Zimska oprema na automobilima u BiH obavezna je od 1. studenog, a građani će ove godine prilikom kupovine guma morati izdvojiti više novca jer su gume ove godine skuplje i više od deset posto nego prošle godine.

Naime, ranije su vozači u BiH obaveznu zimsku opremu morali imati od 15. studenog do 15. travnja, a od ove godine je to od početka sljedećeg mjeseca, tako da je u radnjama koje se bave prodajom i montažom guma posljednjih dana povećan interes za prodaju zimske opreme, ali i zamjenu guma na četvorokotačima.

Iz firme "Auto Milovanović" kazali su kako već vlada velik interes za kupovinu guma, ali i da su cijene nekih brendova guma ove godine više u odnosu na prošlu godinu.
Cijena guma zavisi od veličine, ali i proizvođača. Tako se cijene 14 kreću od 60 do 100 KM za jednu gumu, 15 su od 67 do 110 KM, dok je 16 od 67 do 147 KM, kazali su iz "Auto Milovanovića" i dodali kako građani najviše traže i kupuju Sava gume.

I iz tržnog centra "Centrum" kazali su kako se posljednjih dana dosta ljudi interesirali za kupovinu zimskih guma.
Cijene se kreću od 66 do 92 KM, zavisno od proizvođača i veličine gume, kazali su iz "Centruma".

Da je došlo do poskupljenja zimskih guma potvrdili su i u preduzeću "Kemoimpex" u Banjaluci, koji kažu kako su ove godine cijene više za pet do deset posto, te da sve zavisi od veličine, ali i brenda gume.
U proteklih nekoliko dana velik je interes građana za zimske gume. Veću gužvu očekujemo u sljedećem razdoblju, kažu u ovom preduzeću.

I u Sarajevu su građani počeli s kupovinom zimske opreme.
Cijene guma ove godine veće su za deset posto, te nije neka gužva, ali ima kupaca koji kupe i odmah montiraju gume u želji da ne upadnu u gužve koje će nastupiti u sljedećem razdoblju kada su u pitanju montaže, kažu iz "Makbel guma" iz Sarajeva.

U vulkanizerskoj radnji "Stop" u Banja Luci su potvrdili kako su već primjetne gužve za postavljanje zimskih guma, koje su počele prije tri-četiri dana, te da u sljedećem razdoblju očekuju pravu navalu.
Cijene zamjene guma se nisu mijenjale u odnosu na prošlogodišnje i iznose od 10 do 14 KM, dok su cijena guma veće i za više od 10 posto nego prošle godine, ali opet sve zavisi od veličine i proizvođača guma, ističu u ovoj radnji.

Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za sigurnost prometa RS, kaže kako je bitno zamijeniti ljetne pneumatike zimskim, te ističe kako od 1. studenog do 1. travnja sljedeće godine sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i koristiti je bez obzira na vremenske uvjete.
Ako nemate zimske gume, onda je obavezno nošenje lanca, kaže Radović te poziva sve vozače na poštivanje prometnih propisa.

Kako kaže, za neposjedovanje zimske opreme, prema Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na putevima BiH, izriče se kazna od 40 KM i po potrebi takvo vozilo se isključuje iz prometa.