Prosječna plaća u Bosni i Hercegovini u rujnu ove godine, prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, iznosila je 916 maraka, dok je u istom periodu u Hrvatskoj isplaćena prosječna plaća u iznosu od 6.418 kuna, točnije 1.658 KM.

U Srbiji je prosječna plaća iznosila 53.698 dinara, što je oko 873 KM, dok je u Sloveniji prosječna plaća iznosila 972 eura, što iznosi oko 1.901 KM.

U Njemačkoj prosječna plaća iznosi 1.890 eura, oko 3.696 KM, a u Austriji 1.999 eura, blizu 3.909.

Uzimajući u obzir iznose plaća u BiH i zemljama regije, te u zemljama Europske unije, novinari Faktora usporedili su i cijene artikala koji su skoro pa nezaobilazni u svakom domaćinstvu.

Pet žena iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Austrije, zamolili su da obave kupovinu i da kažu koliko im je novca bilo potrebno za pet artikala koji se često, ako ne i najčešće kupuju u domaćinstvima - mlijeko, ulje, šećer, kava i čokolada.

U Austriji je za kupovinu tih namirnica potrošeno 15,52 KM, u Njemačkoj 13,09 KM, dok je pet namirnica u Srbiji plaćeno 15 KM. U Hrvatskoj je za tu istu kupovinu bilo potrebno izdvojiti 12,21 KM, a u BiH 11,80 KM.

Tijekom kupovine nastojalo su birati samo artikle na akciji, sa sniženom cijenom u odnosu na uobičajenu. Nastojalo se i imati ujednačenu kvalitetu biranih artikala, ako ne i istu, kako bi se cijene mogle usporediti.

tablica

Iako je životni standard u Njemačkj i Austriji, pa i Sloveniji puno veći, cijene artikala nisu puno skuplje u odnosu na BiH i Srbiju gdje je i prosječna plaća puno niža u odnosu na ove države.