Institucije iz Bosne i Hercegovine oduzele su oko 3.500 komada prehrambenih proizvoda i više stotina litara alkoholnog pića (pivo, vino, rakija), čija se procijenjena tržišna vrijednost mjeri u desecima tisuća maraka.

Radi se o robi koja je nezakonito proizvedena i prometovana. Robe su oduzete u okviru međunarodne akcije "OPSON 6" koja je provedena u 62 države svijeta pod okriljem Interpola i Europola, od 1. prosinca 2016. godine do 31. ožujka 2017. godine.

Radilo se uglavnom o robi koja je stavljena u promet bez validne dokumentacije o porijeklu.

Pored toga, oduzeta je i veća količina akciznih proizvoda i to nezakonito prometovani duhan i kava. Također, oduzet je i veći broj nezakonito prometovane tekstilne robe.

[adsense:responsive:6734933675]

U BiH akcija "OPSON 6" provedena je od 13. do 17. veljače u koordinaciji Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. U akciji su sudjelovali pripadnici 18 institucija iz BiH: Uprava za neizravno oporezivanje BiH, Granična policija BiH, Federalna uprava policije, MUP Republike Srpske, Policija Brčko Distrikta BiH, MUP-ovi županija u Federaciji BiH, Inspektorat Brčko Distrikta BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove i Republička uprava za inspekcijske poslove RS-a.

Ukupni rezultati pokazuju da je tijekom međunarodne akcije oduzeto najviše alkoholnih pića, mesa i hrane iz mora. Ukupno je oduzeto više od 9.800 tona hrane i 26,4 milijuna litara alkoholnih i bezalkoholnih pića, procijenjene vrijednosti od oko 230 milijuna eura, prilikom oko 50.000 provjera u trgovinama, tržnicama graničnim prelazima, cestama, skladištima i prodajnim objektima.

Tijekom akcije uhićen je veći broj osoba, a mnoge istrage su još u tijeku, priopćeno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.