Vozači pokušavaju uštedjeti na svakom koraku, pa i prilikom kupovine guma.

Brojnima je cilj smanjenje troškove posjedovanja automobila, ali tu treba biti oprezan kako ne biste ugrozili vašu i sigurnost vaše obitelji.

Kod nas se često mogu naći oglasi za prodaju rabljenih guma, a takav oblik trgovine postao je popularan zbog niskog životnog standarda i niže cijene ovakvih guma.

U Velikoj Britaniji su ispitivali kvalitetu rabljenih guma i došli su do zabrinjavajućeg rezultata: od 129 pojedinačno pregledanih guma, čak je 75 posto ocijenjeno nesigurnim.

Udruga koje je provelo istraživanje, Tyre Safe, proglasilo je ove rezultate tragičnima.
Kako je moguće da su tri četvrtine rabljenih guma u prodaji nesigurne? S obzirom na to da su gume jedini dio vozila u kontaktu s asfaltom, prodavati takve gume vozačima je isto što i dovoditi njihove živote u opasnost, rekao je Stuart Jackson, predsjednik udruženja Tyre Safe.

Dakle, kod kupovine polovne gume možete proći dobro, a možete se i opasno prevariti.

Slično kao kod kupovine drugih rabljenih stvari, samo što u ovom slučaju riječ opasno treba bukvalno shvatiti.

Neki od nas ne mogu sebi priuštiti nove gume, ali ako već kupujete polovne gume, dobro ih provjerite.

Dubina šare u većini europskih zemalja je ograničena na minimalnih 1,6 mm, ali već tada su gume mnogo slabijih performansi nego nove s dubinom šare 8 mm (značajno se povećava zaustavni put u slučaju kočenja).

Kad dubina šare padne ispod 3 mm poželjno je razmišljati o promjeni guma. Također, ako kupujete polovne gume, dobro provjerite da nemaju neka vidljiva oštećenja, koja mogu uticati na njihove performanse.