Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za mjesec svibanj 2020. godine iznosi 1996,53 KM i za 8,81 KM je skuplja nego proteklog mjeseca.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec ožuak 2020. iznosila je 947 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku) i za 13 KM je viša od prosječne plaće isplaćene u veljači 2020. Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 47,43 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku košaricu čine sljedeće kategorije : Prehrana (48,3 posto), stanovanje i komunalne usluge (17,6 posto), higijena i održavanje zdravlja (9,6 posto), obrazovanje i kultura (2,5 posto), odjeća i obuća (10,0 posto), prijevoz (6,0 posto) i održavanje kućanstva (5,8 posto).

U kategoriji Prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 87 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, ubrojani su troškovi za dvanaest stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.