Nutela svugdje s originalanim receptom, samo u Njemačkoj s posebnim

nutella

Marie-Paule Benassi, direktorica Glavne uprave za pravosuđe i zaštitu potrošača pri Europskoj komisiji, u petak je na okruglom stolu o pravima potrošača održanom u Zagrebu kazala kako je kontroverza oko razlike u kvaliteti Nutelle ponajprije rezultat različitih recepata u proizvodnji, kao i tradicije te ukusa potrošača.

Polovica automobila uvezenih iz Njemačke ima 'skinutu' kilometražu

polovni automobili

Europski parlament neizravno je priznao kako brojni automobili na tržištu rabljenih imaju skinutu kilometražu izglasavši izvještaj o manipulacijama s brojačima kilometara pa se predlažu zakoni kojima bi takva prijevare bile tretirane kao kazneno djelo.

Premda istraživanju ADAC-a gotovo svaki treći rabljeni automobil koji se trenutačno prodaje u Njemačkoj ima skinutu kilometražu. No, u slučajevima rabljenih automobila koji su namijenjeni za izvoz ta se brojka penje do gotovo 50 posto, piše Autopress.

Njemačka sve skuplja i za Nijemce

kupovina

Cijene u Njemačkoj su u listopadu bile za 2,5 posto veće nego prije godinu dana, saopćio je Savezni zavod za statistiku - Destatis.

Cijene rastu kao nikad u posljednjih deset godina, a najviše su poskupjeli energija za domaćinstva i goriva - 8,9 posto.

Rast cijena nafte je povukao za sobom i rast cijene drugih energenata, euro polako slabi, tako da je sirova nafta postala skuplja za europske potrošače.

Cijena sirove nafte, kako se navodi, obračunava se u dolarima, pa je i gorivo za automobile poskupjelo.

EU za zabranu štapića za uši, slamki, vilica...

štapići za uši

Eurozastupnici su u srijedu na plenarnoj sjednici usvojili Direktivu Europskog parlamenta i Vijeća o smanjenju utjecaja plastičnih proizvoda na okoliš kojom se predlaže potpuna zabrana jednokratnih predmeta poput štapića za uši te plastičnog pribora za jelo i slamki koji ujedno čine gotovo najveći dio otpada na europskim obalama i u morima.

Europa gasi halogene žarulje

rasvjeta

Početkom rujna na snagu stupa europska uredba prema kojoj prestaje proizvodnja halogenih žarulja, a zamijenit će ih LED rasvjeta.

Uredba je trebala biti uvedena još prije dvije godine, ali je zbog visoke cijene LED rasvjete to odgođeno.

Moderna LED žarulja učinkovitija je od halogenki i potrebno joj je manje energije za pokretanje.

Tipična halogena žarulja ima vijek od 2.000 do 8.000 sati, a za LED žarulja se može očekivati između 30.000 i 50.000 sati.

Viša cijena LED žarulja prema halogenim opravdava se smanjenjem troškova energije tijekom vijeka trajanja.

Rabljene dizelaše prodaju na istok Europe, a aute za otpad u Afriku

vozila

Dok stari dizelaši nove vlasnike traže na istoku Europe, svi ostali automobil koji bi u Njemačkoj završili na otpadu, izvoze se u Afriku.

Posao s prodajom rabljenih automobila u Njemačkoj cvjeta, a sva vozila koja imaju ekološku oznaku Euro 5 ili nižu, većinom se izvoze.

Nestle bezuspješno pokušava zaštititi Kit Kat

čokolada

Tvrtka Nestle pretrpjela je poraz u Europskom sudu pravde, jer nije uspjela zaštititi oblik svoje "Kit Kat" čokoladice koja se sastoji od četiri štanglice.

Europski sud je odbacio žalbu Nestlea kojom je traženo preinačenje ranije presude protiv te tvrtke.

Kompanija Nestle od 2002. godine pokušava dobiti zaštićen status za ovaj slatkiš, ali je europski sud "potopio" njene nade.

U Europu stižu jeftiniji automobili i televizori

parking

Japan i Europska unija u utorak su potpisali sporazum o slobodnoj trgovini koji će pokriti trećinu globalne ekonomije, u očiglednoj suprotnosti prema protekcionističkoj politici koju zagovara američki predsjednik Donald Trump.

Sporazum su na ceremoniji u Tokiju potpisali predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Junker te japanski premijer Shinzo Abe. Dokument mora ratificirati Europski parlament, što se očekuje idućih mjeseci, te također japanski parlament.

Porasla kupovina novih automobila

ključ

Potražnja Europske unije za putničkim automobilima u prvoj polovici ove godine porasla je za 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavila je u utorak Europska udruga proizvođača automobila (ACEA).

Prema navodima udruge, broj registriranih novih automobila u EU iznosio je 8.449.247 u prvoj polovici 2018. godine.
Gledajući na glavna tržišta, potražnja je porasla u Španjolskoj (10,1 posto), Francuskoj (4,7 posto) i Njemačkoj (2,9 posto), priopćila je ACEA, napominjući da je zabilježen pad u prodaji u Velikoj Britaniji (6,3 posto) i Italiji (1,4 posto).