Rast cijena električne energije pogoršat će, ionako težak, položaj obrtnika u Federaciji Bosne i Hercegovine. Više od 50.000 obrtničkih radnji bit će suočeno sa smanjenjem konkurentnosti, padom prodaje i smanjenjem produktivnosti, što će u konačnici dovesti do gašenja velikog broja obrta.

Ovo je kazano na hitno održanom sastanku Upravnog odbora Obrtničke komore Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Ovaj sastanak je uslijedio nakon najave Elektroprivrede Bosne i Hercegovine da će podići cijene električne energije svim gospodarskim obrtima i malim gospodarstvenicima.

Rast cijene električne energije dovest će do naglog povećanja cijena proizvoda, što će sigurno privredu u FBiH učiniti manje konkurentnom. Umjesto da krenemo u pravcu rasta i razvoja, domaći obrt i privreda će doživjeti stagnaciju i pad. To je oštar udarac obrtnicima. Uvjereni smo da će taj udarac naše obrtništvo teško podnijeti. Trenutna cijena električne energije u obrtništvu je, i prije poskupljenja, previsoka i obrtnici taj izdatak teško podnose. Sada će biti još teže. Upozoravamo da će ovaj čin dovesti obrtništvo na granice egzistencijske isplativosti rada, posebno za ona zanimanja gdje je udio električne energije veći, kazao je Željko Babić, predsjednik Federalne obrtničke komore. On je kazao da je Upravni odbor zauzeo stav da se Obrtnička komora Federacije BiH i obrtničke komore kantona/ županija s područja FBiH zatražiti preispitivanje ove odluke Elektro-privrede.

Sjednici Upravnog odbora nazočili su predstavnici svih županijskih obrtničkih komora. Tom prilikom su iznijeli egzaktne pokazatelje, prema kojima su obrtnici u Federaciji BiH suočeni s opterećenjima u poslovanju, koja mogu dovesti do devastacije obrtništva.

Obrtnici su morali biti izuzeti od najavljenih dodatnih poskupljenja električne. U obrtništvu je prema posljednjim pokazateljima, na području Federacije BiH, zaposleno 56.940 radnika, što čini oko 12 posto zaposlenosti u ovom entitetu.

Upravni odbor Obrtničke komore FBiH je zauzeto stav, s kojim će nastupiti prema vladajućim strukturama, da je ovakvim jednostranim i potpuno neopravdanim poskupljenjem struje, koje se uvodi od strane Elektroprivrede BH, dovedena u pitanje egzistencija zaposlenih u obrtu, kao i opstanak samih obrta.
Ako Elektroprivreda BH i dalje bude stava da će poskupiti električnu energiju iskoristit ćemo sva raspoloživa demokratska i zakonska sredstva kako do poskupljenja ne bi došlo, kaže se u zaključcima s ove sjednice.