Zaplijenjeno 900 kg krivotvorene odjeće za tržište BiH

košulje

Carinici Srbije su na graničnom prijelazu Gradina sa Bugarskom, zaplijenili više od 900 kilograma odjeće namijenjene pijaci 'Arizona' u BiH, zbog sumnje da je krivotvorina svjetskih brendova, priopćeno je iz Uprave carina Srbija.

Odjeća je otkrivena u srijedu u kamionu skopskih registracija kojim je državljanin Makedonije (56) prevozio više od 22,5 tona robe od Istanbula ka pijaci 'Arizona'u blizini Brčkog u BiH.

Prilikom pregleda tovara, carinici su pronašli 903 kilograma, odnosno skoro 2.000 odjevnih artikala za koje se sumnja da povređuju pravo intelektualne svojine.

Zbog gume povučene skoro dvije tone "Cipiripija"

Inspektori Ministarstva poljoprivrede Srbije zabranili su promet i naložili povlačenje 1.953 kilograma kakao krem proizvoda i mliječnog krem proizvoda "Nestle Cipiripi", jer je u proizvod upao komad gume.

Inspektori su zabranili promet i naložili povlačenje ove količine krema poslije obavještenja proizvođača "Nestle adriatic" Beograd o utvrđenoj nepravilnosti u jednom proizvodu, odnosno o nazočnosti komadića gume, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Zabranjen uvoz kašica za bebe zbog povećanog sadržaja arsena

Jedna od najprodavanijih kašica za bebe u Srbiji "HIPP bio instant kašica-rižine pahuljice" zabranjena je za uvoz zbog povećanog sadržaja arsena, objavljeno je na web stranici Ministarstva zdravlja Srbije.

U priopćenju je navedeno da je sanitarni inspektor za Beograd donio rješenje da se uvozniku "Alca trgovina" iz Beograda zabrani uvoz dijetalnih proizvoda, hrana za odojčad i malu djecu "HIP bio instant kašica-rižine pahuljice".

Ovo se odnosi na proizvod od 20 grama, porijeklom iz Austrije.

Srbija zabranila uvoz jaja i peradi iz Hrvatske

U Srbiji je na snazi 'Naredba o poduzimanju mjera za sprječavanje uvoza zarazne bolesti ptica avijarna influenca u Republiku Srbiju' po kojoj je zabranjen uvoz živine, ukrasnih i egzotičnih ptica, pernate divljači i ptica za zoo-vrtove; priplodnih jaja i jednodnevnih pilića živine, proizvoda, sirovina i sporednih proizvoda porijeklom od živine, ukrasnih i egzotičnih ptica i pernate divljači, doznaje se u srbijanskom Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Meso zamrznuto 1982. stiglo u luku Bar

Uprava carina Srbije priopćila je danas da su poduzete sve mjere da pošiljka zamrznutog mesa iz 1982. godine, koji je stigao u luku Bar, ne dođe na tržište Srbije. Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH kazali su kako još uvijek nemaju nikakvu informaciju o tome je li ikakvo upozorenje stiglo BiH.

Manje ambalaže, ali cijena ista

Već odavno kupci su primijetili kako proizvodi koje kupuju imaju istu cijenu, ali su "lakši", odnosno smanjena im je gramaža, piše Večernji list BiH. Dok proizvođači na taj način žele pridobiti nove ciljne skupine potrošača i omogućiti da skuplji proizvodi budu dostupni svima, trgovci nerijetko naplaćuju istu ili veću cijenu za manju količinu robe. Espreso iz susjedne Srbije donio je popis proizvoda kojima je smanjena gramaža ili milimetraža. Tako keks više ni teži 200 grama nego 165 g, a u jednom pakiranju maramica umjesto deset komada doći ih samo devet.

U Srbiji sve manje kupuju nova vozila

Prodaja novih automobila u Srbiji je u 2014. smanjena za oko 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine, koja je bila na istorijskom minimumu, pa se u manjim gradovima i regionalnim centrima zatvaraju dilerske kuće.

U prvih sedam mjeseci u 2014. prodato je svega 12.238 vozila ili za 20 odsto manje, rekao je Tanjugu predsjednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i dijelova Miloš Petrović.

Sa tržišta Srbije povučen med više proizvođača

Sa tržišta Srbije iz prodaje je povučen med proizvođača "Irikom" iz Beograda, preduzeća "Aza" iz Ledinaca, "Honey" iz Vučka, Biomeda iz Beograda i gazdinstva Mijačković, pošto njihovi proizvodi nisu odgovarali parametrima bezbednosti i kvaliteta, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

U saopštenju se podseća da je Republička veterinarska inspekcija, u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) sredinom marta započela intenzivnu i sveobuhvatnu kontrolu bezbednosti i kvaliteta meda u zemlji, i dodaje da je akcija obuhvatila kontrolu ukupno 182 uzorka meda.