Niže cijene piletine i konzumnih jaja pozitivno su iznenadile bh. građane nakon brojnih poskupljenja u proteklom vremenu. Razlog nižih cijena je, kažu peradari u BiH, manja potražnja za tim proizvodima nego u prethodnom razdoblju.

Tako bh. građani, umjesto dosadašnjih 10 KM, za kilogram pilećeg filea danas izdvajaju od 8 do 8,50 KM. Predsjednik Zajednice peradara u RS-u Predrag Miličić je kazao kako se bilježe niže cijene piletine, ali i konzumnih jaja te ističe da je došlo do pada izvoza tih proizvoda u EU.
Cijena pilećeg filea dosegnula je rekordnu visinu od 10 KM, što je bilo jako značajno za proizvođače, ali u posljednje vrijeme bilježimo pad - ističe Miličić dodajući kako su i jaja zabilježila pad cijene u odnosu na ranije razdoblje.
Cijene jaja u veleprodaji kreću se od 0,12 do 0,14 KM, a u maloprodaji od 2 do 2,50 KM za 10 komada - kazao je.

Sirovine su poskupjele i do 80% u odnosu na prosječne cijene lani - nastavlja Miličić osvrnuvši se i na izvoz.
Naša tvrtka imala je nekoliko isporuka za Hrvatsku, a takva je situacija i s proizvođačima mesa, ali sigurno je da je riječ o skromnim količinama - kaže Miličić.

Objasnio je kako je na globalnom tržištu došlo do viškova ovih proizvoda te su, kako ističe, cjenovno postali iznimno neprofitabilni.

Da se domaći proizvođači susreću s nizom problema, upozorio je i Vladimir Usorac, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS-a.
Cijene proizvoda mogu padati, ali to onda znači samo jedno - proizvođači propadaju. Kilogram piletine je ispod stvarne cijene, proizvođači se teško uklapaju. Domaća proizvodnja svedena je na minimum, doći će vremena kad ćemo za kilogram mesa izdvajati ogromne iznose. Evo jednog primjera, jedan od proizvođača u RS-u imao je 1200 do 1300 bikova, sad ih ima manje od 300, a i njih će rasprodati. Kada ih proda, staje s proizvodnjom. A takvih je, nažalost, sve više. Jednoga moramo biti svjesni - tko jednom stane s proizvodnjom, više se ne vraća, nikada - zaključio je Usorac u razgovoru.

Čuvanje proizvodnje

Dok proizvođači muku muče kako sačuvati proizvodnju, kupcima su ove, niže cijene dobro došle, što nam je potvrdio i Zoran Petoš iz prijedorske Udruge za zaštitu potrošača "Don".
Ovo je odlična vijest za potrošače nakon brojnih poskupljenja koja su ih odranije pratila. Sve namirnice su, inače, posebice ulje, poskupjele unatrag godinu dana, a do problema dolazi kad građani shvate da njihovi mjesečni prihodi ne mogu pokriti potrebe kućanstva. Nerijetko posežu za kreditima i zaduženjima, što u konačnici dovodi do dužničkoga ropstva, a onda se nađu u začaranom krugu u kojem pokušavaju pokriti sve troškove, ali teško uspijevaju. Svako, pa i minimalno poskupljenje udar je na standard građana, posebice umirovljenika koji ionako jedva spajaju kraj s krajem. Upravo su zbog toga ove niže cijene odlična vijest. Sada se samo možemo nadati da neće dolaziti do poskupljenja drugih vrsta mesa i životnih namirnica jer bi to bh. građani teško podnijeli - zaključuje Petoš.