Kako su kineski trgovci 'preveslali' američku carinu

Kupujete li ovih dana božićne ukrase, vjerojatno ste već primijetili kako većina ima kinesku oznaku pro­iz­vodnje. Europa koja je izmislila božićevanje kao tradiciju danas je takvu proizvodnju svela na minimum. Lokalni proizvodi mogu se vidjeti uglavnom na njemačkim i austrijskim lokalnim adventskim sajmovima, a i tamo su često u manjini.

Amerika je još veći potrošač božićnih ukrasa i plastičnih drvaca, većina ih se svake godine kupuje iznova. Čak devedeset posto svih tih ukrasa namijenjenih privatnim kućama i komercijalnim prostorima proizvede se u Kini.

Apple više ne smije prodavati iPhone u Kini

Apple više u Kini ne smije prodavati iPhone 6 do X, odlučio je kineski sud za intelektualno vlasništvo.

Naime, američki proizvođač čipova, Qualcomm, podigao je tužbu protiv Applea zbog kršenja patenata i zatražio prestanak prodaje svih uređaja u kojima se ti patenti koriste.

Prema sudskim dokumentima, Apple koristi dva nestandardna patenta - jedan povezan s uređivanjem fotografija i drugi povezan uz poteze prstom po ekranu osjetljivom na dodir.

Kinezi proizveli "zvijer" koja ima ekrane s obje strane uređaja

U Kini se u prodaji pojavila prava mobilna zvijer, Nubia X, koja ima ekrane s obje strane uređaja. Kao da to nije dovoljno, pogoni je super-snažni Snapdragon 845.

Primarni, prednji zaslon ima dijagonalu od 6,26 inča (Super AMOLED), preko kojeg se nalazi zaštita Gorilla Glass. Na zadnjoj strani je AOD zaslon koji je također u punoj funkciji, no o njemu nema još konkretnih podataka osim ovog što se vidi na fotkama.

Predstavljen prvi mobitel sa savitljivim zaslonom

Zadnjih godinu dana dosta se pisalo o mobitelima sa savitljivim zaslonima. Par takvih uređaja čak bi trebalo biti spremno do 2019. godine, a proizvest će ih velika imena poput Samsunga i LG-a.

No, oba će zakasniti. Kineska tvrtka Royole Technology prva je proizvela funkcionalni mobitel sa savitljivim zaslonom - FlexPai. Tvrtka je toliko sigurna u njegovu kvalitetu da će ga krajem prosinca 2018. godine pustiti i u prodaju. Time će FlexPai, ako ne dođe do velikog obrata, postati i službeno prvi mobitel sa savitljivim zaslonom na tržištu.