Na popisu nesigurnih proizvoda pronađenih na tržištu BiH našlo se još nekoliko uređaja, uključujući i rešo, koji predstavlja opasnost od požara, ali i strujnog udara.

Kako preciziraju iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH, u pitanju je električni rešo JX-1010A, podrijetlom iz Kine.

Rešo predstavlјa opasnost od požara i strujnog udara jer nema funkcionalno zaštitno uzemljenje. Poprečni presjek provodnika u napojnom kablu je manji od minimalno dozvoljenog za izmjerenu snagu aparata. Nije propisno označen. Uputstvo za upotrebu nije napisano na jednom od službenih jezika koji se koriste u BiH, istakli su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Kako dodaju, nadležna inspekcija je naložila mjere obavještavanja potrošača o opasnom proizvodu te povlačenje proizvoda s tržišta i njegovo uništavanje.
Preporučuje se potrošačima koji posjeduju ovaj proizvod da ga odmah prestanu koristiti i da ga vrate u trgovinu gdje su ga kupili, a za vraćeni proizvod mogu dobiti povrat novca, savjetuju iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

I onima koji su kupili električni toster KENO tip KE-25 preporučuje se da ga prestanu koristiti i da ga vrate uvozniku ili u trgovinu maloprodaje gdje su ga kupili. Razlog je sličan: proizvod predstavlja rizik od požara i ozlijeda. Zemlja podrijetla i ovog proizvoda je Kina.
Ulazna snaga aparata je bitno manja od nazivne snage. Površina poprečnog presjeka provodnika u napojnom kablu je bitno manja od minimalno dopuštene, preciziraju iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Opasnost od požara i ozlijeda predstavlja i električni uvijač za kosu RIZHEN tip RZ-118 (18RTA1255), čija je zemlja pordrijetla također Kina.
Proizvod predstavlјa opasnost od požara i ozlijeda jer je ulazna snaga manja od minimalno dopuštene snage. Uz proizvod nije isporučeno uputstvo niti je propisno označen, naveli su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Nadležna inspekcija je naredila da se s tržišta povuče i ovaj proizvod, ali i njegovo uništavanje.

Nesigurnim proizvodom proglašen je i LED reflektor Sylvania, model: Start Track Spot Integral, a takođe je Kina zemlja porijekla.

Kako je pojašnjeno, zglobni nosač reflektora ima oštre dijelove i ivice koje prilikom česte upotrebe i pomjeranja mogu oštetiti izolaciju neutralnih i faznih provodnika i tako dovesti korisnika u opasnost od strujnog udara zbog dodira dijelova pod naponom.

Gordana Bulić, predsjednica Kluba potrošača TK Tuzla, smatra da bi više pažnje trebalo posvetiti kontrolama prilikom uvoza proizvoda.
Da li može nešto da se uradi da se takvi proizvodi zaustave prije nego što uđu u trgovine? Ljudi imaju mala primanja, odu, kupe i onda vidite i sami šta u stvari kupe. Pitanje je koliko se proizvoda kupi prije nego što se ustanovi da su takvi kakvi jesu, kaže Bulićeva.

Prema podacima Agencije za nadzor nad tržištem BiH, analizom rezultata proaktivnog i reaktivnog nadzora iz 2019. godine ustanovljeno je da najviše nesigurnih proizvoda s ozbiljnim rizikom za potrošače vodi podrijetlo iz Kine (80 posto). Na tom popisu su i Turska, Bugarska, Italija, Ukrajina te Poljska.