Ugašeno 20.000 stranica za internetsku prodaju, među njima i u BiH

Više od 20.000 web stranica zatvoreno je zbog prodaje krivotvorene robe širom EU i zapadnog Balkana.

U sklopu zajedničke akcije Europola, Eurojusta, Interpola i nacionalnih centara za kontrolu intelektualnog vlasništva pod nazivom IOS, zatvoreno je 21.910 web lokacija koje nude nepostojeće ili krivotvorene proizvode za internetsku prodaju.

Zaplijenjeni su različiti proizvodi: od krivotvorenih farmaceutskih proizvoda, preko piratskih filmova ili softvera, do ilegalnog prenosa TV signala i glazbe, vrijednog više od 2,5 milijuna eura, piše Indikator.ba.

Otkriven katastrofalni sigurnosni propust u WhatsAppu

Sigurnosni propust, potencijalno katastrofalnih posljedica pronađen je u popularnoj aplikaciji WhatsApp, odnosno njezinoj računalnoj (desktop) verziji, a koji je omogućavao potpunim strancima da vide privatne podatke drugih korisnika pohranjene na računalu.

Riječ je o propustu kojim se netko može poslužiti kako bi vidio informacije pohranjene na računalu drugog korisnika, ako im pošalju maliciozni link, otkrivaju sigurnosni stručnjaci.

Propust je u međuvremenu popravljen, a zasad nema informacija o tome da je u bilo kojem trenutku iskorišten.

Zbog sigurnosnog propusta ugroženi milijuni korisnika Androida

Google je započeo sa sigurnosnim ažuriranjem svog operativnog sustava Android, nakon što je otkriven sigurnosni propust koji bi mogao ugroziti sigurnost milijuna korisnika i omogućiti hakerima pristup njihovim pametnim uređajima.

Radi se prvenstveno o korisnicima čiji uređaji koriste Android 8 i 9, ali ni korisnici s posljednjom verzijom, Androidom 10, nisu u potpunosti sigurni.

Nova prijevara prazni račune korisnicima Androida

Jedan od novijih pojmova u rastućem rječniku kibernetičke sigurnosti jest fleeceware. Taj su pojam prvi put upotrijebili sigurnosni stručnjaci iz Sophosa prošle godine i odnosi se na novu vrstu financijske prijevare na službenoj Googleovoj online trgovini aplikacija za Androide Google Play.

eBay od travnja uvodi i Google Pay kao način plaćanja

Kako bi postali još manje ovisni o PayPalu, u eBayu su odlučili pružiti priliku i Googleovom sustavu mobilnih plaćanja koji je dostupan i u nas.

eBay, jedna od najvećih online tržnica u svijetu, prije nešto manje od četiri godine službeno se odvojio od platforme za plaćanje PayPal.

Od tada su i jedna i druga kompanija krenule svaka svojim putem, a eBay traži načina kako da o svojem bivšem servisu ostane što manje ovisan.

Savjeti za sigurnu kupnju poklona na Internetu

Svi oni koji kupuju poklone u posljednji čas često svoju kupovinu obavljaju na internetu. Uz toliko različitih internetskih trgovina i servisa, ne iznenađuje da se uz legalne i sigurne, provuku i neki manje legalni i nesigurni.

Kako biste i ovih blagdana uživali u sigurnoj kupovini (pogotovo kad počnu rasprodaje), donosimo vam kratki vodič za sigurnu kupovinu na internetu.

Na WhatsApp stižu i reklame

Prije samo nekoliko dana pisali smo o tome kako WhatsApp, nakon odlaska njegovog osnivača Jana Kouma iz Facebooka, polako postaje još jedna u nizu aplikacija za dopisivanje koja osim redovne komunikacije donosi i kojekakve upitno korisne ali zabavne dodatke.

Nakon što su od Snapchata posudili stories, u WhatsAppu su odlučili da bi bilo dobro dodati mu i podršku za stickere, a sada - čini se - najavljuju i pojavu reklama.