Zabraniti rast cijena do proljeća!

U 12. mjesecu živi se bolje, a siječanj je važno "izgurati" do kraja pa kako god - kazao je sugovornik s kojim smo polovinom prosinca razgovarali o potrošačkoj košarici za blagdane. Slavio je Božić pa Novu godinu. Potrošilo se, kaže nam, oko 500 KM, međutim, tu su i neki neplanirani troškovi kojih uvijek ima, a jedna dobra stvar je što je dobio tzv. 13. plaću ili božićnicu pa je to olakšalo putovanje kroz, za mnoge, najradosniji mjesec u godini.

Hrana i režije poskupile, odjeća i prijevoz pojeftinili

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u studenom su u prosjeku više za 0,1 posto u odnosu na listopad.

Hrana i bezalkoholna pića, te zdravstvo u prosjeku su skuplji za po 0,1 posto, stanovanje i režijski troškovi za 0,2 posto, namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,4 posto, a različiti proizvodi i usluge za 0,5 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Sindikalna potrošačka košarica u studenom skuplja za 139 KM

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za studeni 2020. iznosi 1.918,53 KM i za 139,39 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.
Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za rujan 2020. iznosila je 961 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za 12 KM je viša od prosječne plaće isplaćene u srpnju 2020. Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom iznosi 50,09 posto.

Walmart 'otpušta' robote - ljudi rade bolje!

Maloprodajni div Walmart prekinuo je projekt uvođenja robota u svojim trgovinama koji su "pazili" da su police u skladištima i prodajnom prostoru pune i da su istaknute cijene na policama točne. Projekt je započeo prije tri godine i održavao se u petstotinjak trgovina, piše Novi list. U skladu s odlukom, raskinut je ugovor o suradnji s tvrtkom Bossa Nova Robotics koja robote izrađuje.

Cijene se vratile na staro, već od 2021. nova poskupljenja

U doba prije pandemije, koje već spada u kategoriju "dobrih, starih vremena", na "tiha" poskupljenja i nismo obraćali previše pozornosti - govore kupci koje susrećemo u trgovinama ovih dana. Iako se i prije pandemije, kada je BiH u pitanju, pazilo na to što se kupuje, sada je oprez veći.

Plaće ne mogu pokriti ni osnovne životne potrebe, kupovna moć sve manja

Potrošnja u Bosni i Hercegovini je u padu, što potvrđuju podaci o smanjenju prometa u trgovini na malo. U uvjetima pandemije koronavirusa, koja traje već šesti mjesec, slabi kupovna moć, građani su promijenili potrošačke navike i manje troše, a pad prometa bilježi se čak i u osnovnim prehrambenim proizvodima.

Kupovna moć manja za trećinu, najviše žalbi na cijene maski

Bh. građani posljednjih nekoliko mjeseci počeli su iz korijena mijenjati prioritete i navike, posebice kada je riječ o potrošnji. No, uz izmjenu navika nisu izostale ni žalbe, a o tome na što su najčešće bh. građani imali zamjerke, je li ih bilo više u odnosu na prije... doznaje se od Gordane Bulić, predsjednice Udruge građana Klub potrošača TŽ-a.

Ombudsmeni i udruge u zaštiti potrošača

U posljednjih šest mjeseci, za vrijeme pandemije koronavirusa, Instituciji ombudsmena za zaštitu potrošača pristiglo je više od 400 raznih žalbi i pritužbi.

U početku su se građani BiH uglavnom žalili na rast cijena i nedostatak određenih artikala na policama u trgovinama, a kasnije i na nepravedne usluge u telekomunikacijskom, bankarskom sektoru i slično.