Poslodavci iz Federacije BiH danas su, povodom najavljenog poskupljenje električne energije za poslovne subjekte u FBiH, naglasili da bi ih to učinilo manje konkurentnima na tržištu, smanjilo mogućnost razvoja, a cijene mnogih proizvoda bile bi povećane.

Ako zaista dođe do povećanja cijena električne energije, kompanije će imati veće troškove. Možda najveći dio proizvoda u Bosni i Hercegovini će poskupiti jer će domaća industrija imati veće troškove poslovanja. Zbog toga će morati plasirati robu po višoj cijeni - upozorio je na konferenciji za novinare Udruge poslodavaca FBiH Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH i generalni direktor Tvornice cementa Kakanj.

Poslodavci su danas izrazili i uvjerenje da će Elektroprivreda i Vlada FBiH ipak iznaći model kako da, kako je rečeno, sasluša glas gospodarstva. Raduje, rečeno je, njihova želja da prihvate razgovar o toj temi.
Dosad ti razgovori s 'Elektroprivredom' i Vladom idu dosta dobro - kazao je predsjednik Udruge poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

Rijad Hasić iz TMD Group, kaže da je TMD Group jedan od vodećih proizvođača u metalskoj industriji u BiH, u potpunosti izvozno orijentiran. Za ilustraciju naveo je podatak da TMD Group čine proizvodne tvrtke u kojima trošak električne energije čini do 30 posto ukupnih troškova.