Skoro 10.000 pčelara u Bosni i Hercegovini proizvede oko 3200 tona meda. Cijene ovoga proizvoda su sve veće, na tržištu uvijek ima mjesta za kvalitetan proizvod, ali je pitanje zašto država ne zaštiti domaće proizvođače na odgovarajući način. Naime, prezentacija koja je ovoga tjedna održana u Vanjskotrgovinskoj komori BiH sadržavala je šokantne podatke kada je u pitanju uvoz meda u BiH.

Zahvaljujući izvozu na tržišta zemalja Bliskog Istoka, za izvozni med postigli smo prosječnu cijenu od 18,58 KM, dok smo kilogram uvoznog meda (uglavnom iz Srbije i Hrvatske) u prosjeku platili 7,43 KM. Tu se već radi o konkurenciji protiv koje se domaći proizvođači meda ne mogu boriti, ali tek onda je stanje postalo još gore.
Najniža zabilježena cijena uvoznog meda iznosila je svega 3,29 KM/kg, što dovodi u pitanje kvalitet tog meda - navodi se u informaciji Vanjskotrgovinske komore BiH. Samo možemo zamisliti kakva je kvaliteta meda koji se kupuje po toj cijeni, ali očito kako i takav proizvod nalazi svoj put do kupaca.

Promatrano količinski, analiza pokazuje da na 1 kilogram meda izvezenog iz Bosne i Hercegovine uvezemo 30,5 kilograma meda. I ne bi u tome ništa sporno bilo da je med kojeg uvozimo barem približno kvalitetan kao onaj koji se proizvodi u BiH. Kada ovaj proizvod dobijete po cijeni 3,29 maraka, slobodno se možete pitati je li to uopće med ili nešto drugo?

Domaći proizvođači meda poručuju kako su zbog ovoga potrebne znatno bolje kontrole ovih proizvoda nego je to bio slučaj do sada. Samo na taj način se može početi štiti kvaliteta koju meda koju imaju domaći pčelari. U protivnom, većina njih može početi gasiti svoju proizvodnju.
U konačnici, neće biti ni pčelara osim onih koji proizvode med za svoje potrebe niti će kupci u BiH moći kupiti kvalitetan med jer će ovaj uvozni koji košta jedva 3 marke pokriti tržište. Naime, zbog loše ekonomoske slike u državi građani uglavnom ne gledaju kvalitetu nego cijenu i prisiljeni su kupiti jeftinije proizvode. Ipak, svima mora biti jasno kako med koji se kupuje za nešto više od jednog eura po kilogramu ne može biti ni približan medu kojeg proizvodima u BiH - poručili su pčelari s kojima smo razgovarali.

Dodaju kako će i dalje nastaviti raditi posao kojim se bave i čekati da država i njezine institucije počnu raditi svoj posao. Ističu kako će kvalitetan proizvod uvijek naći svoga kupca, a med koji se po ovim cijenama uvozi u BiH čovjekovom zdravlju može donijeti više štete nego koristi.

Upozorenja