Zaplijenjeno 900 kg krivotvorene odjeće za tržište BiH

košulje

Carinici Srbije su na graničnom prijelazu Gradina sa Bugarskom, zaplijenili više od 900 kilograma odjeće namijenjene pijaci 'Arizona' u BiH, zbog sumnje da je krivotvorina svjetskih brendova, priopćeno je iz Uprave carina Srbija.

Odjeća je otkrivena u srijedu u kamionu skopskih registracija kojim je državljanin Makedonije (56) prevozio više od 22,5 tona robe od Istanbula ka pijaci 'Arizona'u blizini Brčkog u BiH.

Prilikom pregleda tovara, carinici su pronašli 903 kilograma, odnosno skoro 2.000 odjevnih artikala za koje se sumnja da povređuju pravo intelektualne svojine.

Kritike javnosti urodile plodom: Više neće spaljivati neprodanu odjeću

trgovina

Britanska luksuzna modna marka Burberry objavila je u četvrtak da više neće spaljivati milijune funti vrijednu neprodanu robu, ni koristiti pravo krzno u svojim kolekcijama, reagirajući tako na kritike u javnosti.

Ta modna marka, koja se sprema proizvesti svoju prvu kolekciju pod paskom novog modnog dizajnera Riccarda Tiscija, objavila je kako želi postati društveno i ekološki odgovornija nakon što je priznala da je prošle godine spalila 28,6 milijuna funti vrijednu robu.

Trikovi kojima vas trgovine odjećom namame kupiti što više

odjeća

Kupujemo više nego što nam treba čak i kad odlazimo po točno određenu stvar kao što je par cipela ili košulja za posao - vidimo veliki crveni znak (crvena nije slučajno odabrana) na kojem piše SALE i naš se cilj odjednom počinje gubiti u magli. Tome pomaže i simpatična prodavačica koja pronalazi vašu veličinu i obasipa vas komplimentima koliko vam dobro odabrani komad odjeće stoji. U konačnici izađete s nešto težom vrećicom i dužim računom nego što ste planirali.

No, to nisu jedine taktike kojima vas trgovci namame da kupite više proizvoda, a donosimo neke od njih.

Novi trend: Kupci kupuju odjeću za Instagram, a potom ju vraćaju u dućan

kupovina

Politika 'kupi, obuci jednom pa vrati' postoji već nekoliko godina pogotovo kada je riječ o robi za posebne prigode, no u današnje digitalno doba, taj neobični trend dosegnuo je jednu potpuno novu razinu.

Naime, danas 'lukavi' kupci odjeću kupuju isključivo za stvaranje savršenih fotografija na Instagramu i ostalim društvenim mrežama, a potom istu vraćaju u dućan.

Nosimo tursko rublje, a svoje prodajemo Nijemcima

kupovina

U uvozu donjeg rublja u Bosni i Hercegovini dominiraju Turska, Kina i Srbija, a zemlje u koje BiH najviše izvozi ove proizvode su Njemačka, Italija i Austrija, rekli su iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO).

Iz UNO kažu da je za prvih šest mjeseci 2018. godine BiH uvezla donje rublje u vrijednosti od 3.043.870 KM, a izvezla neznatno više, u iznosu od 3.138.121 KM, pišu Nezavisne novine.

Made in China je laž!

oznake

Kineske tekstilne tvrtke sve više koriste tvornice izvan svojih granica kako bi iskoristile jeftiniju radnu snagu, na isti način kao što to čini Zapad s Kinom. No, pritom oni varaju tržište - jer na odjeću stavljaju prepoznatljivu oznaku "Made in China", a robu umjesto njih ustvari proizvode izrabljeni radnici u Sjevernoj Koreji, piše Reuters.

Sve više kupaca rabljene odjeće i obuće

Na kupnju rabljene ili takozvane odjeće iz druge ruke u mnogim zemljama gleda se kao na dio kulture i najnormalniju stvar. Organiziraju se veliki gradski "buvljaci" ili pak manji privatni, a trgovine s rabljenom odjećom mogu se pronaći na svakom koraku.

Upravo ta navika sve se više uvukla i u bh. društvo posljednjih godina, što i nije čudno s obzirom na to da je kupovna moć građana sve lošija. Osim trgovina takve vrste, sve se češće mogu vidjeti oglasi o prodaji i kupnji rabljene odjeće na internetskim, pa i na stranicama na Facebooku.

Rast cijena u Federaciji BiH, najviše poskupjele odjeća i obuća

Potrošačke cijene u Federaciji Bosne i Hercegovine porasle su za gotovo 2 posto tijekom ožujka, čime je nastavljen trend porasta cijena iz prethodnog mjeseca.

Točnije rečenpo, cijene su u ožujku povećane za 1.9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a u odnosu na veljaču, cijene u pojedinim sektorima su veće za 0.2 posto, pokazuju rezultati istraživanja godišnje inflacije, priopćeno Federalnog zavoda za statistiku.