Cijena piletine u BiH znatno je porasla jer je, kako kažu peradari, na svjetskom tržištu došlo do rekordno visoke cijene hrane za živiotinje.

Piletina je u posljednjih nekoliko dana poskupjela za sedam do 10 posto s tendencijom rasta i u narednom periodu, potvrdio je Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS, koji je ujedno i direktor poduzeća "Agreks" iz Donjeg Žabara.

Kako kaže, kilogram pilećeg fila sada košta i do devet KM.
Cijene piletine su u rastu, dok cijene jaja još stagniraju, jer očito da tržište još nije spremno da prihvati povećanje cijene jaja, kazao je Miličić i dodao kako su više cijene piletine posljedica upravo enormnog skoka cijena gotove stočne hrane za životinje, a na što su peradari upozoravali još prije mjesec dana.

Kontinuirano stočna hrana iz dana u dan poskupljuje, burze su jednostavno podivljale, tako da su nama cijene sirovina porasle i više od 50 posto iznad prosječne cijene, kazao je Miličić.

Dodao je kako je sve to utjecalo na poskupljenje proizvodnje, a peradarima je, kako kaže, pokvarilo proizvodne kalkulacije.
Ne možemo godinu dana raditi i proizvoditi minus, a meso se ne može prodavati 30 posto ispod cijene koštanja kaže Miličić.

Prema njegovim riječima, sigurno je kako će i u sljedećem razdoblju doći do većeg skoka cijena piletine, ali i jaja.

I Maid Jabandžić, direktor mesne industrije "Madi" Tešanj, ističe kako je posljednjih dana došlo do porasta cijena piletine te kako se može očekivati nastavak rasta cijena i u sljedećem razdoblju.
Došlo je do velikog poskupljenja hrane za životinje, tako da je moralo da dođe i do većih cijena naših proizvoda kazao je Jabandžić.

Dodao je kako je poskupljenje piletine na prostoru BiH praćeno svjetskim trendom stalnog poskupljenja stočne hrane.
Nadam se da će se to u narednom periodu zaustaviti, ali to nitko ne zna, jer mi smo ovdje tako malo tržište i od nas sigurno ništa ne zavisi. Mi pratimo ulazne cijene, pratimo cijene žitarica i kako one poskupljuju, tako smo i mi prisiljeni da podižemo cijenu piletine, kazao je Jabandžić.

Prema njegovim riječima, cijena pilećeg filea u marketima iznosi od 8,50 do devet KM, dok cijena bataka iznosi od 3,50 do četiri KM po kilogramu.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruge potrošača "Don" Prijedor, ističe kako je došlo do poskupljenja brojnih artikala, te kako se poskupljenje piletine moglo predvidjeti, ali da je svako povećanje cijena dodatni udar na džep potrošača.
Dok je došlo do većih cijena goriva, došlo je i do većih cijena osnovnih životnih namirnica, pa samim tim i do veće cijene pilećeg mesa, kaže Marićeva.

Dodala je kako je sigurno da peradari nemaju razlog za veće cijene svojih proizvoda jer, kako kaže, sigurno je kako brojni još imaju žitarica iz jesenje sjetve kojima hrane životinje.

Prema njenim riječima, potrošači su upravo ti koji će diktirati kupovinu, te će, kako kaže Marićeva, zbog viših cijena potrošači biti prinuđeni da meso kupuju na grame.