Made in China je laž!

oznake

Kineske tekstilne tvrtke sve više koriste tvornice izvan svojih granica kako bi iskoristile jeftiniju radnu snagu, na isti način kao što to čini Zapad s Kinom. No, pritom oni varaju tržište - jer na odjeću stavljaju prepoznatljivu oznaku "Made in China", a robu umjesto njih ustvari proizvode izrabljeni radnici u Sjevernoj Koreji, piše Reuters.

Iz Kine stižu opasne dječje igračke, kuhala, tosteri, svjetiljke, bicikli

Agencija za nadzor nad tržištem BiH objavila je publikaciju bilten o nesigurnim proizvodima na tržištu BiH za 2015. U 2015. godini je administrativno, vizualno i / ili laboratorijski kontrolirano ukupno 176 model proizvoda, od čega je 140 modela (69552 komada) bilo neusklađeno s propisanim sigurnosnim zahtjevima.

Skandal u Kini pogodio McDonald's, KFC, Starbucks i Burger King

Najnoviji skandal u Kini povezan sa zdravstvenom ispravnošću hrane naglo se širi tim golemim tržištem, a zahvatio je čitav niz vodećih svjetskih lanaca restorana brze hrane, uključujući McDonalds', KFC i Burger King, kao i poznati lanac kafića Starbucks.

Huavei povećao profit za 34 odsto

telefon

Kineski proizvođač opreme za telekomunikacije "Huavei" ostvario je rast godišnjeg profita za 34 odsto, saopštila je ova kompanija.

Neto profit u 2013. godino bio je 3,38 milijardi dolara, a u 2012. godini 2,51 milijardi dolara.

"Huavei" je objavio da je ovaj rast rezultat velikog povećanja prodaje u Kini, gdje ova kompanija širi 4G mrežu mobilne telefonije. Kompanija je u Kini generisala trećinu ukupnih prihoda.

General motors povlači 1,46 miliona automobila

Američka kompanija "General motors" povući će 1,46 miliona automobila iz Kine kako bi riješila problem držača pumpe za gorivo, saopšteno je danas iz kineske Agencija za kvalitet proizvoda.

U saopštenju se navodi da se opoziv odnosi na 1,218 miliona automobila marke "bjuik" proizvedenih od 2006. do 2012. godine i 243.000 vozila marke "ševrolet" proizvedenih između aprila 2009. i oktobra 2011. godine, kao i na neke modele napravljene prošle godine.

Polovica rizičnih proizvoda stiže iz Kine

Tijekom prošle godine potrošači su putem europskog sistem RAPEX gotovo dvije tisuće puta upozoreni kako neki proizvod koji se nalazi na policama trgovina predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost, a samo od početka ove godine u Europi upozoreni su na dvjestotinjak nesigurnih proizvoda na tržištu, piše Novi list.

Neki od tih proizvoda, točnije osam njih, našli su se i na policama hrvatskih trgovina, a u svim slučajevima radi se o dječjoj odjeći i obući.