I dok su neki odahnuli jer je blagdansko ludilo napokon završilo, za druge groznica zvana "velika sniženja" tek počinje, a izloge trgovina krase šareni natpisi s popustima.

Iako su brojne trgovine prije Božića oglasile sniženja, ona prava sezonska, s cijenama nižim i 70%, tek počinju. Bilo da je riječ o sitnici koju se nije stiglo kupiti prije Božića ili je to nešto što je dugo predmet želja, ovih dana svakako se isplati prošetati trgovinama i obaviti šoping.

Rješavanje zaliha

Ponuda robe na sniženjima u trgovinama uistinu je velika, pa se tako po nižim cijenama mogu naći razne trendi krpice - haljine, majice, hlače, cipele, torbe, jakne... Svatko za sebe može pronaći neki odjevni predmet ili modni dodatak kojim će obogatiti garderobu i pritom uštedjeti. U ljudskoj prirodi je da se tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana i praznika više kupuju darovi, ali nakon što se darivaju drugi, naravno, ako preostane novca, svatko želi sebe počastiti novim komadom odjeće ili obuće. Većina tvrtki koja nije mogla prodati robu iz svojih zaliha, krajem prosinca i u siječnju je snižava i stavlja na akcije kako bi se riješili zaliha i došli do bržeg kapitala.

Vjerojatno za većinu te robe cijena nije realna. Tu vrijedi pravilo da je bolje da se roba proda nego ostane u skladištu jer se tako stvara mrtvi kapital. Akcije su se pokazale boljima i ljudi jednostavno tada vole kupovati. Očito to prolazi i trgovci profitiraju dok god nešto prolazi kod kupaca. Kupci smatraju da u trgovinama često nailaze na određene nepravilnosti kada je riječ o cijenama te da ih upravo one znaju najviše privući. "Iako sam nekada sigurna da cijene nisu realne i da nas trgovci zavaravaju, najviše kupujem na sniženjima, i to u prvim danima nove godine. Ove godine ponuda je odlična, a često se u buticima mogu naći i prošlogodišnji modeli.

Situacija je drugačija u većim europskim gradovima i tamo su 'prava' i realna sniženja", ispričao je kupac kojeg smo zatekli u trgovačkom centru i koji nam je kazao da ne traži ništa konkretno, već da će novac potrošiti ako zapazi neki komad koji mu se svidi, a bude jako povoljne cijene.

U kupnju preko granice

Premda su u BiH sezonska sniženja sve popularnija, bh. kupci kažu da im se više isplati kupiti autobusnu kartu i otići u Austriju ili Njemačku, gdje su u tijeku velika sniženja. Tako na ponudi ima tenisica koje su koštale 200 eura, a sada se mogu kupiti za 50, ili hlača, džempera, košulja za 10 eura, a negdje i po euro ili dva! Oni kojima se žurilo šoping su obavili krajem prosinca, no prava sniženja su tek u siječnju.
Redovito u ovo vrijeme idem u šoping u Graz. U Primarku, H&M-u i C&A nađem kvalitetnu odjeću i obuću sniženu 50 do 70%. Ne idem naslijepo, pratim web-stranice tih trgovina i znam što je sniženo i što mi treba. Naravno, stanje u trgovini može biti i drukčije, ali uvijek dobro prođem pa odjenem cijelu obitelj za 200-300 KM - kazala je gospođa iz Krajine.

Upozorenja