Agencija za nadzor nad tržištem u BiH stalnom provjerom ponude u bh. trgovinama otkriva koji su to potencijalno opasni proizvodi za kupce. Savjetuju da ukoliko ste kupili neki od navedenih predmeta prestanete s njegovom uporabom i vratite ga prodavaču.

Za dječiju hodalicu BE 3568 ustanovljeno je da predstavlja ozbiljan rizik od ozljede.

Zemlja porijekla je Kina, a uvoznik tvrtka Nermus d.o.o. Brčko Distrikt BiH.

Dječja hodalica predstavlja ozbiljan rizik od ozljede za djecu jer nije stabilna i može se prevrnuti, oznake, upute za upotrebu i informacije prilikom kupovine nisu napisane na jednom od službenih jezika u Bosni i Hercegovini. Dječja hodalica ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u normi BAS EN 1273:2010 - navode iz Agencije dodajući kako je uvoznik poduzeo dobrovoljne mjere povlačenja s tržišta, povrata od potrošača i uništavanja dječje hodalice, te obavještavanja potrošača o rizicima i načinu povrata proizvoda.

Također, proizvod koji predstavlja opasnost prilikom i upotrebe je sluzava igračka Green shark tale, poznatija kao "ljigavac".

Zemlja porijekla je Kina, proizvođač HK Yile, a uvoznik L&N d.o.o. Dubrave, Brčko Distrikt BiH.

Migracija olova iz igračke je veća od dopuštene, izmjerena vrijednost iznosi 0,9381 mg/kg. Olovo je štetno za ljudsko zdravlje, nakuplja se u organizmu i može prouzročiti razvojnu neurotoksičnost. Trgovina maloprodaje (tvrtka Yong d.o.o. Dubrave) je poduzela mjere povlačenja s tržišta i uništavanja igračke. Preporučuje se potrošačima, koji su kupili ovaj proizvod, da ga odmah prestanu koristiti i da isti vrate u trgovinu maloprodaje gdje su ga kupili - navode iz Agencije.

I biciklistička kaciga Sports prction 01011706 nije ispunil uvjete koje propisuje Agencija za nadzor nad tržištem.

Ustanovljeno je da navedeni proizvod nije usklađen sa Naredbom o osobnoj zaštitnoj opremi i da ne ispunjava sve zahtjeve prema normi BAS EN 1078+A1:2013.

Nedovoljna je apsorpcija udara sa oštećenjima konstrukcije proizvoda, stezni remen manji je od minimalno dopuštene širine od 15 milimetara, nedovoljna čvrstoća steznog sustava i proizvod je nepotpuno označen. Proizvod predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje korisnika jer ne pruža zaštitu od udara i ozljeda.

Uvoznik proizvoda je tvrtka Maxi Prom d.o.o. Tržnica, Arizona, Brčko Distrikt BiH.

Proizvod predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje korisnika jer ne pruža zaštitu od udara i ozljeda, a iz Agencije navode da je poduzeo mjere povlačenja proizvoda sa tržišta i uništavanje proizvoda.