U Hrvatskoj je nedavno zabranjena naplata poštarine za dostavu paketa. Naplatu od 4,50 kune (više od jedne marke) je zabranila Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti. Ovakva odluka je zasnovana na činjenici da je Sabor Hrvatske početkom ove godine ratificirao Svjetsku poštansku konvenciju.

Naplata ove vrste poštarine je trn u oku i građanima u BiH. Stoga je Senaid Begić, zastupnik SDP-a u federalnom Parlamentu podnio inicijativu da se i u našoj državi zabrani naplata poštarine za dostavu paketa, a koji ne podliježu carinskoj provjeri.

Begić je kazao kako je ovo sada "klasična pljačka građana".

Dupla poštarina

S obzirom na to da je poštarina za sve pakete već plaćena u odlaznoj pošti, poštanski emiteri su uvođenjem naplate duple poštarine prekršili Zakon o poštama Bosne i Hercegovine po članovima 5. i 6. Zakona o poštanskom prometu Federacije Bosne i Hercegovine, kao i odredbe Svjetske poštanske konvencije 15.5. i 15.2. koju je ratificirala Bosna i Hercegovina, naveo je Begić.

On je podsjetio kako ovu uslugu naplaćuju sva tri javna operatera u BiH. Begić je mišljenja da operateri prihoduju milijune maraka naplatom poštarine od 1,80 maraka.
Očigledno je da, iako pojedinačni iznos i nije tako velik, gledajući ukupan broj pristiglih pošiljki, radi se o velikim iznosima koje poštanski operateri prihoduju, po ovoj osnovi. Samo u Sarajevo pristigne oko 2.000 paketa dnevno. Radi se o milijunskim prihodima za poštanske operatere u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koje su oduzete građanima, kazao je Begić.

Nema računa

Osvrnuo se i na dopis Ministarstva prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Agenciji za poštanski promet Bosne i Hercegovine u kojem je naglašeno sljedeće:
Potrebno je da hitno postupite, u skladu sa svojim obvezama propisanim članom 10. st: (1) i (2), te nadležnostima iz stava (5) tač: b), d) e) istog člana, a u vezi člana 9 stav (3) Zakona o poštama Bosne i Hercegovine, a što predstavlja prekršaj u skladu sa članom 21. navedenog zakona, kaže Begić.

Pitali smo ga je li dobio obrazloženje u BH Pošti, na što je on rekao da je njihov odgovor 'za ne povjerovati'.

Rekli su da djeluju u skladu s propisima i tvrde da su o naplati poštarine obavijestili sve one koji moraju biti obaviješteni, uključujući korisnike usluga to jeste građane i Agenciju za poštanski promet Bosne i Hercegovine. Opravdanje im je da javni poštanski operateri u Bosni i Hercegovini naplaćuju naknadu za obične pismonosne pošiljke u slučaju nemogućnosti uručenja pošiljaka koje ne odgovaraju standardnim dimenzijama za pismonosne pošiljke, kazao je Begić.

Ono što je još zanimljivo u cijeloj ovoj priči jeste da još nitko nije dobio račun za naplaćenu poštarinu.