Županijska uprava za inspekcijske poslove SŽ do sada nije imala prijave koje se odnose na povećanje cijena zaštitne medicinske opreme - maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju i drugih sredstava i opreme za kojima je porasla potražnja izazvana pandemijom koronavirusa.

Kazali su kako tržišno-turistički inspektori, u okviru svojih nadležnosti, kao jedan od subjekata koji je odgovoran za zaštitu potrošača, u svakodnevnim nadzorima provode kontrole cijena osnovnih životnih namirnica i higijenskih potrepština, o čemu svakog mjeseca izvješća dostavljaju Federalnom ministarstvu trgovine i Ministarstvu privrede SŽ.

Također, uobičajeno je i da u postupku pojačanih inspekcijskih kontrola Federalne uprave za inspekcijske poslove SŽ, sudjeluju i inspektori ove uprave, kao i ostalih županijskih uprava za inspekcijske poslove u Federaciji BiH. S obzirom na aktualnu situaciju pozivamo građane sve eventualno uočene nepravilnosti prijaviti nadležnim inspekcijskim tijelima na jedan od dostupnih načina uz napomenu da će nadzori biti izvršeni u maksimalno ekspeditivnim rokovima - kazali su iz Županijske uprave za inspekcijske poslove SŽ.

Ističući kako gospodarski subjekti imaju zakonsku obvezu posjedovanja Pravilnika o načinu formiranja cijena, kao i Zakon o unutarnjoj trgovini, Zakon o kontroli cijena, te Zakon o zaštiti potrošača. Svaki na svoj način, kako su naveli, obvezuje poduzeća i fizičke osobe na pridržavanje istaknutih cijena, pri čemu cjenici i pojedinačna cijena usluga i proizvoda moraju biti istaknuti na vidnom i mjestu dostupnom za kupca.

Demote