U svibnju jeftinija potrošačka košarica

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za svibanj ove godine iznosi 2.039,86 KM i za 34,99 KM je jeftinija od potrošačke košarice za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za ožujak ove godine iznosila je 916 KM (prema posljednjem podatku koji je objavio Federalni zavod za statistiku) i za 21 KM je viša od prosječne plaće isplaćene u veljači ove godine. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 44,9 posto.

Prosječna plaća u BiH pokrije tek 46 % potrošačke košarice

Iako veliki broj građana susjednih zemalja zbog nižih cijena pojedinih prehrambenih proizvoda dolazi u BiH, s druge strane bh. građani susreću se sa suprotnom situacijom.

Budući da prosječne plaće već godinama nisu značajno rasle, cijene prehrambenih proizvoda iz godine u godinu bilježe blagi porast.

Osnovni troškovi četveročlane obitelji u Federaciji BiH su 2.019 maraka, a u Republici Srpskoj 1.893 marke, ali je i prosječna plaća drugačija, pa ona u oba entiteta pokrije tek 46 posto košarice.

Hrvatska na hranu troši najviše u EU

Izdaci za prijevoz prosječne hrvatske obitelji izjednačili su se s troškovima stanovanja i prvi put preskočili 15 posto kućnog proračuna.

Na osnovi ankete o potrošnji kućanstava, koju provodi svake tri godine, Državni zavod za statistiku objavio je da je prosječna hrvatska obitelj 2017. godine trošila 82.530 kuna po kućanstvu, mjesečno oko 6800 kuna.

Hrvatska je rekorder po udjelu izdataka za hranu u kućnom proračunu od 28 posto, no to je oko 5 postotnih poena manje u odnosu na razdoblje prije desetak godina, kad je na hranu odlazila svaka treća kuna.

Potrošačka košarica 'skočila' na preko dvije tisuće maraka!

Raznorazni državni harači, povećanje trošarina na naftne derivate, neuređeno tržište, uvozni lobiji i mnoge čega još stanovništvo Bosne i Hercegovine i službeno je dovelo u situaciju da je sindikalna potrošačka košarica u veljači premašila dvije tisuće maraka.

Rast potrošačkih cijena za 1,5 posto na godišnjoj razini

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u siječnju ove godine u odnosu na siječanj 2018. u prosjeku su zabilježile rast od 1,5 posto.

Agencija za statistiku BiH je objavila da su u siječnju na godišnjoj razini hrana i bezalkoholna pića u prosjeku skuplji za 0,8 posto, alkoholna pića i duhan za 5,1 posto, stanovanje i režijski troškovi za 3,4, zdravstvo za 2,3, prijevoz za 8,4 posto , rekreacija i kultura za 1,3 , obrazovanje za 0,6 te restorani i hoteli za 0,7 posto.

Cijene brašna i šećera iste kao prije 20 godina, ulje jeftinije

Iako zvuči nevjerojatno, cijene određenih osnovnih životnih namirnica u Federaciji BiH danas su gotovo identične onima iz 1997. godine, dok su primanja većine stanovnika znatno porasla.

Nekad i sad

Naime, prosječna neto plaća u Federaciji BiH iznosila je nešto manje od 300 konvertibilnih maraka, dok je danas, prema službenim podacima, prosječna plaća u ovom bh. entitetu 891 konvertibilnu marku.

Cijene se "napinju" dok god građani mogu podnijeti

Nakon što je poskupljenje goriva u 2018. izazvalo lančani rast cijena, pa smo skuplje plaćali režije, hranu, zdravstvo, prijevoz, građani Bosne i Hercegovine i u 2019. godinu su ušli s poskupljenjima!

Fenomen puzajućeg rasta cijena se nastavlja, rekao je Marin Bago, predsjednik Udruge za unapređenje kvalitete življenja Futura iz Mostara.

Za sada su poskupjele cigarete, a rast će cijene vozačkih ispita, cijene električne energije za poslovne subjekte, što bi potom moglo voditi rastu ostalih cijena. Tim prije nije isključeno novo poskupljenje cijena goriva.

Slijede poskupljenja: I 2019. će nas oplesti po džepu

Građani Bosne i Hercegovine s poskupljenjima, poput onog s gorivom, ispratili su 2018. A novu 2019. dočekuju s novim poskupljenjima. Sve će to negativno utjecati i na ionako loš standard građana, navodi federalna televizija u prilogu o novim poskupljenjima u našoj zemlji.

U 2018. godini skoro sve je poskupjelo. Statistika kaže za 1,8%. Skuplje su nam bile režije, hrana, zdravstvo, a samo prijevoz čak 12,7%. I u novu godinu ulazimo bez imalo optimizma.

Čekaju li nas u novoj godini i nova poskupljenja?

Bliži se kraj kalendarske godine - s njime ne i kraj poskupljenjima. Već je poznato da će od prvog siječnja skuplje biti cigarete, pregovara se o cijenama struje za poslovne subjekte, a upravo bi rezultati tih dogovara mogli prouzročiti poskupljenje drugih proizvoda.

Slijedi li val poskupljenja? Elektroprivreda BiH najavila je poskupljenje struje za poslovne subjekte u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iz udruge poslodavaca FBiH upozoravaju kako skuplja struja za gospodarstvenike znači skuplji proizvodi za građane.