Socijalni odnosi, pomaganje, dijeljenje i solidarnost pomoglo je ljudima širom svijeta da očuvaju mentalno zdravlje u vrijeme pandemije. A da bi lakše proveli vrijeme u izolaciji kupovali smo više nego ikad.

Jedno od istraživanja koja su provedena širom svijeta pokazala su da u vrijeme pandemije, primjera radi u Americi, garaže kuća su se pretvarale u kina, no u Bosni i Hercegovini više nego ikad kupovali su se veliki TV ekrani.

 

Tko ima dvorište, ljetos je kupovao i bazene za djecu, kao i opremu za roštilj. Kupovali su se i laptopi, bilo da su studenti ili zaposleni koji su radili online, ili rade još uvijek. U većem dijelu svijetu restorani dugo nisu radili, tako da su svi imali više vremena da sami spremaju hranu kod kuće, a za to su kupovali pribor i posuđe za kuhanje. Dobro su se prodavali manji instrumenti, igračke i društvene igre.

Nevjerojatne vrijednosti kojima smo se vratili su odnosi s ljudima. Ova pandemija je pokazala svima nama koliko je solidarnost i pomaganje, prepoznavanje vrijednosti koje mi imamo u lokalnim zajednicama, počevši od naših malih biznisa do dobrih odnosa u svojoj obitelji, dobrih odnosa sa susjedima, dijeljenje onog što imamo jako važno za sve nas. Kupujemo više kuhinjski pribor i posuđe, okrećemo se sve više kuhanju i usavršavamo vještine kuhanja rekla je psihologinja Dženana Husremović.

To možemo gledati s pozitivne strane, jer smo se zbližili kao obitelji i sve više vremena provodimo zajednički. Naravno, to vrijeme koristimo da pripremamo i kuhamo. Tako u pandemiji vidimo dosta You Tube kanala, blogera koji se bave kuhinjom, tako da je i kuhinja došla do izražaja, kazao je Nermin Hodžić, predsjednik Udruge kuhara BiH.

Iako je pandemija okrenula život naopako ipak je donijela nešto dobro, ljudi u karanteni su iskoristili vrijeme da srede stan, obnove neke komade namještaja, usavrše vještine kuhanja, promijene način života, prenosi BHRT.