Nakon što je američki list Chicago Tribune u kolovozu 2019. objavio vijest kako pojedini Appleovi i Samsungovi telefoni (iPhone 7, iPhone 8, iPhone X, Galaxy S8, Galaxy S9, Galaxy J3) zrače više nego što je dopušteno, američki FCC pokrenuo je istragu kako bi utvrdio ima li u tome istine ili ne.

Podsjetimo, Chicago Tribune je u suradnji s kalifornijskim laboratorijem RF Exposure Lab proveo neovisno testiranje razine zračenja nad 11 modela telefona i u nekim slučajevima izmjerili su do 500% jače zračenje od maksimalno dopuštenog (1,6 W po kilogramu). Više o tome možete saznati ovdje, u našem ranijem tekstu.

Po tom pitanju je uskoro podignuta i tužba, a FCC je kako smo već naveli odlučio pokrenuti i istragu kako bi utvrdio zrače li sporni telefoni uistinu toliko ili pak ne.

Proizvođači spornih telefona ogradili su se od provedenog testa navodeći kako isti nije u skladu s važećom regulativom te da se u pojedinim slučajevima senzor blizine tijela nije aktivirao zbog čega je izmjereno zračenje bilo veće nego što bi bilo u stvarnim uvjetima korištenja, javlja Bug.

Sada par mjeseci kasnije Bloomberg je putem službenog Twitter računa izvijestio kako je stigla i službena potvrda kako navedeni telefoni nisu opasni po zdravlje korisnika.

Nakon provedene istrage FCC je zaključio kako telefoni ova dva proizvođača u okvirima propisanih nivoa radijacije.

Drugačiji zaključak i nije mogao biti, jer je slično testiranje početkom godine proveo i njemački Savezni ured za zaštitu od zračenja. Tada se još jednom potvrdilo kako Apple i Samsung telefoni zrače ispod maksimalnog dopuštene razine.

Primjerice, iPhone 7 zrači 1,38 W/kg, iPhone 8 - 1,32 W/kg, a Galaxy telefoni još i manje, Galaxy S8+ 0,26 W/kg, Galaxy S9+ 0,29 W/kg. Kao najproblematičniji telefon u tom vremenu pokazao se Xiaomijev Mi A1 koji zrači osjetno više od prozvanih telefona - 1,75 W/kg.