Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine u petak je na popis nesigurnih proizvoda stavila dva pomoćna predmeta koja često kupuju mladi roditelji - hodalicu i stolicu za hranjenje.

Iz Agencije se navodi kako dječija stolica za hranjenje Dolu 7150 turskog proizvođača Dolu Oyuncak predstavlja ozbiljan rizik od ozljede jer nije stabilna i može se prevrnuti prema naprijed tijekom uporabe.
Dječija stolica za hranjenje ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN 14988:2018. Uvoznik je poduzeo dobrovoljne mjere povlačenja s tržišta, povrata od potrošača, uništavanja dječije stolice za hranjenje te obavještavanja potrošača o rizicima i načinu povrata proizvoda, upozoravaju iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Potrošačima koji su kupili ovaj proizvod preporučuje se da ga odmah prestanu koristiti i da ga vrate uvozniku ili u trgovinu maloprodaje gdje su ga kupili.

Dječija hodalica Speedy 552 kineskog proizvođača Brevi Milano S.p.A. predstavlja također ozbiljan rizik od ozljede za djecu jer je sjedište hodalice pretrpilo trajne deformacije i jer je narušena funkcija mehanizama za podešavanje visine.

sjedalica

Dječija hodalica ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN 1273:2010. Uvoznik je poduzeo dobrovoljne mjere povlačenja proizvoda s tržišta, povrata od potrošača, uništavanja dječije hodalice, te obavještavanja potrošača o rizicima i načinu povrata proizvoda, kažu iz Agencije.

Kao i u primjeru stolice za hranjenje, potrošačima koji su kupili ovaj proizvod se savjetuje da ga odmah prestanu koristiti i da isti vrate uvozniku ili u trgovinu maloprodaje gdje su ga kupili.