Zastupnici Europskog parlamenta usvojenom direktivom odredili su gornju granicu koju će teleopeateri moći naplatiti svojim korisnicima od 15. svibnja 2019. godine, a koja će iznositi 19 centi po minuti za pozive tj. 6 centi po poslanoj poruci.

Telefonski operateri od 1. svibnja 2019. godine svojim korisnicima više neće moći naplatiti više od 19 centi po minuti za pozive unutar Europske unije, odlučio je tako ovoga tjedna Europski parlament.

Vjeruje se kako će ta mjera značajno smanjiti račune za mobitele svih građana Europske unije. Unatoč tome što je naplata roaminga prvi put bila ukinuta sredinom lipnja 2017. godine, na međunarodne podive se nastavio primjenjivati stari način naplate. Iako je cijena poziva građana iz strane države u drugu stranu državu već dvije godine gotovo jednaka pozivima u domicilnoj državi, pozivi koji su građani domicilne države upućivali nekoj drugoj članici EU bili su osjetno skuplji.

Razlike

Da pojasnimo, prema sadašnjim propisima kada Francuz iz Francuske nazove svog kolegu u Belgiju, platit će osjetno više nego da je isti taj Francuz tu osobu iz Belgije nazvao u Belgiju.

Međutim, ta će se nepravedna praksa ukinuti već ovoga proljeća.

Zastupnici Europskog parlamenta usvojenom direktivom odredili su gornju granicu koju će teleopeateri moći naplatiti svojim korisnicima od 15. svibnja 2019. godine, a koja će iznositi 19 centi po minuti za pozive tj. 6 centi po poslanoj poruci.
Ova reforma predstavlja pobjedu za sve građane Europske unije - rekla je Dita Charaznova, češka zastupnica iz grupacije ALDE.

To je izvrsna vijest za sve europske potrošače koji se više neće trebati brinuti o skupim troškovima poziva kada žele čuti svoje bližnje. Ova reforma bila je logičan nastavak napora da se u potpunosti ukine naplata roaming usluge na području EU - komentirala je Monique Goyens, izvršna direktorica Europske udruge potrošača (BEUC).

Direktiva bi trebala pozive među državama članicama učiniti pristupačnijima.
Smatram da će ova mjera u potpunosti reformirati način života većine država Europske unije - objasnio je belgijski zastupnik iz redova socijalista Marc Tarabella, koji se zalaže za zaštitu potrošača.
Ova bi mjera trebala prepoloviti cijene poziva u Francuskoj, dok bi u Belgiji cijene trebale pasti 5 puta, a u Italiji čak 7 puta - dodao je.

Međutim, do svibnja 2019. godine, međunarodni pozivi će i dalje biti preplaćeni.
Nastavit ću se zalagati za to da se što prije izjednači cijena nacionalnih i internacionalnih poziva. Vjerujem da bi svi dodatni troškovi uskoro trebali biti ukinuti - izjavio je Tarabella.

Predviđa se da će ova odluka utjecati i na konačno povećanje korištenja internetskog prometa. Naime, upravo to se dogodilo i kada se ukinula naplata roaminga prije dvije godine.

Prema podacima istraživanja francuske regulatorne agencije Arcep, većina europskih država bilježi osjetan porast korištenja poziva i poruka tijekom sezone blagdana. Iznimka je Francuska u kojoj čak 75 posto građana ima naviku ograničiti korištenje mobitela tijekom blagdana.

Nakon što je roaming prvi put bio ukinut 2017. godine, mobilni promet, broj poruka i minute razgovora porasle su za više od 40 posto, zbog čega se profit od roaminga doslovno učetverostručio.

Upozorenje SMS-om

Još jedna mjera koju je ovoga tjedna usvojio Europski parlament predviđa slanje poruke upozorenja putem posebno osmišljene mobilne aplikacije. Naime, u slučaju terorističkog napada ili prirodne nepogode, građani Europske unije bit će pravovremeno obaviješteni o opasnosti kako bi se mogli kloniti pogođenog područja. Državama članicama omogućit će se prijelazni period od 42 mjeseca za osmišljanje tog sigurnosnog sustava, nakon što direktiva službeno stupi na snagu.