Nosimo tursko rublje, a svoje prodajemo Nijemcima

kupovina

U uvozu donjeg rublja u Bosni i Hercegovini dominiraju Turska, Kina i Srbija, a zemlje u koje BiH najviše izvozi ove proizvode su Njemačka, Italija i Austrija, rekli su iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO).

Iz UNO kažu da je za prvih šest mjeseci 2018. godine BiH uvezla donje rublje u vrijednosti od 3.043.870 KM, a izvezla neznatno više, u iznosu od 3.138.121 KM, pišu Nezavisne novine.

Made in China je laž!

oznake

Kineske tekstilne tvrtke sve više koriste tvornice izvan svojih granica kako bi iskoristile jeftiniju radnu snagu, na isti način kao što to čini Zapad s Kinom. No, pritom oni varaju tržište - jer na odjeću stavljaju prepoznatljivu oznaku "Made in China", a robu umjesto njih ustvari proizvode izrabljeni radnici u Sjevernoj Koreji, piše Reuters.

Sve više kupaca rabljene odjeće i obuće

Na kupnju rabljene ili takozvane odjeće iz druge ruke u mnogim zemljama gleda se kao na dio kulture i najnormalniju stvar. Organiziraju se veliki gradski "buvljaci" ili pak manji privatni, a trgovine s rabljenom odjećom mogu se pronaći na svakom koraku.

Upravo ta navika sve se više uvukla i u bh. društvo posljednjih godina, što i nije čudno s obzirom na to da je kupovna moć građana sve lošija. Osim trgovina takve vrste, sve se češće mogu vidjeti oglasi o prodaji i kupnji rabljene odjeće na internetskim, pa i na stranicama na Facebooku.

Rast cijena u Federaciji BiH, najviše poskupjele odjeća i obuća

Potrošačke cijene u Federaciji Bosne i Hercegovine porasle su za gotovo 2 posto tijekom ožujka, čime je nastavljen trend porasta cijena iz prethodnog mjeseca.

Točnije rečenpo, cijene su u ožujku povećane za 1.9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a u odnosu na veljaču, cijene u pojedinim sektorima su veće za 0.2 posto, pokazuju rezultati istraživanja godišnje inflacije, priopćeno Federalnog zavoda za statistiku.

Zarine majiice povučene zbog toksičnih materijala

Španjolski modni div Zara bio je prisiljen zaustaviti prodaju određenih majica u svojim ruskim poslovnicama zbog straha ruske vlade da bi mogle biti napravljene od opasnih materijala pod kojima se teško diše.

Zašto kupljenu odjeću uvijek morate prati prije nošenja?

Stručnjaci upozoravaju kako odjeća na putu od tvornice do dućana prođe kroz previše ruku, često se skladišti u neprimjerenim uvjetima, a prije kupovine isproba je mnoštvo ljudi. Upravo zbog toga odjeća može biti rasadnik raznih infekcija, kožnih oboljenja ili npr. ušiju.

U smislu higijene, najpametnije je oprati odjeću barem jednom, u nekom slučaju i dva puta prije nošenja. Kao dermatolog svjedočio sam raznim kožnim problemima zbog nepranja odjeće i osobno ne bih riskirao, rekao je za WSJ dr. Donald Belsito, profesor dermatologije na sveučilištu Columbia.

Nijemci napravili veliki posao na izvozu rabljene odjeće

Četvrt milijuna kontejnera za sakupljanje stare odjeće je postavljeno diljem Njemačke. Branša za reciklažu sirovina je u uzletu. Od toga profitira i jedna tvornica u Bremenu…

U 6.000 kvadratnih metara velikoj hali tvrtke Joba GmbH u Bremenu je u svako doba dana i noći neopisiva buka. Limene ploče se ovdje čiste, pjeskare i lakiraju. Direktor tvrtke i sin osnivača Kai-Uwe Jobst objašnjava kako je tvrtka u početku izrađivala spremnike za potrebe poljoprivrede

Odjeća u EU kvalitetnija, a jeftinija nego u BiH

Odjeća koja se prodaje na policama butika u Bosni i Hercegovina je lošije kvalitete od one koja se prodaje u Europskoj uniji, ali je neobjašnjivo i znatno skuplja od odjeće na zapadu.

Suradnik agencije Patria iz Bruxellesa obišao je nekoliko butika u centru glavnog grada EU i primjetio da se cijene atraktivnih robnih marki uvelike razlikuju od cijena iste robne marke, koja se može pronaći u Sarajevu - cijene u Bruxellesu su niže nego one u Sarajevu!