Utrka za izradom mobitela koji bi s prednje strane imao samo zaslon je, čini se, pri kraju. Prije nekoliko dana Oppo i Xiaomi gotovo istodobno su objavili prve fotografije svojih mobitela koji bi trebali moći imati najbolje moguće rješenje ovog problema – selfie kameru smještenu, na nevidljiv način, ispod zaslona uređaja.

Kada se pojavila informacija da je kineski Oppo proizveo mobitel, za sada još u fazi funkcionalnog koncepta, koji skriva kameru ispod LED panela, uz nju je stigla i ona neslužbena koja ju nadopunjuje – a to je da je potencijalno revolucionarni panel proizveo kineski TCL.

Spletom sretnih okolnosti, samo dan nakon Oppove najave novinari su se našli u Shenzhenu, u CSOT-ovoj tvornici televizijskih LED panela, u društvu glavnog razvojnog inženjera i šefa prodaje i marketinga ove tvrtke.

CSOT (China Star Optoelectronics Technology) je tvrtka koja proizvodi LED panele za TCL, u čijem je gotovo 90%-tnom vlasništvu, ali i za nekoliko drugih velikih proizvođača mobitela, televizora i drugih proizvoda.

Naravno, iskoristi su trenutak pa su priupitali predstavnike CSOT-a za inovativni ekran u Oppovom mobitelu i za špekulacije o tome da su ga oni proizveli. Momci su se znakovito nasmiješili i kratko poručili "nije to samo špekulacija".

Otkrili su tek da su njihovi inžinjeri u istraživanju i razvoju, u koji TCL ulaže višemilijunske dolarske iznose, uspjeli postaviti mini-LED panel na potpuno prozirnu površinu.

U trenutku kada se aktivira kamera mobitela, dio zaslona koji ima prozirnu pozadinu se gasi, postajući potpuno proziran, što omogućava snimanje selfia.

Ono što je možda i uzbudljivije od ove vijesti jest i informacija koju su novinari dan kasnije dobili od samog CEO-a TCL-a, Kevina Wanga.

Otkrio je kako TCL planira, osim svojih marki Alcatel i BlackBerry, u posljednjem tromjesečju ove godine na tržište Europe plasirati i sasvim novi mobitel pod vlastitim imenom.

Hoće li TCL-ov smartfon imati kameru ispod zaslona, to nažalost iz njega novinari nisu uspjeli izvući.