveći svjetski proizvođač mesa od peradi.
"Koristili su kiselinu i druge kemikalije kako bi poboljšali izgled proizvoda. U nekim slučajevima korišteni su kancerogeni proizvodi" - priopćila je policija.

U drugim slučajevima, krumpir, voda, pa čak i karton su miješani s piletinom kako bi se povećala zarada.